fb
Damespraatjes Damespraatjes

Stress, druk en een eeuwig schuldgevoel? Nederlandse moeders hebben daar geen last van!

mama-stress

Gestrest, veel te druk en geplaagd door een eeuwig schuldgevoel – de clichés over moeders liegen er niet om. Maar in de praktijk valt het juist enorm mee, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Moeders geven hun leven als gelukscijfer maar liefst een 8.

Goede voorbereiding

Vaak wordt het beeld geschetst dat moeders altijd maar druk en gestrest zijn, gebukt gaan onder schuldgevoel en worstelen met de balans tussen werk en privé. Uit het onderzoek van Kek Mama onder 3500 moeders blijkt dat het met die mama-stress en dat schuldgevoel wel meevalt. Gemiddeld geven moeders zichzelf het gelukscijfer 8. Herkenbaar voor veel (werkende) moeders, is de ochtendspits. Maar slechts 12% van de ondervraagde moeders zegt ’s ochtends altijd stress te hebben, 44% noemt een goede voorbereiding als dé manier om de spits goed door te komen en ervaart geen extreme drukte.

Werk en privé

Wat betreft de balans tussen werk en privé, zien veel moeders ook niet echt een probleem. Ze zijn ambitieus in hun werk (72%) en hebben heus niet alleen ‘een baantje erbij’. 90% van de werkende moeders werkt niet alleen voor het geld, maar vooral om zich te blijven ontwikkelen. 24% zou na het winnen van 500.000 euro in de loterij dan ook gewoon doorwerken. Opvallend is dat 60% van de ambitieuze moeders hun werk vaker belangrijker vinden dan of even belangrijk als hun sociale leven. 62% van de moeders vindt het geen probleem om de telefoon op te nemen als ze met hun kinderen zijn, al laten ze social media dan even links liggen.

Over het onderzoek

Het Kek Mama-onderzoek is in juni en juli 2019 gehouden onder 3.500 Nederlandse moeders van 20 t/m 45 jaar door middel van online interviews en is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge®. De resultaten zijn representatief op de variabelen leeftijd, hoogst genoten opleidingsniveau en leefgebied.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Martine -

“Het Kek Mama-onderzoek is in juni en juli 2019 gehouden onder 3.500 Nederlandse moeders van 20 t/m 45 jaar ” Gezien de uitkomst ben ik benieuwd naar de grootte
Van het percentage alleenstaande moeders in het onderzoek.

Reageer ook