fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slowjuicen voor beginners: Wat moet je weten en wat heb je nodig?

Nu ik zwanger ben van mijn tweede kindje, probeer ik weer heel erg op mijn voeding te letten. In mijn eerste zwangerschap ben ik flink aangekomen en at niet altijd even goed. Dit keer pak ik het anders aan en dat voel ik in mijn hele lijf. Ik eet meer groenten, minder snoep én drink sinds kort sapjes uit de slowjuicer.

Wat is een slowjuicer en waarom is het zo goed?

Een slowjuicer is een keukemachine die je gebruikt om sapjes te maken. Waar een sapcentrifuge en een sappers vaak veel toeren maken en warm worden, neemt een slowjuicer veel meer tijd om jouw sapje te bereiden. Hierdoor blijven er meer goede vitaminen en enzymen bewaard en is het makkelijk voor je lichaam om de vitaminen te verwerken. Dit gaat naar verluidt vier (!) keer sneller dan wanneer je een stuk fruit of groente zou eten.

Fruit of groente?

Bij sappen denken veel mensen direct aan een heerlijk glas zoete appelsap of sinaasappelsap. Hoewel dit heel lekker is en je deze vitaminen ook absoluut goed kunt gebruiken, is het bij het maken van gezonde slowjuices goed om vooral veel groenten te gebruiken. Denk hierbij aan de volgende verhouding: 80 procent gezonde groenten en 20 procent zoet fruit. Zo krijg je van alles het beste binnen.

Wat is belangrijk bij het kopen van een slowjuicer?

Slowjuicers zijn over het algemeen niet goedkoop. Voor een beetje juicer betaal je al snel meer dan € 100. Gezien de gezondheidsvoordelen die hij je oplevert is het een goede investering, maar dan wil je je wel goed inlezen voordat je er daadwerkelijk een koopt. Waar let je op?

Toeren per minuut

Bij slowjuicen geldt: hoe minder toeren per minuut, hoe minder warmte er vrijkomt, hoe beter! De meeste slowjuicers draaien op 40-80 toeren per minuut. 40 toeren is optimaal en zie je vaak bij goede machines. Machines die meer dan 80 toeren per minuut maken, kan je beter niet kopen.

Persopbrengst van de juicer

Een goede slowjuicer pers het sap uit de groente en het fruit. De ene juicer doet dit beter dan de ander. Hoe hoger de persopbrengst, hoe fijner de juicer. Je hebt zo minder groenten en fruit nodig voor dezelfde hoeveelheid sap. Bij een ‘slechte’ persopbrengst, kan je de pulp nogmaals in de juicer gooien, maar dat kost je veel tijd. Je wilt het liefste in één pers, mooie droge pulp uit de juicer krijgen. Kijk dus altijd naar de persopbrengst!

Opvang van de pulp

Door groente en fruit in de slowjuicer te gooien, krijg je twee producten: sap en pulp. Dit pulp kan op twee manieren opgevangen worden; in een los reservoir naast de slowjuicer of een reservoir in de juicer. De meeste mensen kiezen liever voor een los reservoir, omdat je hem zo makkelijker tijdens het juicen kunt legen. Wist je trouwens dat je de pulp uit de slowjuicers nooit weg moet gooien? Dit kan je weer in heerlijke gerechten verwerken, zoals wortelpulp in een worteltaart of bietenpulp in een biet-geitenkaas quiche.

Meer leren over slowjuicen?

Je ziet: er komt nog best veel kijken bij het kopen van een slowjuicer. Maar er zijn nog meer dingen waar je op moet letten, zoals veiligheidseigenschappen van de juicer en of je voor een horizontale of verticale slowjuicer gaat. Wil je meer leren over slowjuicen en zien welke slowjuicers als beste beoordeeld worden? Neem dan een kijkje naar dit overzicht met alle tips voor het uitzoeken van een goede juicer.

Wat vind jij?

Ben jij ook zo enthousiast geworden over slowjuicen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook