fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tandarts uit grote zorgen status melkgebit: “Soms al tien gaatjes bij kinderen nog geen zes jaar oud”

tandarts melkgebit kind

Begin dit jaar maakten diverse zorgverzekeraars bekend ouders waarvan de kinderen nooit bij de tandarts zijn geweest een brief te sturen. Met deze brief willen de verzekeraars ouders informeren over het belang van tandheelkundige zorg bij kinderen.  Daarnaast wijzen ze op het feit dat tandheelkundige zorg voor kinderen volledig wordt vergoed. Tandarts-Implantoloog Ward Lange van Tandartspraktijk Emmeloord ziet het echter nog te vaak misgaan. 

Verantwoordelijkheid 

Tandarts Lange ziet regelmatig kinderen met een slecht onderhouden gebit. “Als tandarts die gelooft dat voorkomen beter is dan genezen, vind ik het schrijnend om te zien dat er kinderen zijn die slecht/niet poetsen. Sommigen hebben de tandartspraktijk zelfs nog nooit bezocht. De verantwoordelijkheid hiervan ligt natuurlijk bij de ouders, maar ook de tandartspraktijk speelt een rol. Ouders moeten zich in de praktijk bewust worden hoe essentieel een goede mondverzorging voor kinderen is. Niet alleen om nu gaatjes te voorkomen, maar ook voor een gezond gebit in de toekomst.”

Effectieve preventiemethode

Bij Tandartspraktijk Emmeloord wordt gewerkt met een speciaal preventieprogramma voor kinderen: Gewoon Gaaf. De methode is gericht op kinderen tot 18 jaar en diens ouders/verzorgers en is ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Doel van de preventiemethode is om ouders en kinderen te laten inzien wat de eigen invloed op het voorkomen en ontstaan van gaatjes is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de Gewoon Gaaf-preventiemethode tot 70 procent minder caviteiten kan leiden.

Lees ook: Gynaecologen uiten meest irritante gewoonten van patiënten

Grote zorgen

“Wij geloven in de kracht van Gewoon Gaaf. Hierom roepen onze jonge patiënten en hun ouders/verzorgers dan ook op om hieraan deel te nemen. We zien dat het voorkomen van gaatjes bij veel kinderen erg goed gaat, maar we zien het helaas ook te vaak niet goed gaan. Zo hebben wij frequent zeer jonge kinderen met veel tandproblemen in de stoel. Een kind van nog geen zes jaar met al tien gaatjes in het melkgebit komt zeker voor.”

Lange maakt zich grote zorgen om de melkgebitten, maar ook om de volwassen gebitten van deze patiënten. “Het is een misvatting dat gaatjes in het melkgebit geen kwaad kunnen. Een kind dat op jonge leeftijd al veel gebitsproblemen heeft, heeft een grotere kans op problemen in het blijvende gebit. Tevens ontwikkelt het kind dan vaak angst voor tandheelkundige zorg, wat ook de rest van het leven doorwerkt. Dat willen we koste wat het kost voorkomen.”

Volledig vergoed

Het is niet bij alle ouders bekend dat tandheelkundige zorg voor kinderen volledig vergoed wordt vanuit de basiszorg. “Het is belangrijk om dit te blijven benoemen, zo stimuleren we ook ouders met een kleine portemonnee om met hun kinderen naar de tandarts te komen.” Bij Tandartspraktijk Emmeloord zijn zowel de tandartsen als de preventie assistenten en mondhygiënisten speciaal opgeleid om kinderen en hun ouders te begeleiden in het onderhouden van een gezond gebit. “De meeste kinderen vinden het eigenlijk heel erg leuk om zo met hun gebit bezig te zijn en dat is vaak ook weer een extra motivatie voor de ouders”, sluit Lange af.

Tandartspraktijk Emmeloord is open voor nieuwe patiënten. Kinderen onder de 18 jaar nemen gratis deel aan het Gewoon Gaaf programma. Kijk voor meer informatie op www.tandartspraktijkemmeloord.nl of bel naar 0527-697800.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook