fb

Te gast in Curacao: jubileumuitgave, win dit boekje

tegastin.jpg
Uitgeverij Informatie Verre Reizen heeft haar landenserie uitgebreid met TE GAST IN Curaçao. Het is de 25ste uitgave in pocketformaat. Deze jubileumuitgave bevat bijdragen van een achttal auteurs en fotografen die een bijzondere band met het eiland hebben. Zij laten zien dat Curaçao méér te bieden heeft dan zon, zee en strand. Sandra Blikslager van damespraatjes.nl schreef voor dit boekje drie artikelen, waaronder één samen met haar oudste dochter Mara. Damespraatjes verloot een aantal exemplaren onder haar lezeressen.

Kleurrijk Otrobanda
De rondreis over het eiland start in Otrobanda, door sommigen wel het hart van Curaçao genoemd. Deze voormalige arbeiderswijk heeft eind vorige eeuw een metamorfose ondergaan. Slenterend door straatjes met historische panden kom je in een geheel nieuw opgetrokken woonwijk met bijzondere kleurencombinaties. Op het Brionplein spelen taxichauffeurs domino, een populair spel op Curaçao waarbij de emoties flink op kunnen lopen. Aan de overkant van de Santa Annabaai kom je via de pontjesbrug in Punda. Op de Marshe Bieu, de Oude Markt, ruik je de geur van inheemse stoofpotten en gebakken vis. Ook in Punda bevindt zich het Academy Hotel Curaçao waar jongeren van Curaçao de mogelijkheid wordt geboden een leer-werk traject te volgen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Slavernijverleden
Wie meer wil weten over het verleden kan deelnemen aan de Ruta Tula, een jaarlijkse tocht langs de historische plekken van de slavenopstand in 1795 onder leiding van rebellenleider Tula. Ook Seú, het spectaculaire oogstfeest dat jaarlijks op Tweede Paasdag in Willemstad plaatsvindt, herinnert aan deze tijd. Op een enkele plaats in Banda’Bou wordt dit feest nog in traditionele stijl gevierd. Een aantal voormalige plantagehuizen is gerestaureerd en opengesteld voor publiek. De landhuizen hebben tegenwoordig een bestemming als expositieruimte, opvanghuis, likeurstokerij of restaurant.

Afwisselende natuur
In deze uitgave is ook aandacht voor de afwisselende natuur op het eiland. Voor Yvette Raveneau, de voorzitter van milieuorganisatie Amigu di Tera, is de ruige vlakte van Hato een van haar favoriete plekken. Haar organisatie beheert het natuurgebied Hófi Pastor met als trekpleister een gigantische kapokboom van minstens driehonderd jaar oud. Een bijzondere attractie zijn de zoutpannen die de ideale leefruimte vormen voor flamingo’s. Helaas is het aantal broedkolonies de afgelopen jaren flink teruggelopen vanwege verstoring van de natuur.

Markante bewoners
Curaçaoënaars zijn trots op hun eiland, niet voor niets noemen ze het dushi Kòrsou. Sommigen willen hun gasten daar graag deelgenoot van maken. Zoals Captain Goodlife, die zijn gasten in zijn Piratennest zelfgevangen vis voorschotelt en met zijn snelle speedboot verrassende trips organiseert in de baai van Santa Cruz. En Dinah Veeris, de innemende kruidenvrouw, die een schat aan natuurwijsheid met zich mee draagt en bezoekers van haar botanische tuin maar al te graag een goed advies meegeeft.

Openluchtkruideniers
Wie letterlijk en figuurlijk wil proeven van het alledaagse leven moet naar een snèk. Deze openluchtkruideniers annex bars, vind je in alle soorten en maten, op alle denkbare plekken. Een paar uur staand of zittend bij de getraliede toonbank van een snèk betekent een verbazende ontmoeting met de Curaçaose samenleving. Zorg wel dat je een paar woorden Papiaments paraat hebt, want dat wordt erg gewaardeerd.

Auteurs
* Yvette Cramer (samensteller) is hoofdredacteur van online magazine CaribeMagazine.nl.
* Miriam Sluis is correspondent Nederlandse Antillen en Aruba voor NRC/Handelsblad.
* Elly Hellings woont op Curaçao en werkt er in de jeugdzorg.
* Elodie Heloise is schrijfster op Curaçao.
* Irèn Nooren is grafisch ontwerpster en uitgeefster op Curaçao.
* Wijnand Stomp groeide op in Curaçao en treedt in theaters op als Mister Anansi.
* Sinaya Wolfert is fotograaf en publiceerde drie fotoboeken over Curaçao.
* Sandra Blikslager is hoofdredacteur van online vrouwenmagazine damespraatjes.nl .

Het boekje is gewonnen door:
Saskia Monster uit Zeist
Chantal Friskes uit Enschede
@Hanneske uit Breda

Het boekje bestellen
TE GAST IN Curaçao
pocketeditie, 1e druk, november 2009, 80p., ISBN 978 94 6016 0127.
Prijs € 8,95. Verkrijgbaar in (reis)boekhandel of direct via www.tegastin.nl

Nog meer prijsvragen

Nog meer boeken winnen

Reageer ook