fb
Damespraatjes Damespraatjes

Scholieren voeren traditionele haka uit voor overleden docent

Meer dan 1.700 Nieuw-Zeelandse scholieren eren met een zeer indrukwekkende uitvoering van de ‘haka’ hun overleden docent. Dawson Tamatea, die slechts 55 jaar is geworden,  was één van de populairste docenten op de jongensschool. Hij kreeg het hoogste mogelijke eerbetoon dat je in Nieuw-Zeeland kunt krijgen.

Bekijk het filmpje hieronder. Als je het leuk vindt kun je daarna nog de 5 weetjes over de Haka lezen die we op een rij hebben gezet.

5 weetjes over de Haka

  • Haka is de naam van een groep ceremoniële dansen  van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland, maar ook in Samoa en Fiji dansen ze de haka. Door middel van deze dans probeert men de goden aan te roepen.
  • Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de haka altijd een oorlogsdans is.
  • Naast de oorlogsdans (de Peruperu) bestaan er ook haka’s voor bijvoorbeeld begrafenissen. Haka’s worden bij allerlei gelegenheden uitgevoerd, bijvoorbeeld ter verwelkoming van toeristen, vaak voor de traditionele hangi, de welkomstmaaltijd.
  • Ook bij festiviteiten en sportwedstrijden worden haka’s uitgevoerd. Sommige dansen staan vast, sommige laten enige ruimte voor wat de dansers zelf willen laten zien.
  • Waarschijnlijk de bekendste haka is de Ka Mate, die al jarenlang door het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de All Blacks, vóór het begin van iedere wedstrijd wordt uitgevoerd.

 

Reageer ook