fb
Damespraatjes Damespraatjes

Lies is tegen abortus: “Je moet wennen aan het leven als moeder, maar als je kind er eenmaal is, ben je er zeker klaar voor”

tegen abortus

Wat ben ik blij dat we in een land als Nederland dingen kunnen, die niet overal ter wereld zo vanzelfsprekend zijn. Zo ben ik er blij mee dat ik zelf mag autorijden, kan studeren en indien gewenst legaal een abortus mag ondergaan. Ik ben een paar keer zwanger geweest en heb nu 2 dochtertjes, maar ik kan me goed voorstellen dat een ongewenste zwangerschap veel stress en onzekerheid met zich mee kan brengen. Een abortuskliniek moet op dat moment een veilige plek zijn, waar je informatie kunt inwinnen en (indien gewenst) de zwangerschap kunt laten afbreken.

Verknipte embryo’s

Dat deze klinieken soms alles behalve een veilige plek zijn, blijkt wel uit nieuws van EénVandaag. “Bonken op autoruiten, de toegang blokkeren en folders uitdelen van verknipte embryo’s. Anti-abortusdemonstranten laten geen middel onbenut om zwangere vrouwen te overtuigen van abortus af te zien. Het is iedere week een paar keer raak bij abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht. Demonstranten duiken op bij de ingang van de kliniek en spreken vrouwen ongevraagd aan. Hun doel? Zwangere vrouwen overtuigen van hun abortus af te zien” lezen we op de website van EénVandaag.

Maar wie zijn nou die mensen die tegen abortus zijn? En zijn ze allemaal zo ‘fanatiek’ dat ze hele dagen voor abortusklinieken staan om vrouwen over te halen het niet te doen? Wij spraken Lies, die tegen het uitvoeren van abortussen is.

Natuurlijke gedachten

Als moeder van vier kinderen weet Lies hoe het is om zwanger te zijn. “Het is een bijzondere tijd die veel gevoelens in je losmaakt. Ik weet nog hoe onzeker en bang ik de eerste keer was. Gedachten dat ik nooit een goede moeder zou worden, niet genoeg geld had om het kind een goed leven te geven en de vraag of mijn man wel de ware was: ook ik had ze. Het zijn natuurlijke gedachten die door het hoofd van elke zwangere gaan.”

Niet zo veel nodig

Lies gelooft dat elke vrouw een goede moeder kan zijn. “Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik geloof wel dat zo goed als iedere vrouw een goede moeder kan zijn. Een kind heeft niet zo veel nodig; liefde, een dak boven zijn hoofd en eten en drinken zijn voldoende. Het argument dat vrouwen een zwangerschap laten afbreken ‘omdat ze er niet klaar voor zijn’ begrijp ik niet. Je moet wennen aan het leven als moeder, maar als je kind er eenmaal is, ben je er zeker klaar voor.”

De waarheid in pacht

Hoewel Lies tegen abortus is, vindt ze niet dat vrouwen voor klinieken opgewacht moeten worden. “Als iemand tegen mij zou vertellen dat ze een abortus wil ondergaan, dan zou ik haar vertellen dat er tegen ben. Maar spontaan op vrouwen afstappen die naar zo’n kliniek gaan? Dat zou ik nooit doen. Ik heb bepaalde opvattingen, maar ik zeg niet dat ik de waarheid in pacht heb. Ik zou nooit tegen een andere vrouw zeggen wat ze wel of niet moet doen. Het item van EénVandaag heeft dan ook een diepe indruk op mij achtergelaten. Niet elke tegenstander van abortus doet dit.”

Later spijt

Lies heeft een boodschap voor vrouwen die op dit moment of in de toekomst een abortus overwegen: “Denk heel goed na voordat je de keuze maakt! Er groeit een klein wonder in je, waar je zeker van zal houden als het er eenmaal is. Ik weet dat je een goede moeder zal zijn, hoe zwaar de omstandigheden ook lijken. In Nederland kan je veel hulp krijgen. Een kleine beurs, het ontbreken van de vader of de angst niet goed genoeg te zijn, moeten (naar mijn idee) nooit de doorslag geven. Dit zijn allemaal dingen die ieder moment anders kunnen worden. Het zou zonde zijn als je er later spijt van krijgt.”

Meepraten over het verhaal van Lies? Dat kan in de commnents onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Catharina: ‘Mijn beste vriendin vindt het belachelijk dat ik mijn 16-jarige dochter een speeltje gaf’

vrouw aan telefoon

Als je zelf ergens enthousiast over bent, wil je dat graag delen. Met een recept, goed boek of heerlijke Netflix-serie is dat geen enkel probleem. Maar sommige dingen kun je niet met iedereen delen, weet Catharine nu. Zelf gebruikt ze verschillende seksspeeltjes en geniet daar intens van. Toen haar dochter zestien werd, gaf ze haar een roze vibrator. “Ik kon me voorstellen dat Tara dat net zo lekker als ik zou vinden. Ze was er hartstikke blij mee.” So far so good, tot de beste vriendin van Catharina het belachelijk en onverantwoord vond. “Ik was met stomheid geslagen en wist niet wat ik moest zeggen.”

Seks heeft altijd Catharina’s aandacht gehad. “Als jong meisje was ik gefascineerd door mijn yoni. Mijn ouders waren hippies en heel vrij over seks. Vertelden me dat het heel normaal was en heerlijk om te doen als ik de leeftijd ervoor had. Soms hoorde ik mijn ouders vrijen, maar ik vond dat normaal. Er was geen schaamte, niet over relaties, hoe lichamen eruit zagen en dus ook niet over seks.” Als Catharina haar man Michel ontmoet, komt ze erachter dat niet iedereen zo vrij is opgevoed als zij. Michel is preuts en veel minder open over seks en comfortabel met zijn lichaam. “Maar ik leerde hem ervan te houden en toen hij over zijn schaamte heen was, ging hij los. Heerlijk.”

LEES HIER VERDER

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook