fb

Sekswerkers op de Wallen zouden basisinkomen van € 1.000 moeten krijgen

Als ik in het buitenland ben en vertel dat ik uit de buurt van Amsterdam kom, dan beginnen de ogen van mijn gesprekspartners meestal te stralen. Meteen beginnen ze over coffeeshops en the red light district. Naast het Rijksmuseum zijn dit wel zo’n beetje de meest populaire plekken voor de toeristen. En het wordt steeds populairder. De binnenstad van Amsterdam lijkt uit te puilen en de Amsterdamse Wallen zijn overvol.

Teruglopende inkomsten

Misschien zou je verwachten dat dit gunstig is voor de dames achter de ramen, maar niets is minder waar. De inkomsten van sekswerkers op de Wallen zijn de afgelopen jaren sterk teruggelopen als gevolg van het massale toerisme in de buurt.

Gezinnen met kinderen op de Wallen

“De toeristen brengen wel wat geld in het laatje, maar niet in verhouding met een paar jaar geleden. Ze komen vooral om aapjes te kijken en de sekswerkers achter de ramen te zien, in plaats van ze te bezoeken”, aldus Metje Blaak, voormalig sekswerker op de Amsterdamse Wallen in een interview met de Telegraaf. “Er lopen tegenwoordig heel wat gezinnen met kinderen op de Wallen rond. Dat was vroeger niet zo. De vrouwen achter de ramen missen daardoor veel geld. Toeristen komen tegenwoordig alleen maar om te loeren. Ze gaan niet meer naar binnen bij de hoeren. Er is geen handel meer. Sekswerkers zijn slechts een attractie geworden en zitten slechts mooi te zijn.”

Basisinkomen van € 1.000

In een open brief die binnenkort wordt verstuurd probeert zij de gemeente en burgemeester Femke Halsema te overtuigen dat er een basisinkomen moet komen voor elke prostituee in het wereldbekende gebied. Zij doet haar voorstel binnenkort in een open brief. „Het is noodzakelijk dat elke prostituee duizend euro per maand krijgt”, zegt ze. „Ik heb het onderwerp de afgelopen tijd al aangezwengeld op vergaderingen.”

Bijdrage van de gidsen

Omdat de vrouwen belangrijk voor het toerisme zijn zouden zij daarvoor beloond moeten worden. De gidsen die rondleidingen over de Wallen organiseren zouden ook best wat aan de sekswerkers mogen afdragen volgens Blaak.

Wat vind jij?

Het verzoek van Blaak aan de gemeente Amsterdam lijkt best wel redelijk. Maar we zijn natuurlijk heel benieuwd wat jullie er van vinden. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel of op onze Facebook. Vinden we leuk :-).

Reageer ook