fb
Damespraatjes Damespraatjes

Seksuele druk op jonge jongens

Sven is 18 jaar, zit in 6 vwo en werkt hard aan zijn school. Om volgend jaar medicijnen te kunnen studeren moet hij cum laude zijn gymnasium halen, tot nu toe lijkt het erop dat dit gaat lukken! Naast zijn schoolwerk is Sven druk met hockey en werkt 1 avond per week als afwashulp in een restaurant in de buurt.

Sven heeft een grote vriendengroep, een deel kent hij van hockey, een deel van school. In het weekend doen ze graag leuke dingen zoals uitgaan, hockeyen en uitstapjes maken naar leuke studenten steden. De groep is zelfs zo hecht dat ze met 15 jongens na de eindexamens naar Chersonissos op Kreta gaan, een populaire feestbestemming onder jongeren.

De meeste van Sven zijn vrienden zijn al druk met het versieren van meisjes, een aantal heeft al een vaste vriendin. Sven niet. Ondanks dat hij een leuke jongen is om te zien was hij altijd druk met andere dingen. Was druk met andere dingen.

Vorige week vierde hij zijn 18e verjaardag en al zijn vrienden waren erbij. Hij regelde de drank en hapjes, zijn vrienden deden ‘de rest’. Toen om 4 uur ’s middags de jongens van de muziek en het licht alles klaarzetten leek ‘de rest’ nog behoorlijk onschuldig, maar toen de moeder van Sven om 1 uur beneden een kijkje kwam nemen kreeg ze de schrik van haar leven.

Sven zat geblinddoekt midden in de kamer. In zijn rechterhand een halfvol biertje, in zijn linkerhand een vol glas. Op zijn schoot zat een dame van een jaar of 25 die langzaam op en neer bewoog. Al zijn vrienden schreeuwden: “Haal het bier uit de keuken, Sven gaat eindelijk neuken!” Geschokt van wat ze net zag rent de moeder van Sven naar boven, poetst haar tanden en gaat slapen.

Als de moeder van Sven na een onrustige nacht naar beneden loopt staat de stoel nog op dezelfde plek. De plastic bekertjes liggen verspreid door de kamer en de grond plakt van het bier. Tussen alle troep ligt ook een boek: “Zelfvertrouwen met vrouwen”. Op de eerste pagina staat een handgeschreven tekstje:

Jongen,

Hierbij de Bijbel voor elke jongeman. Gebruik hem goed.

Groetjes,

Je vrienden

Wat zijn dit voor jongens? Waarom een stripper inhuren en dit boek cadeau doen? Zo kende de moeder van Sven zijn vrienden helemaal niet.

Als Sven om 12 uur met een kater de woonkamer in komt schuifelen kan zijn moeder het niet laten om te vragen: “Hoe was het gisteren? Nog leuke meisjes ontmoet?” Sven kijkt haar met nog kleine ogen een beetje vragend aan. “Ehh, ja hoor. Was lachen.” Het lijkt erop dat Sven zijn moeder geen details te horen zal krijgen.

Een paar maanden later is het zo ver, Sven vertrekt naar Groningen om medicijnen te studeren. Als zijn ouders na het wegbrengen thuiskomen hangt er een gekke spanning in huis. Sven zijn vader pakt zijn krant en gaat rustig zitten lezen, Sven zijn zusje belt een vriendin om mee te gaan winkelen. Maar de moeder van Sven heeft moeite om zo snel haar gewone bezigheden weer op te pakken, ze loopt door de kamer van Sven. Als ze op zijn bed gaat zitten ziet ze iets in de hoek van zijn bijna lege kamer liggen. “Zelfvertrouwen met vrouwen” Zou Sven in de maanden na zijn verjaardag zo snel ervaring opgedaan hebben dat hij het boek niet meer nodig heeft?

Wanneer Sven twee weken later voor een weekendje thuiskomt heeft hij die avond meteen een verjaardag van een oud-teamgenootje dat 18 wordt. Als hij met een parfumwalm waar je u tegen zegt beneden komt ziet zijn moeder hét boek onder zijn arm. “Wil je dat boek zelf niet houden?” vraagt ze licht suggestief. “Nee mam, dat kan natuurlijk niet. Dit is het boek wat alle jongens uit mijn vriendengroep op hun 18e verjaardag krijgen voordat ze de standaard striptease op hun schoot mogen verwelkomen.” Nog voordat zijn moeder hardop een zucht van verlichting kan slaken slaat de deur achter Sven dicht.

Dan barst ze uit in lachen. Alleen, in de woonkamer. “Haha! Zijn vrienden pushen hem helemaal niet, het is gewoon een standaard ritueel! Haha!” lacht ze hardop door de kamer.

Sven en zijn vrienden laten zich niet pushen. Niet met drank, drugs of vrouwen. Nooit.

Tv-series, vrienden, Facebook en boeken zoals “Zelfvertrouwen met vrouwen” kunnen de seksuele druk op jonge jongens ontzettend verhogen. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Zien jullie dit als onschuldige jongensgrappen of als stimulans dat jongens dingen doen waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn?

Reageer ook