fb
Damespraatjes Damespraatjes

Shopaholic? Zo maak je van je hobby je beroep

Als ik mijn favoriete kledingwinkeltje inloop, hangen de rekken vol nieuwe items. “Leuk, he?”, zegt Moon, “heb net weer inkopen gedaan.” Kleding shoppen voor je werk, dat is toch de meest fantastische baan. Maar hoe maak jij als shopaholic van je hobby je beroep?

Moon heeft geluk gehad; haar ouders hadden al kledingwinkels en zij is er in opgegroeid. Als kind mocht ze al mee naar een groothandel kleding als haar moeder de nieuwe collecties ging bekijken en bepaalde wat er in de winkels kwam te hangen. Nog steeds vindt zij het een feestje bij om de Di Momenti groothandel de nieuwste items uit te zoeken en in haar winkel te hangen.

Als jij als shopaholic dol bent op mode, de trends op de voet volgt, dagelijks Instagram checkt voor de tips en trics, wat is er dan mooier om daarvan je werk te maken. Het is niet nodig om gelijk een winkel te runnen als je dat net nog een beetje te ambitieus vindt. Er zijn genoeg beroepen waarbij je lekker met mode bezig kunt zijn!

Personal shopper

Een personal shopper winkelt voor mensen die daar geen tijd voor of zin in hebben. Als personal shopper ontzorg je de klant; jij gaat op pad om kledingsetjes uit te zoeken. Je maakt dus eerst uitgebreid kennis met diegene waarvoor je gaat werken. Daarna kun je aan de slag en krijg je soms speciale verzoeken. Aan jou de taak ervoor te zorgen om alles bij elkaar te zoeken en binnen de smaak van de klant te blijven. Als shopaholic natuurlijk dé ultieme taak!

Etaleur

Als etaleur van modewinkels ben je verantwoordelijk voor het visitekaartje van de winkel: de etalage. De etalage is een belangrijk onderdeel van de winkel, mensen stoppen en kijken wat de poppen dragen. Wat ze aanhebben, overleg je met de eigenaar van de winkel, maar verder doe je de styling zelf. Als etaleur ben je dus altijd op de hoogte van de laatste mode als was het alleen maar omdat je vast zo nu en dan een kijkje in de winkel waarvoor je werkt neemt.

Webwinkel

Vind je een winkel nog net een stap te ver maar wil je wel graag kleding gaan verkopen, dan is een kledingwebwinkel misschien wel wat voor jou. Soms staan er webwinkels te koop die je kunt overnemen, dan hoef je niet alles van het begin af aan op te starten. Bedenk je wel dat er duizenden kledingwebwinkels zijn en dat je dus moet zien op te vallen. Wat wil je verkopen? Richt je je op een enkel merk of verschillende? Wil je ook schoenen verkopen of alleen kleding? Schrijf een bedrijfsplan zodat je je daaraan kunt vasthouden.

Echte winkel

Maar als je echt van je hobby (lekker veel kleding shoppen!) je werk wilt maken, is een winkel runnen natuurlijk geweldig. De zomermode die plaatsmaakt voor de herfst, de wintercollectie die wordt verruild voor het voorjaar… En jij maar weer naar de groothandel dameskleding om je truien, vesten, broeken en blouses uit te kiezen en in te slaan. Nog steeds moet je in de gaten houden wat de mode doet, wat in is en wat niet. Wat willen je vaste klanten, welke maat dragen ze en waarvoor komen ze terug? En altijd als eerste de laatste mode kunnen zien, hoe cool is dat!

Ben jij een shopaholic?

Ben jij een echte shopaholic en altijd bezig met mode? Zou jij van je hobby je beroep willen maken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook