fb
Damespraatjes Damespraatjes

Teddy, leer of velvet: zo houd je jouw bank schoon!

Teddy, leer of velvet: zo houd je jouw bank schoon!

Een aantal maanden geleden kochten mijn man en ik in één van de woonwinkels A-Meubel een nieuwe bank. De oude bank was echt helemaal op. Dit komt voornamelijk omdat onze jongste graag op de bank sprong toen hij nog een stuk kleiner was. Gelukkig is hij tegenwoordig wat rustiger (wat het springen op de bank betreft bedoel ik natuurlijk) en is de nieuwe bank tot nu toe gespaard gebleven. Een nieuwe bank uitzoeken is trouwens helemaal niet zomaar eventjes gedaan. We moesten van tevoren echt even goed nadenken over het materiaal dat we graag wilden hebben. De vorige bank was van ribstof en dat is niet altijd een handige keus gebleken met kinderen en huisdieren. We hebben dus voornamelijk gekeken naar hoe je alles het beste kunt schoonhouden. Teddy, leer of velvet: zo houd je jouw bank schoon!

Teddy: heerlijk zacht

Heb jij een Teddy-jas? Ik inmiddels wel, een witte welteverstaan (heerlijk warm als je in december trouwt kan ik je vertellen). Je hebt echter ook banken en stoelen van Teddy-stof. Deze stof bestaat uit katoen en polyester en is ontzettend zacht. Dit komt doordat hij met bepaalde lusjes wordt geweven, die niet worden doorgesneden. Zeker als jouw meubel een lichte kleur heeft is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Allereerst is het van groot belang dat je direct na het uitpakken de bank inspuit met een impregneerspray. Hierdoor ontstaat er een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat vlekken minder snel kunnen intrekken. Zit er toch een vlek in de stof? Een schone vochtige doek met warm water is de oplossing. Niet wrijven maar deppen! Als blijkt dat water niet voldoende is, dan kun je altijd een zacht schoonmaakmiddel gebruiken. Zorg er sowieso ook voor dat je de bank regelmatig stofzuigt zodat kruimels e.d. niet blijven plakken en erin gaan zitten. Wat ook belangrijk is, is dat je het meubel niet in direct zonlicht plaatst, dit om verkleuring te voorkomen.

Leren bank: vaak flinke investering, dus het schoonhouden waard

Ben je een liefhebber van leren bankstellen, dan weet je waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om er zuinig op te zijn. Om de levensduur te verlengen is het dan ook raadzaam om deze (met regelmaat) goed te onderhouden. Er zijn echter verschillende soorten leer, welke dus ook allemaal op een andere manier moeten worden schoongemaakt.

Glad leer

Een bank van glad leer is best makkelijk te reinigen omdat je oppervlakkige vlekken met een vochtige doek vaak zo weg kunt halen. Hardnekkige en vettige vlekken zijn daarentegen iets meer werk, want hiervoor kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Je doet een scheutje in water en vervolgens dep je daar je schoonmaakdoek in. Wrijf voorzichtig met de doek over de vlek en wrijf daarna ook nog alles goed na met een schone, droge doek. Laat de bank altijd goed drogen! Het is niet aan te raden om met allesreiniger aan de slag te gaan omdat hier een ontvettend middel in zit dat uiteindelijk een slechte invloed heeft op de kwaliteit van het leer. Het vet zorgt er namelijk voor dat het leer gehydrateerd wordt. Groene zeep kun je overigens ook gebruiken voor vetvlekken in het leer. Doe een beetje ervan in een emmer met warm water en pak een zachte borstel of een spons. Veeg het leer schoon (wrijf altijd met de nerf mee en maak het nooit te nat) en droog de vlek na met een droge, schone doek. Hardnekkige vlekken smeer je direct in met groene zeep, je laat het vervolgens even intrekken en daarna neem je het af met een vochtige doek.

Ruw leer

Ruw leer kan slecht tegen water, omdat dit verkleuringen in de stof kan veroorzaken. Als je een ruw leren bank gaat schoonmaken is het dus belangrijk om geen natte doeken of water te gebruiken. Het beste kun je gebruikmaken van een speciaal schoonmaakmiddel voor dit type leer. Na de behandeling moet je niet vergeten om de plek op te ruwen met een speciale borstel om kale plekken te voorkomen.

Geschuurd leer

Een bank van geschuurd leer maak je schoon met een stoomreiniger. Houd altijd een afstand van ongeveer 30 centimeter tussen de stoomreiniger en de bank. Een behandeling als deze zorgt voor een neutralisatie van nare geuren en zorgt opnieuw voor een frisse look van het leer.

Imitatieleer

Nep leer maak je schoon met een microvezeldoek en warm water. Ook hier is groene zeep een goede optie, evenals schoonmaakazijn. Agressievere schoonmaakmiddelen en bleekmiddelen zijn uit den boze!

Velvet bank: luxe uitstraling in verschillende kleuren

Ik vind velvet altijd een luxe uitstraling hebben, dus vlekken staan er nou eenmaal niet zo goed bij :-). Als er toch een vlek op zit kun je deze voorzichtig weghalen met een vochtige doek. Probeer te deppen en niet te wrijven! Lukt het niet met alleen water dan is er altijd nog de mogelijkheid om een milde en neutrale zeep te gebruiken. Lukt het nog niet? Gooi dan de kussenhoezen in de wasmachine op maximaal 30 graden. De hoezen gooi je overigens nooit in de droger! Wil je pluizen, haren en stof verwijderen dan is de stofzuiger je beste vriend. Ook een kledingborstel of stofborstel is een goede optie. Een velvet bank is een echte eyecatcher maar ook deze kan na verloop van tijd wat verkleuren. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen zet je de bank niet in de volle zon, ga je regelmatig op een andere plek gaat zitten en wissel je de kussens zo nu en dan van plek.

Let op: Check wel altijd bij de leverancier van jouw bank of de door ons aangeraden schoonmaakmethode ook daadwerkelijk geschikt is voor jouw bank.

Wat voor soort bank heb jij staan? En hoe behandel jij vlekken? We lezen het graag in de comments :-).

Bovenste afbeelding: Pexels – Enes Çelik

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook