fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slapen met nat haar: Is dat echt slecht voor je?

slapen met nat haar

Douchen. Ik ben eraan verslaafd en zou het uren kunnen doen. Mijn zorg om het milieu en mijn andere hobbies (werk en sporten :-)) zorgen ervoor dat ik het weet te beperken tot een a twee keer per dag. Nooit, maar dan ook nooit ga ik slapen met nat haar. Instinctief voelt het aan dat het niet goed is. Dat broeierige op je kussen kan toch niet goed zijn? En wat blijkt: dat klopt. 

Niet verkouden van slapen met nat haar

Een tante van me waar ik regelmatig ging logeren zei altijd tegen haar kinderen (ook grote douchefans trouwens), dat je nooit met nat haar naar bed mag omdat je er verkouden van wordt. Ik heb het nu over “wijsheid” van 30 jaar geleden. Inmiddels weet bijna iedereen dat je niet verkouden wordt van nat haar, maar dat virussen daar de oorzaak van zijn.  Maar waarom is slapen met nat haar dan slecht voor je?

Afbreken van je haar

Iedere ochtend spring ik onder de douche en was mijn haar al jaren met dezelfde shampoo. Ik kan zeggen dat ik behoorlijk merktrouw ben haha. Dat het slecht zou zijn om je haar iedere dag te wassen, daar maar ik merk niets van. Wat ook wordt gezegd is dat je haar kan afbreken als je met nat haar naar bed gaat. Nat haar zou zwak zijn als het nat is. Doe je een vlecht of een staart in voordat je met nat haar gaat slapen dan is het afbreekeffect mogelijk nog groter, omdat het nog meer spanning op de haarschacht geeft. Dus kan het niet anders dan dat je met nat haar naar bed gaat, laat het dan in ieder geval los hangen. Ik vind dit aannemelijk klinken. Ik ben wel benieuwd naar vrouwen die hier ervaring mee hebben.

Lees ook: Kapper test blondsprays en geeft er zijn eerlijke mening over

Schimmelinfecties door slapen met nat haar

Op Slaapinfo.nl lazen we dat je de kans vergroot op een schimmelinfectie van je hoofdhuid als je met nat haar naar bed gaat. Dit kan roos of eczeem tot gevolg hebben. Daarbij komt ook dat een nat kussen een broeiplaats kan zijn voor diverse schimmelsoorten. Zeker voor mensen met een slecht immuunsysteem is er dan een grotere kans op infecties, met alle gevolgen van dien.

Wat als je toch met nat haar moet slapen?

Kan het niet anders dan dat je laat doucht, föhn het dan wel even voordat je naar bed gaat. Er wordt ook wel geadviseerd om kokosolie of conditioner in je haar te doen, zodat het haar wat soepeler wordt en je de kans op haarbreuk verkleint.

Wat zijn jouw ervaringen?

Hier zijn we heel benieuwd naar. Ga jij vaak met nat haar naar bed? Merk je dat je haar afbreekt of dat je kussen een broedplaats voor schimmels is? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Koen Tesselaar -

Ik gebruik de douche alleen op zeer hete zomerdagen als ik echt vet gezweet heb. Alleen als ie ijs en ijskoud is. De overige dagen van het jaar prefereer ik de wastafel. Als autist met het Syndroom van Asperger in zware vorm voel ik iedere waterdruppel op mijn lichaam knallen, het is a.h.w. alsof je voor een vuurpeloton staat. Dit gevoel is enkel korte tijd te verdragen als je echt SNAKT naar verkoeling…

Inge -

Na dit artikel gelezen te hebben, durf ik het bijna niet te zeggen….maar ik slaap dus altijd met nat haar! De reden: mijn haar is erg dun en als ik met nat, ongekamd (!!) haar ga slapen, heb ik de volgende ochtend een grote bos haar. Althans, voor mijn doen 🙂
Last van mijn hoofdhuid heb ik overigens niet. En haarbreuk? Als ik mijn haar nat ga kammen, trek ik alles eruit: daar heb ik de volgende ochtend juist geen last van.

Reageer ook