fb
Damespraatjes Damespraatjes

Teleurgesteld en moedeloos

De fut was uit hun relatie. Ze wisten elkaar niet meer goed te bereiken. Zij had er last van dat hij niet voldoende interesse in haar had. Aanvankelijk deed ze nog heel erg haar best om zijn belangstelling te wekken. Nu was ze daar teleurgesteld mee gestopt.

Hij snapte niet zo goed wat ze bedoelde. Als ze iets wilde, zorgde hij er toch voor dat het gedaan werd? Op een bepaald moment was hij haar wel wat gaan mijden. Hij deed het al snel niet goed in haar ogen. Hij werd er moedeloos van. Ed en Petra zochten naar een doorbraak en vroegen hulp.

Verwijt naar de ander? Oplossing in jezelf

We zijn geneigd de oplossing van een probleem bij de ander te zoeken, en wijzen dan met een vinger naar die ander. Maar terwijl we dat doen, wijzen er drie vingers naar onszelf. Wat kun je zelf doen aan het probleem? Samen met Ed en Petra ging ik op zoek naar een oplossing.

Sluimerend verlangen

Petra had als kind haar vader erg gemist. Hij werkte vaak ‘s nachts en als hij dan thuis was, moest ze stil zijn omdat hij overdag moest slapen. Steeds als ze enthousiast wilde vertellen over wat ze had meegemaakt op school, kon ze het niet aan hem kwijt. ‘Later’, zei hij dan. Maar dan kwam hij er nooit meer op terug. Uiteindelijk probeerde ze het ook niet meer.

Ed had een veeleisende en perfectionistische moeder. Hij deed als kind altijd zijn uiterste best om haar tevreden te stellen, maar het leek soms een bodemloze put. Hij was blij en opgelucht toen hij eindelijk uit huis kon gaan en zijn eigen leven vorm kon geven – al belde ze nog wel vaak om te horen wat hij deed.

Ingeslopen patroon

Aanvankelijk was het heerlijk toen Ed en Petra elkaar ontmoetten. Zij gaf hem het gevoel goed te zijn zoals hij was, hij kon zo fijn opgaan in haar verhalen. Maar op den duur veranderde hun relatie. Petra verlangde dezelfde soort aandacht als in hun begintijd, en Ed gaf niet meer altijd thuis. Op een bepaalde laag gingen Petra en Ed in hun relatie herhalen wat ze van huis uit gewend waren. Van binnen schreeuwde ze: ‘zie mij!’ Hij voelde juist: ‘laat me nou eens met rust!’

Aangeven van behoeften

Petra en Ed gingen inzien welk patroon er in hun relatie was ontstaan en waar dat bij ieder van hen vandaan kwam. Ze kregen meer begrip voor hun onderliggende behoeften. Petra begon daarna minder verwijtend te zijn naar Ed. Ze ging hem op gezette tijden en meer concreet vragen of hij naar haar wilde luisteren of iets met haar wilde doen. Ed kon eerder laten weten wanneer hij meer tijd en ruimte voor zichzelf nodig had. Volgens afspraak kwam hij daarna vanzelf terug met de vraag hoe het met haar was geweest.

Stromende liefde

Mijn opleider zei altijd: je kunt je partner geen groter plezier doen dan je eigen stuk aan te pakken. En mijn ervaring is dat zodra partners dat doen, de liefde weer veel meer kan stromen.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook