fb
Damespraatjes Damespraatjes

Subsidie zonnepanelen is door groter aanbod overbodig

Een aantal jaar geleden waren zonnepanelen op het dak een zeldzaamheid. Tegenwoordig zie je steeds vaker opdoemen. Terecht. Want je bespaart er veel geld mee. Ik was in de veronderstelling dat de aanschaf ervan behoorlijk prijzig was. Zeker nu bijna alle gemeentes vorig jaar de subsidie ervoor hebben afgeschaft. Inmiddels weet ik dat niets minder waar is.

Ja, de eerste panelen waren hartstikke duur. Er was toen maar één producent die ze vervaardigde. Zodra andere bedrijven in de gaten kregen dat de vraag naar zonnepanelen steeds meer toenam, sprongen zij ook in de productie ervan. Doordat het aanbod groter werd, ging de prijs omlaag en was subsidie niet echt meer nodig. Maar dat is niet erg als je weet dat acht zonnepanelen tegenwoordig goedkoper zijn zonder subsidie dan acht zonnepanelen tien jaar geleden met subsidie. Veel mensen leggen ze op het dak om op die manier hun huis duurzaam te maken.

Lagere BTW

De overheid vindt het belangrijk dat mensen de zonnepanelen op hun dak blijven leggen en heeft om die reden de goedkopere BTW-regeling ook toepasbaar gemaakt op de installatie. Dat houdt in dat de specialist die de panelen op het dak plaatst de uren die hij berekent belast met zes procent BTW in plaats van eenentwintig procent.

Kosten zonnepanelen

De hamvraag is nu: wat kosten zonnepanelen? Bepalend is de samenstelling van het gezin dat in het huis woont. Want vier personen gebruiken meer energie dan één persoon. Belangrijk is dus genoeg zonnepanelen te instaleren om de benodigde energie op te wekken. Als een huishouden uit één persoon bestaat, zijn er elf panelen nodig. De kosten zijn dan rond de vier- a vijfduizend euro. Bestaat je gezin uit vier personen dan is er het dubbele aantal zonnepanelen nodig en moet je rekenen tussen de tienduizend en elfduizend euro. Het is dus duidelijk dat het aanschaffen voordeliger is als er meer gezinsleden in een huis wonen.

Buren

Installeer je met je buren zonnepanelen, dan wordt het door het grotere oppervlak helemaal interessant. Bij pieken in het gebruik ervan kun je voordeel doen van de capaciteit van de buren. Je versterkt elkaar dus.

Als je wilt weten wat het jou kost panelen op je dak te laten installeren en wat je besparing uiteindelijk is, is het handig het volgende uit te zoeken:

  • de plek waar je de zonnepanelen wilt plaatsen. Een plat of schuin dak verschilt in de kosten.
  • je moet weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen.
  • je moet weten wat je jaarlijks verbruik is. Dit kun je eenvoudig checken door naar de afrekening van je energiemaatschappij te kijken.

Vergelijk offertes van verschillende aanbieders, pols je buren. Het is de moeite waard!

Hebben jullie subsidie aangevraagd voor het plaatsen van zonnepanelen? Was dat lastig? Of ging dat vrij makkelijk? We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met subsidie zonnepanelen! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig J  

 

Reageer ook