fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sterilisatie man vs. sterilisatie vrouw: Wat zijn belangrijke verschillen?

Ward en ik hebben twee prachtige, lieve en gezonde dochters. Voor ons voelt ons gezin nu compleet en we willen dan ook geen kinderen meer. Om deze reden heb ik twee weken geleden dan ook een spiraal laten plaatsen. Toch vind ik het vervelend dat het grootste aandeel op het gebied van voortplanting en anti-conceptie altijd bij mij ligt. Ward en ik hebben afgesproken dat als we over vijf jaar – wanneer deze spiraal eruit gaat- nog steeds geen kinderen willen, hij zich laat steriliseren.

Een vasectomie – de sterilisatie van de man – is voor veel stellen die geen kinderen (meer) willen een goede uitkomst. Maar ook als vrouw kan je je laten steriliseren. Maar hoe maak je nou de keuze wie zich ‘laat helpen’? Voor iedereen is het antwoord op deze vraag anders, maar in veel gevallen leggen vrouwen (vooral die al kinderen hebben gekregen), het balletje bij de man. Hoe je het ook wendt of keert: in de meeste relaties komt het grootste gedeelte van de voortplanting en anticonceptie bij de vrouw te liggen. Na het besluit om geen kinderen (meer) te willen, vinden veel vrouwen het wel zo eerlijk als de man nu zijn verantwoordelijkheid neemt.

Wat zijn belangrijke verschillen tussen het steriliseren van de man en van d vrouw?

Maar buiten de vraag ‘wie er nu aan de beurt is’, spelen ook medische redenen een rol in de beslissing wie de ingreep zal ondergaan. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rij:

1. Verdoving

Het steriliseren van de man gebeurt onder plaatselijke verdoving. Bij het steriliseren van de vrouw, wordt zij onder narcose gebracht. Hierdoor is de kans op complicaties bij het steriliseren van de groter.

2. Doorsnijden vs. blokkeren

Het steriliseren van de man bestaat uit het doorsnijden, inkorten en afbinden van de zaadleiders. Hierdoor komen er geen zaadcellen meer in het sperma. Bij het steriliseren van de vrouw wordt er een ringetje of klemmetje over de eileiders geschoven. Hierdoor kunnen de eicellen niet meer in de baarmoeder komen.

3. Kans op een zwangerschap

Na een sterilisatie is er altijd een kleine kans er toch een zwangerschap ontstaat. Bij vrouwen die gesteriliseerd zijn is deze kans 7 op 1.000. Van de 200 mannen die zijn gesteriliseerd, zijn er uiteindelijk één of twee die weer vruchtbaar worden.

4. Wanneer onvruchtbaar

Na de ingreep zijn mannen niet meteen onvruchtbaar. Het duurt ongeveer drie maanden totdat alle zaadcellen uit het sperma verdwenen zijn. Drie maanden na de ingreep kunnen mannen hun sperma laten controleren, om zeker te weten dat het sperma geen zaadcellen meer bevat. Vrouwen zijn na de ingreep direct onvruchtbaar, dit hoeft niet meer gecontroleerd te worden.

Huisarts

Overwegen jij en je partner een sterilisatie bij één van jullie? Maak dan eerst een afspraak bij de huisarts om het te bespreken. Hij/zij kan jullie dan doorverwijzen.

Meer informatie

Wil je meer te weten komen over de sterilisatie van de man of sterilisatie van de vrouw? Op Thuisarts.nl kan je betrouwbare medische informatie inwinnen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook