fb
Damespraatjes Damespraatjes

Spiritueel woordenboek

Spiritueel woordenboek

Spiritualiteit is een heel breed begrip. Al in de oertijd bestond er al een vorm van het begrip spiritualiteit dat uitgegroeid is in de vele religie’s die we nu op deze wereld kennen. De mens heeft altijd een besef gehad dat er iets was dat hij niet kon bevatten en zo ontstonden allerlei stromingen die het bovennatuurlijke, zowel voor goede als kwade doeleinden gebruikten. Tegenwoordig spreken we van witte (goed) magie en zwarte (kwaadaardige) magie. Graag laten wij u kennis maken met allerlei spirituele begrippen en bovennatuurlijke ervaringen. Damespraatjes is benieuwd naar hetgeen dat u boeit en wat uw bovennatuurlijke ervaringen zijn.  

Spiritueel woordenboek A

Aardstralen: Dit zijn lijnen of bundels van stralen die van de aarde uitgaan welke soms wel in verband worden gebracht met aardmagnetisme. De Chinezen beschouwen aardstralen en wateraders als verstoring van het natuurlijk evenwicht van yin en yang en proberen ze op te sporen en te vermijden.

Abracadabra: Dit woord stamt uit het Joodse kabbala, het is afgeleid van de naam van de Gnostische heiligheid Abraxas, wat doe geen pijn betekent. Het woord zou magische krachten bezitten, speciaal voor bescherming tegen ziekte.

 Acupunctuur: Chinese geneeswijze waarbij naalden gebruikt worden om verstoringen van de energiestromen in het lichaam te herstellen. De naalden worden op zogenaamde acupunten in het lichaam geprikt.

Amulet: Een voorwerp of sieraad dat geluk bengt. Een amulet moet de drager beschermen tegen ziektes en gevaar.

Aradia: Deze was de dochter van de Romeinse godin Diana, en ze is de grondlegster van de hekserij. Zij wordt ook wel Hekata genoemd waar het woord heks weer van is afgeleid.

Astrolgie: Astrologie gaat er van uit dat de positie van planeten, zon, maan en dierenriemtekens op het moment van geboorte zijn karakter bepalen. Ook zou de huidige positie van deze hemellichamen iets kunnen voorspellen over de toekomst van een persoon geboren onder een bepaald teken van de dierenriem.

Aura: Een energie veld dat om het lichaam van ieder levend wezen voorkomt. Het is een afspiegeling van de gezondheid en de gemoedstoestand. De aura is wetenschappelijk bewezen en kan via speciale fotografie zichtbaar gemaakt worden.

Spiritueel woordenboek B

Bandstemmen: Dit mysterieuze, wetenschappelijk nog onverklaarde verschijnsel (in het Engels bekend als EVP oftewel Electronic Voice Phenomena) is nu al zo’n halve eeuw bekend. Het was in het jaar 1959 dat de Zweed Friedrich Jürgenson bij toeval dit bandstemmenfenomeen ontdekte. Meer lezen over dit onderwerp kunt u op: mivak.com, evp-voices.com of bandstemmen.startbewijs.nl.

Bezwering: Spreuken die worden uitgesproken door tovenaars en heksen om een vervloeking (zwarte magie) of bescherming (witte magie) over iemand uit te roepen.

Bijna dood ervaringen: Veel mensen die klinisch dood zijn geweest spreken over een tunnelervaring. Hierbij zagen ze aan het einde van de tunnel een lichtend wezen dat hun wenkte. Deze ervaring is meestal zeer ingrijpend in het leven na deze bijna dood ervaring.

Bloedmagie Een geloof dat vele soorten magie beoefenaren delen, betreft de krachten van het bloed. Zwarte magie, voodoo en vele Afrikaanse magie soorten kennen rituelen waarbij men het bloed van dieren offert.

Boek der Schaduwen: Een meestal handgeschreven boek met recepten, magische formules en rituelen, en andere belangrijke zaken van een heks. Elke heks heeft een eigen Boek.

Boleen: Een traditioneel mes met een wit handvat. Dit mes is het werkmes van de heks, waarmee onder meer kruiden gesneden worden.

Spiritueel woordenboek C

Cartomantie: Cartomantie is het waarzeggen door middel van speelkaarten.

Chakra’s: Een chakra is een woord uit het Sanskriet en het is een centrum van spirituele kracht in het menselijk lichaam. Ze liggen langs de ruggegraat en op de punten stroomt volgens de Hindoes en de boeddhisten energie. Oosterse geneeskunst kent gedetaileerde kaarten van de chakra’s en hun verbindende meridianen en banen.

Chiromantie: Het lezen van lijnen op iemands hand om de toekomst te voorspellen of iemands karakter te kunnen bepalen.

Spiritueel woordenboek D

Déjà vu: Dit is Frans voor “al eerder gezien”. Soms heeft u de sterke indruk dat u ergens al eens eerder geweest bent of dat u een bepaalde situatie al eens eerder heeft meegemaakt, terwijl het de eerste keer is dat dit u echt meemaakt. Veel mensen zien een déjà vu als bewijs van een zogenaamde vierde of buitentijdse dimensie. Deze mensen zien het leven zien als een tot in details voorgeprogrammeerd draaiboek.

Divinatie: Divinatie is het voorspellen van de toekomst of het langs magische of bovennatuurlijke weg onthullen wat verborgen is. Hieronder vallen astrologie, cartomanie,chiromantie, geomantie en metascopie.

Druïde: Dit is een Keltische priester, genezer, waarzegger of schrijver. Hij had een grote invloed op het hele leven, in de politiek en de rechtspraak.

Spiritueel woordenboek G

Geomantie: De toekomst voorspellen op basis van patronen in de aardbodem of van stof op een vlak oppervlak.

Spiritueel woordenboek H

Heksenregel van drie: Al wat jij doet zal in drievoud tot je terugkeren. Metascopie Het waarzeggen op basis van lijnen op het voorhoofd.

Spiritueel woordenboek M

Medium: Een medium is een persoon die over één of meerdere paranormale gaven beschikt, waardoor de geesten of zielen van overledenen via hem of haar met mensen op aarde kunnen communiceren.

Spiritueel woordenboek O

Omens: Deze worden ook wel voortekenen genoemd. In de Romeinse cultuur gaf men een groot gewicht aan deze omens, tekenen die een bepaalde gebeurtenis aankondigen, zoals de vlucht of het gekrijs van de vogels of de dichtheid van een schaduw.

Spiritueel woordenboek P

Poltergeist: Dit is Duits voor plaaggeest of klopgeest. Psychometrie Psychometrie is het aanvoelen van foto’s of voorwerpen waardoor een medium informatie doorkrijgen.

Spiritueel woordenboek R

Reïncarnatie Dit is het geloof dat men na de dood opnieuw geboren wordt in een ander lichaam. Boeddhisten geloven dat goede of kwade daden in het ene leven beloond of bestraft worden in het volgende.

Spiritueel woordenboek T

Telepathie: Telepathie is communicatie zonder gebruik te maken van fysieke mogelijkheden als praten, schrijven enz. Ook gevoelens kunnen op deze manier worden overgedragen. Dit kan zelfs over grote afstand gebeuren.

Spiritueel woordenboek W

Wolfskers: Dit is een plant die gegeten of gerookt kan worden en angstaanjagende visioenen kan veroorzaken. Ook noemt men het wel doodkruid.

We hopen dat dit woordenboek je kan helpen bij het beter begrijpen van spiritualiteit.

Afbeelding: Elia Pellegrini via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook