fb
Damespraatjes Damespraatjes

The Great Wall

chinese.jpg
Na een jaar in een studentenappartement in Amerika gewoond te hebben ben ik een ‘echt’ huis gaan waarderen. Een huis waar een eettafel staat, een huis waarin mensen uit glazen drinken en een huis waar mensen in bed slapen in plaats van op de bank. Hoewel dit voor de meeste studenten daar een normale leefsituatie is, pakten de Aziatische exchange students het helemaal anders aan.

Chinese thee kopjes, prachtige hardhouten tafels en sfeervolle lampions maakten hun huizen anders dan die van de westerse studenten. Op een dag besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en eens binnen te sneaken in ‘’The Great Wall’’, een Aziatisch appartementencomplex. In de eerste instantie werd ik met scheve hoofden aangekeken, maar toen ik keihard: Ni Hou Ma (Hallo, alles goed?!) door de hal riep moesten ze allemaal super hard lachen en ontvingen ze me warm met heerlijke Chinese traktaties.

10 kopjes thee en 80 gelukskoekjes verder begonnen we aan een rondleiding door het complex. Alles wat er ook maar ooit westers uit had kunnen zien, was in de loop der jaren getransformeerd in een soort van Chinese tempel look-a-like. Ik werd overdonderd door alle lampions en schrok van iedere draak. Het leek wel of ik in een compleet ander land was beland, maar de sfeer die daar hing was geweldig. Tegen de tijd dat we weer bij de voordeur aankwamen was ik bevriend met alles Li Chow’s en Ching Mae’s. Ik voelde me stukken meer op mijn gemak dan een uur eerder, en nu durfde ik de vraag die al uren lang door mijn hoofd spookte eindelijk te stellen: HOE komen jullie aan AL deze spullen? Het antwoord was simpel: door onze familie. Familie? Aan de andere kant van de wereld? Ja hoor, Chinezen hebben overal familie… Als rasechte kaaskop kon ik dat nooit overtreffen.

De reden dat de sfeer in hun huis zo goed was, was niet het feit dat ze prachtige antieke meubels of authentieke lampions hadden. De sfeer werd gecreëerd door de Chinezen zelf. Het eindeloos familie bezoeken om hun interieur bij elkaar te sprokkelen had ze met elkaar verbonden. Ik ben als de wiedeweerga op mijn fiets gesprongen en terug naar mijn eigen getto-hut geracet. De volgende dag zijn we met een hele groep westerse studenten naar wel 15 garage sales gegaan, en zijn ons eigen geïnspireerde ‘decoratie avontuur’ begonnen.

Ik raad jullie bij deze allemaal af om nu een ticket te boeken en naar China te vliegen. Inspiratie hoeft niet ver te zoeken te zijn. Vanuit je luie stoel kan jij nu ook ‘gluren bij de buren’. Op www.showhome.nl kan jij nu rondkijken in huizen van anderen en heerlijke ideeën opdoen.

Mara Blikslager
Redacteur Damespraatjes
@MaraBlikslager 

Mara Blikslager (19 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Mediastad Hilversum maar heeft ook een grote liefde voor onze, iets chaotischere, hoofdstad: Amsterdam. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Reageer ook