fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips om gezonder te eten door een andere koelkastindeling

Hoe vaak trek jij in de avond je koelkast open? En is dat altijd om gericht iets te pakken of misschien ook wel een beetje ter inspiratie? Wat heb ik nog liggen en wat kan mijn heerlijke trek stillen? Dat stukje kaas met een glas koele witte wijn?

En daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, dat moet zeker af en toe kunnen. Maar de koelkast zou geen plek vol verleidingen moeten zijn, maar eerder de bron van je gezonde voeding!

Op Lifehacking.nl kwamen we de volgende tip tegen: “Verplaats alle ongezonde snacks, lekkernijen en dranken naar de onderste planken en lades van je koelkast. Verplaats vervolgens alle gezonde items naar de hoger gelegen planken. Als je de koelkast openmaakt en als eerste fruit en groente ziet motiveert dit je hersenen om eerder hier een stukje van te pakken”.

Deze tip spreekt ons enorm aan! Door een andere koelkastindeling dwing je jezelf gezonder te eten. Maar is de indeling van Lifehacking.nl wel zo gezond?

Als ik namelijk mijn groente (bijvoorbeeld rucola of spinazie) bovenin de koelkast leg (vlak bij het vriesvak), dan verlept dit heel snel (wordt nattig en oogt absoluut niet meer vers) doordat het bovenin mijn koelkast vaak te koud is. Onderin de koelkast (in de groentelades) is het een graadje warmer en dat is juist beter voor groente en eieren.

Maar natuurlijk is het idee van gezonde dingen in het zicht leggen en ongezonde dingen verstoppen wel een goed idee, maar kijk wel even wat de handigste plek in de koelkast is om je eten te bewaren. Belangrijk is het dat je voedsel zo lang mogelijk vers blijft (en vol vitamines) en dat je ook geen verspreiding van bacterien door je koelkast heen krijgt, bijvoorbeeld door rauw kip naast de kaas te leggen. Wil je hier meer over weten lees dan de tips van het Voedingscentrum, met een super handig bewaarschema per voedingssoort.

Nog een opmerking van Lifehacking.nl: “Natuurlijk is de beste tip om ongezond voedsel sowieso te vermijden uit je koelkast, maar grote kans dat je met zicht op het gezonde eten de juiste keuze maakt.”

Hier zijn we het natuurlijk helemaal mee eens!

Lees ook: 7 bewaartips voor de koelkast

Reageer ook