fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sint tijdens de crisis: low-budget belevenis tips!

Voor veel kinderen de mooiste tijd van het jaar, voor veel ouders de duurste… Ja, kinderen zijn per definitie een grote kostenpost, maar tijdens een bepaalde periode loopt het nog net even wat verder de spuigaten uit: de feestdagen!

Hoewel die donkere, mysterieuze dagen veel gezelligheid met zich meebrengen, kunnen ze ook wel voor de nodige spanning zorgen. Gedichtenstress, cadeaustress en geldstress veroorzaken voor veel mensen in december toch wel voor een serieus ‘feestdagen-burn-out-alarm’.  Zelf heb ik nooit zoveel stress, en al helemaal niet rondom de feestdagen. Graag geef ik jullie weer een paar tips (ja, ze werken! Anders zou ik december ook niet overleven).

Cadeaustress

Wat voor de meeste kinderen de grootste plezier factor is, is voor ouders ook meteen de grootste stress factor: de cadeautjes. Wat koop je, wat spendeer je per kind en wat doe je als het buurmeisje een x-box EN een wii krijgt?

Jaarlijks besteden wij ongeveer 465 miljoen euro aan Sinterklaas cadeautjes. Dit komt neer op zo’n € 27 per Nederlander. Denk er wel aan dat niet alle 17 miljoen Nederlanders participeren dus dat we eigenlijk veel meer uitgeven per persoon. Naar schatting spenderen we dus ongeveer € 50 per persoon.

Bijna iedereen merkt wat van de crisis via zijn portemonnee, maar toch wil je je kind verassen met een leuk presentje. Zorg ervoor dat je kinderen geen ander verwachtingspatroon hebben dan de Sint kan waarmaken.

Bespreek dus vooraf met je kinderen wat ze van hun cadeaus kunnen verwachten. Uitspraken als: ‘Hopen dat Sinterklaas zijn pieten nog wel kan betalen’, ‘Sinterklaas heeft –net als de rest van europa- een klein liquiditeitsprobleempje’ en ‘Ik ben benieuwd of er dit jaar snoepjes tussen de pepernoten zitten’, kunnen je kinderen alvast een soort ‘er-komen-dit-jaar-geen-playstations-uit-de-pakjes-signaal-geven’.

Gouden pakjesavond tip: zorg ervoor dat de cadeautjes maar een klein deel uitmaken van de avond. Een avondvullend programma, compleet met film kijken, zelf bereid 5 gangen dinner en potje mens-erger-je-niet, zorgen ervoor dat het samenzijn belangrijker dan de cadeaus is.

Gedichtenstress

Zweten, nachtmerries en chagrijnigheid: allemaal symptomen van gedichtenstress. Bespaar jezelf een hoop tijd, moeite en stress: klik hier!

Maak Sinterklaas een belevenis!

Zoals al eerder gezegd: zorg ervoor dat 5 december om meer draait dan alleen de pakjes. Maak de avond een belevenis om nooit te vergeten. Leuke activiteiten:

–       Ouderwetse spelletjes spelen

–       Speurtocht naar de cadeautjes

–       Peperkoekhuisjes versieren

–       Sinterklaasliedjes mini-playback show

–       Pannenkoeken bakken

–       Film marathon

Genoeg dingen om de nadruk van het ‘materialistische’ af te halen dus! Wedden dat zij op deze manier meer plezier hebben dan bij het uitpakken van 500 cadeaus?

Heb jij nog leuke tips voor een (betaalbaar) avondvullend programma op Sinterklaasavond? Let us know!

Mara Blikslager (21 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum. 

Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Chantal van Oort -

Wij doen eigenlijk al jaren met een grote foam dobbelsteen dobbelen. Je kiest een getal en als je dat gedobbeld heb mag je een kadootje pakken. Zo kun je er verschillendevariaties op bedenken bv als je 5 gooit mag je een kadootje pakken voor een ander.

diane -

hou een.boeken ruilbeurs waarbij je elkaars boeken ruilt zodat je weer iets te geven hebt met sinterklaas. Kan ook mwt spelletjes, puzzels en.kleding…

Merel -

Wat een leuk stukje! Voor mij draait Sinterklaas ook vooral om de sfeer. De moeite nemen om over een surpise na te denken en één (of meer gedichten) te schrijven. Daarom heb ik in het blog van MOSHje (www.moshje.blogspot.com) een aantal leuke zelfmaak ideeën gedeeld. Met een beetje tijd en moeite kan je dan ook met een klein budget iemand blij maken!

Reageer ook