Damespraatjes Damespraatjes

Suzanne is jaloers op haar rijke vriendin: “Ik kan het niet verkroppen dat zij veel geld heeft en ik niet”

Vier jaar oud, waren Suzanne en Esther toen ze elkaar op de basisschool ontmoetten. “In de poppenhoek stond ik op mijn eerste schooldag hard te huilen. Ik miste mijn moeder en durfde dat aan niemand te laten zien. Esther zag mij en troostte me. Vanaf dat moment waren we onafscheidelijk” vertelt Suzanne. Vijfendertig jaar later zijn Suzanne en Esther nog steeds vriendinnen, maar loopt Suzanne tegen een probleem aan.

Succesvol

“Laten we voorop stellen dat ik dit zelf heel erg vind… Zo erg dat ik het bijna niet durf uit te spreken, laat staan het met Esther te bespreken.” Acht jaar geleden startte Esther een eigen bedrijf en deed vanaf het begin goede zaken. De inkomsten uit haar bedrijf spaarde ze op en gebruikte ze om in vastgoed te investeren. “Binnen no-time had ze een vermogen opgebouwd waar je ‘u’ tegen zegt. Samen met haar vriend -die ook succesvol is- kocht ze een vrijstaande villa met zwembad, een grote garage voor hun luxe auto’s en vliegen ze businessclass de hele wereld over.”

Gewone Nederlander

In het begin vindt Suzanne het vooral leuk voor Esther. “Esther zei altijd dat ze rijk wilde worden. Het verbaasde mij dan ook niet dat haar leven er op een dag heel anders uitzag dan dat van mij. Ik heb het niet slecht, maar mijn vriend en ik leven wel een totaal ander leven. Wij wonen in een rijtjeshuis, hebben één auto en kunnen na een jaar lang sparen naar een gezellige camping in Frankrijk. Eigenlijk gewoon zoals ‘de gewone Nederlander’.”

Tegelijk zwanger

De jaloezie ontstaat wanneer Suzanne en Esther allebei kinderen krijgen. “In hetzelfde jaar raken we zwanger. Toevallig allebei van een meisje en binnen drie maanden van elkaar uitgerekend. Wat waren we blij! Het is een droom om tegelijk met je beste vriendin zwanger te zijn. Dacht ik…”

Groeiende verschillen

Al vroeg in haar zwangerschap ziet Suzanne dat Esther een hele andere zwangerschap heeft. “Ze bezocht een verloskundigenpraktijk met extra zorg en echo’s. Daar moest ze dik voor bijbetalen, maar dat was voor haar geen probleem. Ik kon dat niet betalen en kwam bij een gewone verloskundigenpraktijk terecht. Na elk bezoekje aan haar high-end verloskundige, bestookt ze mij met 3D-echo’s en uitslagen van extra onderzoeken. Samen met haar vriend gaat ze op een luxe babymoon (laatste vakantie met z’n tweeën) naar een spa-resort op de Malediven en heeft ze elke week een masseuse aan huis om haar tot rust te brengen. Ik moest het doen met een babymoon naar Texel, een sporadische voetmassage van mijn vriend en de drie officiële echo’s die ik van mijn zorgverzekeraar kreeg.”

Duurder en beter

Na de geboorte worden de verschillen tussen de levens van Esther, Suzanne en hun kinderen nog groter. “De kinderwagen, opvang, kleding, speelgoed… Alles wat Esther koopt voor haar dochtertje is duurder en beter dan wat ik mijn kind kan bieden. Esther spreekt er nooit over en zegt niks iets over haar dure spullen, maar ik zie natuurlijk wel dat het er is. Haar persoonlijkheid is nooit veranderd en ze is nog steeds even lief en betrokken als vroeger. Het erge is: daardoor erger ik me er alleen maar meer aan.”

Jaloezie

Esther weet niet dat Suzanne stikt van de jaloezie. “Ik kan het niet verkroppen dat zij veel geld heeft en ik niet. Bij elke luxe barbecue aan hun zwembad, elke dure bos bloemen die ze mij op mijn verjaardag stuurt en elke zak merkkleding van haar net iets oudere dochtertje voor ons, groeit het gevoel. En ik weet niet hoe ik het kan stoppen… Ik heb er over nagedacht het haar te vertellen, maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen.”

Vriendschap verbreken

Suzanne schaamt zich dood om het feit dat ze zo jaloers is op haar vriendin. “Zij is loyaal, liefdevol en nog steeds dezelfde fijne persoon als in die poppenhoek. Toch overweeg ik de vriendschap te verbreken… Ik pijnig mijzelf er alleen maar mee. Zij heeft even leven wat ik nooit zou kunnen hebben en hoe erg dat ook is: ik kan daar niet mee omgaan.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 


Reageer ook