fb

Tips om een autostoeltje te kopen

In Nederland en veel andere Europese landen is het verplicht om je kind in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. In Nederland is een kinderstoeltje verplicht voor elk kind tot 1,35 meter lengte. Ga je weleens naar Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk, dan bestaat die verplichting tot 1,50 meter lengte. Wil je een goed autostoeltje kopen, dan is het verstandig om te weten welke voor jouw auto en kind geschikt zijn en welke zeker niet. We geven je hiervoor een aantal handige tips voor een veilig autostoeltje kopen.

Een autostoeltje kopen – nieuwe regels

De Europese Unie heeft een nieuwe Richtlijn uitgevaardigd die in 2018 van kracht wordt. Autostoeltjes moesten aan de strenge R44-normen voldoen. Vanaf juni 2018 gelden de i-Size of R129-normen. Bij de i-Size-normen is een van de belangrijkste oorzaken van kinderletsel aangepakt: de aanrijding van opzij. Dat er nieuwe regels van kracht worden, wil niet zeggen dat je oude autostoeltje niet meer gebruikt mag worden. Het is wel verstandig om na te gaan of je oude autostoeltje nog steeds veilig genoeg is. Volgens de i-Size normen moet je kind de eerste 15 maanden vervoerd worden in een achteruit-rijstoel of reboarder. Onafhankelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij een frontale botsing de krachten op de nek van je kind vijfmaal zo klein zijn als het in een reboarder zit.

Een autostoeltje kopen – verschillen met de oude regels

Oudere autostoeltjes die aan de R44-normen voldoen, geven het gewicht aan waarvoor ze geschikt zijn. Stoeltjes die voldoen aan i-Size hebben nog wel een gewichtsindicatie, maar nu zijn ze met name ingedeeld op de lengte van je kind. De kans op vergissingen is zo kleiner, omdat de lengte-indicaties overeenkomen met de kledingmaten van je kind. Nieuwe i-Size stoeltjes zijn ook veel gemakkelijker vast te maken en ook dit kan veel ellende voorkomen. Je kunt je autostoeltje bevestigen met een driepuntsgordel, Isofix-bevestigingen of speciale i-Size bevestigingen die in nieuwe auto’s voorhanden zijn. Op den duur zullen autostoeltjes die met de gordel worden vastgezet langzamerhand uit het verkeer verdwijnen.

besafe-besafe-izi-go-modular-i-size-complete-set-b

Een goed advies en een veilig assortiment

Babyveilig is een online leverancier van babyspullen. Zij letten allereerst op veiligheid, maar ook op comfort van je kind en jouw eigen gebruiksgemak. Je kunt bij ons een veilig en passend autostoeltje kopen, maar kijk ook zeker naar extra accessoires die de autorit voor je kleintje extra comfortabel maken. Zo wordt het op stap gaan met je kind echt iets om vaker te doen.

Reageer ook