fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tandarts legt uit waarom elektrisch poetsen beter is dan poetsen met een handtandenborstel

elektrisch poetsen beter

Wat is een handeling die jij al je hele leven twee keer per dag uitvoert? Natuurlijk zijn het dingen als eten en naar de wc-gaan, maar ook het poetsen van je tanden. Het grote verschil tussen eten en het poetsen van je tanden is dat de eten een aangeboren gewoonte is en het poetsen van je tanden een aangeleerde gewoonte. En ik kan je vertellen: van al die aangeleerde gewoontes zijn er maar een paar die je zo consequent en gedurende je hele leven volhoudt. Niet gek ook, want door het poetsen van je tanden verklein je de kans op gebitsproblemen. Uit onderzoek blijkt al jaren dat elektrisch poetsen beter in dan poetsen met een handtandenborstel. Maar waarom is dat? 

Waarom is elektrisch poetsen beter?

Ik legde de vraag voor aan mijn man Ward Lange, die naast de leukste partner en beste papa van de wereld dus ook tandarts is. “Elektrisch poetsen is absoluut beter, daarom gebruiken wij en de kinderen ook elektrische tandenborstels“, begint hij zijn verhaal. “Op de eerste plaats is elektrisch poetsen beter omdat tandplak beter verwijderd wordt. Hierdoor is het gebit schoner en kan je gebitsproblemen helpen voorkomen”, gaat hij verder. “Daarnaast is het door de vorm van de elektrische borstel ook makkelijk om overal bij te komen. Vooral de kiezen en de achterkant van de tanden zijn vaak lastig schoon te houden met een handtandenborstel. Tot slot geven de meeste elektrische borstels ook aan hoe lang je hebt gepoetst. Hierdoor weet je zeker dat je ook daadwerkelijk de aanbevolen twee minuten gepoetst hebt”, sluit hij af.

Kosten besparen

Goed, dat lijkt me duidelijk: elektrisch poetsen is beter dan poetsen met een gewone handtandenborstel. Een veelgehoorde reden om niet elektrisch te gaan poetsen is dat mensen zeggen dat het duurder is dan poetsen met een handtandenborstel. “Dat klopt, het is wat kostbaarder. Wel kun je de kosten drukken door met het gezin één elektrische tandenborstel te gebruiken. Uiteraard wél met eigen opzetborstels voor iedereen”, geeft hij als tip. “Het is ook belangrijk om te bedenken dat je door goed te poetsen daadwerkelijk gebitsproblemen kunt voorkomen. Hierdoor vallen tandheelkundige behandelingen en gebitsreinigingen in de praktijk mogelijk weer goedkoper uit.”

Welke opzetborstel kopen?

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de opzetborstels van het eigen merk van de elektrische tandenborstel veel beter zijn dan budget-opties van bijvoorbeeld de supermarkt. “Kies dus liever voor het borsteltje dat ook echt voor jouw tandenborstel gemaakt is. Hierbij is het slim om op zoek te gaan naar opzetborstels die in de aanbieding zijn. Ook is het vaak voordeliger als je er meer tegelijk koopt. Mara bestelt ze voor ons thuis vaak bij een website als Tandartswereld. Kijk vooral even goed rond en vergelijk de prijzen!”

Foto door Goby via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Joost -

Ik ben zelf ook overgestapt op elektrisch poetsen en bestel mijn producten altijd bij https://www.tandenborstel.nl

mijn tanden voelen veel beter aan nu!

Matthijs -

Leuk artikel. Toevallig zelf recent ook een nieuwe tandenborstel en opzetborstels bij Tandartswereld.nl aangeschaft en was de volgende dag al geleverd en ja ik gebruik enkel nog elektrische tandenborstels voor het poetsen.

Johannes -

leuke blog weer. ondanks dat je het elke dag moet doen hield ik me er nooit echt mee bezig en bleek ik veel te lang met dezelfde borstel te poetsen. herkenbaar? ik heb daarom nu een abonnement van dr dent. dan krijge je elke 3 maanden ongeveer een nieuw borsteltje opgestuurd. prima oplossing voor luiaards zoals ik

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook