fb
Damespraatjes Damespraatjes

Thea: ‘Mijn man verbiedt me om het huis met Kerst vol in de lampjes te zetten’

geen kerstverlichting

December is de maand waarin Thea helemaal losgaat. “Ik houd niet van kou en donker maar in december is dat geen enkel probleem: ik versier ons hele huis en zet alles in de lampjes. Zo gezellig.” Maar dit jaar steekt Thea’s man Wibo daar een stokje voor. “Hij is als de dood dat we een torenhoge energierekening krijgen.”

Thea is een zomermens. Ze houdt van zonnige dagen die eindeloos lijken te duren en is graag buiten. “Zodra de herfst intreedt, word ik somber. Ik denk dat dat een gebrek aan licht is. Ik ga elke dag naar buiten, op doktersadvies, want zelf vind ik er niks aan. Het liefst zit ik de hele dag op de bank met een dekentje over me heen, maar ja, daar knap ik natuurlijk ook niet van op.” Sinds een paar jaar heeft Thea er zelf iets op gevonden: halverwege november tovert ze haar huis in Kerstsferen. Ze bouwt dorpjes in de sneeuw, zet overal kaarsjes neer, trekt de hond een kersttruitje aan en hangt talloze lampjes op.

Anderen worden er ook blij van

“Ik heb al een verschillende keren journalisten over de vloer gehad. Stond ik toch maar mooi in de krant. Aanvankelijk moest Wibo niets van die aandacht hebben, maar toen er best veel reacties op die artikelen kwamen, wilde hij toch ook wel op de foto en in de krant.” Het huis van Thea en Wibo is al jaren een van de meest gefotografeerde huizen in de maand december. “Daar ben ik trots op. Zelf heb ik er veel plezier van en ik vind het leuk dat ik anderen er ook blij en vrolijk mee maak. Het helpt me echt om de saaie wintermaanden door te komen. Achteraf denk ik dat mijn moeder ook last van die somberheid had, want zij was vanaf november ook niet te genieten. Ze zeggen dat het erfelijk is, dus het zou maar zo kunnen.”

O nee, hij heeft toch geen ander?

Toen Thea twee weken terug de zolder opging om de dozen vol versieringen bij elkaar te zoeken, vroeg Wibo of ze naar beneden wilde komen. “Dat vond ik wel een beetje raar. Hij zei dat hij met me wilde praten. Ik schrok, want Wibo is geen prater. Ik dacht: ‘hij gaat me toch niet vertellen dat hij een ander heeft?’” Maar nee, een ander is er niet. Wibo wilde praten over het versieren van het huis. “Hij zei dat hij het elk jaar fantastisch vindt, maar dat we dit jaar niet zo kunnen uitpakken als anders. Ik begreep helemaal niet wat hij bedoelde en vroeg of hij het niet leuk vond dan.” Wibo vindt het enorm leuk, maar vindt de energieprijzen van nu minder om te lachen. Om te voorkomen dat er een torenhoge energierekening op de mat ploft, mag Thea nauwelijks meer lampjes ophangen.

 We zien het zelf niet eens!

“Ik dacht dat Wibo een grapje maakte, maar nee. Ik zei hem dat-ie dat niet kan maken, maar hij is onverbiddelijk. Wibo is zo bang dat we in de financiële problemen komen terwijl ik denk dat dat wel mee zal vallen.” Als Thea haar man zegt dat ze gewoon de lampjes overal inhangt, wordt hij woest. “Ik heb hem niet eerder zo meegemaakt. Ik heb de hond gepakt en ben een stuk gaan wandelen zodat ik even rustig kon worden en kon nadenken. Toen ik thuiskwam was er niet veel veranderd. Wibo wil niet dat ik de hele boel in het licht zet. De bomen buiten al helemaal niet, want zo redeneert Wibo, wij doen de gordijnen dicht dus zien het zelf niet. Dus komt het erop neer volgens hem dat we de lampjes voor anderen in de bomen hangen. Nou en dat gaan we dus niet doen. Punt uit.”

De tranen prikken in mijn ogen

Thea kan wel huilen. Ze is zo verdrietig en vindt de versieringen zonder licht een stuk minder gezellig. “Zelfs om de kooi van de papegaai mag ik geen lichtjessnoer meer draaien. De tranen prikken steeds in mijn ogen als ik een aan het versieren ben. Bij alles denk ik: ‘o, hier moet gewoon licht en daar ook’ maar dat mag dus niet. Ik heb er al weer knallende ruzie met Wibo over gehad, maar hij houdt voet bij stuk. Ik heb aangeboden de energierekening van december voor mijn rekening te nemen maar wil hij niks van weten. Ik ben radeloos en heb bijna geen zin meer in de Kerst. Mijn schoonouders komen de eerste en mijn moeder de tweede en ik was elk jaar zo trots, maar zonder licht kunnen de feestdagen me worden gestolen.”

Wat vind jij? Moet Thea gewoon lekker de lampjes ophangen en genieten in de decembermaand? Of heb je alle begrip voor het standpunt van Wibo en is het gewoon zo dat de energieprijzen de pan uitrijzen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door clark cruz via Pexels

Advies gevraagd: “Mijn verstandelijk beperkte dochter heeft een kinderwens”

verstandelijk beperkte dochter wil een kind

Een kind kunnen krijgen en het daadwerkelijk grootbrengen zijn twee verschillende dingen. Al jaren is er een discussie over of bepaalde vrouwen wel moeder zouden moeten worden. Een hele moeilijke, pijnlijke en vaak ook verdrietige discussie. Wie ook tegen deze discussie aanloopt, is Janneke. Haar twintigjarige dochter Lisanne heeft een verstandelijke beperking en wil graag moeder worden. Janneke is op zoek naar jullie adviezen….. Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Wat verbruiken een paar setjes LED-lampjes nu precies dat Wibo denkt dat er financiële problemen van komen? Overigens zijn de prijzen voor stroom toch lang niet zo exorbitant meer?

Reageer ook