fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schrijfles van de Brontës

In 2016 is het tweehonderd jaar geleden dat Charlotte Brontë, schrijfster van Jane Eyre, werd geboren. Wat kunnen we nog leren van Emily en Charlotte Brontë?  Wij lichten een tipje van de sluier op.

Er zijn weinig literaire families die zo tot de verbeelding spreken als die van de zussen Brontë. Aan de keukentafel van hun ouderlijke huis schreven de negentiende-eeuwse zussen hun meesterwerken. Anne, Emily en Charlotte groeiden samen met hun broer Branwell op in Haworth, Yorkshire. Hun moeder stierf op jonge leeftijd, hun vader was dominee. Haworth was een mistroostig stadje vlak bij de Yorkshire Moors, die een grote rol spelen in de verhalen van de zussen. Jane Eyre en Villette van Charlotte worden nog vaak gelezen, net als Woeste hoogten van Emily en Agnes Grey van Anne, maar kunnen we nog iets leren van deze iconen uit de Victoriaanse literatuur? Ik herlas Jane Eyre en Woeste hoogten en verzamelde deze schrijftips:

TIP 1 Stel niet uit

Met meer dan vierhonderd bladzijden is Woeste hoogten een vuistdikke roman. Toch neemt Emily Brontë geen lange aanloop. Op de eerste bladzijden gonst het van de vragen en mysteriën. Wie is toch die norse man, de eigenaar van het huis hoog op de heide? Wie is Catherine? Wat hebben de twee met elkaar? Wat voor huishouden bestiert Heathcliff? Dit alles vraagt ene meneer Lockwood zich af op de eerste bladzijden van het boek. Hij komt terecht in het huis van Heathcliff, het getormenteerde hoofdpersonage dat verliefd wordt op Catherine Earnshaw. De lezer wordt net zo nieuwsgierig als hij.

TIP 2 Schrijf een wraakverhaal

Emily Brontë wordt om velerlei redenen geprezen. Dat Woeste hoogten een klassieker is, heeft onder meer te maken met de stevige plot. Dit is een verhaal waarin de geschiedenis zich herhaalt, op een net iets andere manier. Het is fascinerend om te zien hoe de schrijfster haar roman opbouwt. In wezen is dit een wraakverhaal en vormt dit boek verplicht leesvoer voor iedereen die wil schrijven over deze grote, donkere emotie.

Meer schrijftips? Dan mag je het komende nummer van Schrijven Magazine niet missen. Neem vóór maandag 26 september 16:00 u. een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis. Ook leuk als cadeau.

Door Kathy Mathys

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook