fb
Damespraatjes Damespraatjes

Therapie door winkelen: nieuwe kleren, nieuwe Ik!

Minstens eens per maand neem ik me voor om mijn leven een nieuwe richting te geven. Mijn kast opruimen, nieuwe kleren kopen en mezelf opnieuw uitvinden: dat is wat ik vanaf nu ga doen. Maar op de een of andere manier lijkt het nooit helemaal te lukken. “Je mist intrinsieke motivatie”, zei iemand onlangs tegen me. “Schrijf op waarom je jezelf opnieuw wilt uitvinden”, was zijn advies. Ik heb het gedaan, maar toch werkte het niet, haha! “Intrinsieke motivatie”? Daar kan ik niets mee. Ik koop liever een paar nieuwe kleren. “Dat werkt altijd”, zei een vriendin toen ik haar mijn verhaal vertelde. Werkt therapie door winkelen echt? Wij leggen het uit!

Therapie door winkelen, wat is dat?

Vanuit psychologisch oogpunt is bekend dat het maken van een radicale verandering in je leven eigenlijk gepaard moet gaan met een bepaalde motivatie of wilskracht. Toch zijn wij ervan overtuigd dat je ook gemotiveerd kunt raken door het kopen van mooie nieuwe kleren. Zelfs de wetenschap zegt het!

Therapie door winkelen, of “retail therapy“, is een praktijk waarbij het kopen van goederen wordt gebruikt als een middel om de stemming te verbeteren en stress te verlichten. Volgens een studie uitgevoerd door de Universiteit van Michigan in 2013, gepubliceerd in het Journal of Consumer Psychology, kan winkelen verdriet verminderen door een gevoel van controle over de omgeving te bieden. Deze activiteit zou dus helpen om negatieve emoties tijdelijk te beheersen. Is dit dus een gezonde manier om je emoties te reguleren?

Zelfvertrouwen verhogen

Niets voelt zo goed als nieuw zelfvertrouwen! Zelfvertrouwen moet ook van binnenuit komen, maar kan worden gestimuleerd door kleding waarin je je mooi en zelfverzekerd voelt. Nieuwe kleren kunnen absoluut een boost geven aan je zelfvertrouwen. Want zeg nou zelf: als je een prachtige nieuwe outfit in je kast hebt hangen, voel je je meteen een stuk beter, toch?

Denk aan functionaliteit

Het is belangrijk dat je nieuwe kleding niet alleen mooi is, maar ook functioneel. Oncomfortabele kleding of kleding die niet bij je stijl past, kan je dag verpesten. Een extra reden om iets moois en geschikts te kiezen! Kies voor comfortabele kleding waarin je jezelf kunt zijn. In dit opzicht is de streetwear-stijl perfect. Op de website van Courir vind je klassieke of opvallende stukken om je nieuwe stijl te bevestigen. Vanuit het comfort van je bank op hun online site of direct in een van hun winkels in Nederland, kun je sneakers, sweatshirts of grafische leggings kopen, kortom, er is genoeg om je garderobe zeer modieus te vernieuwen.

Nieuw begin

Als je een nieuwe start maakt, is het geweldig om dit te benadrukken met een nieuwe outfit. Zo zien jij en je omgeving dat je het meent en dat je deze keer echt verandering gaat brengen in je leven. Ga ervoor, wij geloven in je!

Vertel ons alles

Ik hou ervan mezelf opnieuw uit te vinden met nieuwe kleren. Eenmaal die stap gezet, is het veel gemakkelijker om het effect van therapie door winkelen te begrijpen. Ik geloof er heilig in dat nieuwe kleren je net dat beetje extra dagelijkse motivatie kunnen geven.

Wat denk jij ervan? Doe mee aan het gesprek in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg leuk!

 Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

1 reactie

Margreet -

Als je je zelfvertrouwen moet halen uit nieuwe kleding dan is er toch iets mis. Jezelf opnieuw uitvinden, klinkt toch alsof je jezelf als een product ziet. Erg beïnvloedbaar, mode is alles. Niet aan mij besteed.

Reageer ook