fb
Damespraatjes Damespraatjes

Thuis een boek lezen? Zo maak je het aangenaam voor jezelf!

Omschrijf jij jezelf als een echte boekenwurm? Dan plof je ongetwijfeld met enige regelmaat op de bank met een goed boek. Voor veel mensen is dit een ontspannen moment, maar misschien ervaar jij dit niet altijd zo. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om thuis lezen aangenamer te maken voor jezelf. Benieuwd wat? In dit artikel helpen wij je op weg.

Orden je boeken in een boekenkast

Als je graag leest, heb je misschien wel een abonnement bij de plaatselijke bibliotheek. Je brengt het boek terug zodra je hem uit hebt, waardoor je boekenverzameling niet al te groot wordt. Zit er geen bieb in de buurt en geef je de voorkeur aan boeken kopen? Dan heb je inmiddels waarschijnlijk al flink wat boeken in huis. In dat geval is het handig om ze te ordenen. Pak ze niet in een doos, maar zet ze in een boekenkast. Je kunt de boeken zo niet alleen makkelijk en snel pakken, maar je wordt ook nog regelmatig herinnerd aan je fraaie verzameling.

Je kunt boekenkasten in de woonkamer of slaapkamer neerzetten, maar er zijn ook mensen die een speciale leeskamer inrichten. Heb je nog een ruimte over in huis en houd je van lezen? Dan is dit voor jou misschien ook een optie. Het spreekt voor zich dat je de boekenkasten dan in deze ruimte neerzet.

Creëer een rustig plekje

Er is niets zo vervelend als constant afgeleid worden tijdens het lezen. Als je een boek leest in een lawaaiige omgeving, kun jij je misschien niet goed concentreren. Hierdoor neem je de tekst minder goed in je op dan wanneer je in een rustige omgeving leest. Bovendien kun je regelmatig vergeten waar je ook alweer gebleven was. Reden genoeg om een rustig plekje te creëren. Trek je bijvoorbeeld terug in de slaapkamer of ga in een rustig hoekje zitten. Je wordt dan minder snel gestoord, waardoor je helemaal opgaat in het boek dat je leest.

Zorg voor voldoende licht

Is er niet voldoende licht? Dan kost het je aanzienlijk meer moeite om een boek te lezen. Je tuurt constant naar de letters, waardoor je ogen sneller moe worden. Zorg daarom voor voldoende licht als je een boek gaat lezen. Het kan helpen om de plafondlamp aan te zetten, maar hier komt niet altijd voldoende licht van af om te lezen. Plafondlampen hebben namelijk als functie om de gehele ruimte te verlichten. Zet daarom een staande lamp neer bij de plek waar je vaak leest, zodat je altijd voldoende licht hebt.

Zet een achtergrondmuziekje aan

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, want het kan je afleiden tijdens het lezen. Toch zijn er genoeg mensen die het heerlijk vinden om een achtergrondmuziekje aan te zetten als ze op de bank ploffen met een goed boek. Doordat zo’n muziekje rustgevend werkt, ontspan je nog meer dan wanneer je leest in een stille ruimte. Probeer het maar eens. Misschien helpt het jou ook wel om nog meer tot rust te komen.

Wat zijn voor jou de voorwaarden om lekker in een boek te duiken? Lees je graag binnen of juist buiten op een standbedje. Mijn voorkeur gaat zeker naar het laatste uit? Hoe is dat voor jou? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door cottonbro studio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook