fb
Damespraatjes Damespraatjes

Steeds meer aandacht voor hygiëne op de werkvloer

We komen er steeds meer achter dat het niet altijd goed is om met zijn allen, dicht op elkaar, op de werkvloer aanwezig te zijn. Steeds vaker kiezen werkgevers ervoor om een deel van hun medewerkers, waar mogelijk, thuis te laten werken. Zo wordt het op het werk gemakkelijker om wat minder dicht op elkaar te zitten, en hoeven er geen grote groepen mensen van dezelfde faciliteiten gebruik te maken. Maar daarnaast komt er ook steeds meer aandacht voor een hygiënisch schone werkplek.

Een doekje en klaar?

Zo nu en dan eens een doekje over de bureaus, dat was het wel zo’n beetje. Zeker binnen kantoren hadden de werkplekken van de medewerkers niet de allerhoogste prioriteit, qua schoonmaken. Er werd wel schoongemaakt, uiteraard, maar vaak ging het hier om één keer per dag of minder, en vaak alleen met ‘droge’ schoonmaakmiddelen. Een doekje voor het stof, even stofzuigen en de prullenbak legen, en dat was het wel zo’n beetje.

Inmiddels weten we wel beter. We weten dat schoonmaken een stuk grondiger en vaker moet gebeuren om het écht schoon te krijgen. We gebruiken vaker desinfectiemiddelen om de boel te reinigen, en te voorkomen dat bacteriën en virussen in leven kunnen blijven op voorwerpen. Zo nu en dan een doekje is veranderd in meerdere keren per dag schoonmaken of ontsmetten, zeker wanneer er meerdere mensen gebruikmaken van een werkplek of materialen. Ook wordt er veel meer belang gehecht aan het regelmatig en grondig wassen van de handen.

Iedereen doet mee

Om hygiënemaatregelen goed hun werk te laten doen, moet iedereen hieraan meewerken. Zowel werkgevers als medewerkers moeten gezamenlijk het belang ervan inzien, want een systeem is tenslotte zo sterk als zijn zwakste schakel.

Gelukkig is er bijna niemand meer die het belang niet inziet, en is de bereidheid om zelf hiermee aan de slag te gaan groot. Het wordt steeds normaler om zelf gedurende de dag zo nu en dan eens een reinigend doekje over de werkplek heen te halen, en ook regelmatig de handen wassen in voor veel mensen een gewoonte.

Aan de werkgever de taak om ervoor te zorgen dat dit ook mogelijk is. Er moet worden gezorgd voor voldoende middelen, maar ook voor handige oplossingen als een handdoekdispenser, zodat medewerkers hun handen na het reinigen ook hygiënisch kunnen drogen. Zorg voor voldoende gelegenheid om de handen te kunnen wassen met water en zeep, en vul dit aan met desinfectiemiddelen voor de huid. Zo wordt het eenieder gemakkelijk gemaakt om een goede hygiëne op de werkvloer vol te houden.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook