fb
Damespraatjes Damespraatjes

Schilderen na een lekkage? Houd hier rekening mee!

Als ik denk aan lekker thuiskomen na de vakantie, dan denk ik aan een huis dat opgeruimd is achtergelaten, een ijskast zonder rottende etensresten en een schoon bed. Heerlijk! Voordat wij op vakantie gaan leeg ik daarom alle vuilnisbakken, verschoon ik de bedden, ruim ik de ijskast en voorraadkast op en haal nog even een stofzuiger door het huis. Toen wij na onze vakantie afgelopen zomer in de auto naar huis zaten, kon ik dan ook maar aan één ding denken: ons heerlijke huis. Helaas was het niet zo fijn thuiskomen. We hadden namelijk flinke lekkage gehad. Hierdoor hebben we nu grote vochtplekken in het plafond. Die moeten we nog steeds aanpakken. Maar schilderen na een lekkage, waar houd je dan rekening mee? 

Stappenplan schilderen na een lekkage

Onze lekkage werd veroorzaakt door een lekkende CV-ketel op zolder. Dit was geen grote lekkage, maar wel een die wekenlang ongestoord zijn gang kon gaan. Elke seconde kwam er een druppeltje uit de ketel. Maar al die druppeltjes tellen in de tijd van weken op tot een grote en almaar groeiende plas water. De schade aan de vloeren valt gelukkig mee, maar op de eerste verdieping hebben we een grote vlek in het plafond. En daar moeten we nog steeds wat mee. Wij geven tips voor het schilderen na een lekkage.

Stap 1: Verhelp de lekkage

Allereerst is het zaak de lekkage op te sporen en te verhelpen. Schilderen als de lekkage nog niet is opgelost is zinloos en zonde. Lukt het je zelf niet om de lekkage op te sporen? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een loodgieter of een dakdekker.

Stap 2: Ventileren en laten drogen

Om de muur of het plafond zo mooi mogelijk te krijgen, adviseren wij je het eerst goed te laten drogen. In de zomer gaat dit vaak wat sneller dan in de winter. Vooral als het ’s winters erg koud en vochtig is kan het lang duren voordat de plek droog is. Laat het huis daarom niet te koud worden (ondanks de hoge energieprijzen) en blijf goed ventileren. Voelt de plek niet meer vochtig aan? Dan kun je gaan schilderen.

Stap 3: Schilderen met isolerende verf

Bij het schilderen na een lekkage begin je altijd met een isolerende verf. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat de vochtplek gewoon weer zichtbaar wordt. Als de isolerende muurverf droog is, kun je schilderen zoals je dat normaal ook zou doen.

Stap 4: Schilderen in de gewenste kleur

Het proces van schilderen verloopt nu zoals dat normaal gesproken ook gaat. Schilder eventueel eerst met een voorstrijk en kies daarna voor een verflaag in je favoriete kleur. Wij adviseren altijd met verfmerken van professionele kwaliteit te schilderen, zoals  bijvoorbeeld met Sigmapearl Clean Matt. Je hebt zo minder verf nodig dan bij een budget merk en je bent veel sneller klaar met schilderen. Dubbel winst dus!

Verzekering

Als je een opstalverzekering hebt, wordt in veel gevallen het herstellen van de lekkage vergoed. Bespreek dit altijd met jouw verzekeraar, want wat er daadwerkelijk vergoed wordt kan nogal verschillen. Controleer dit altijd goed!

Praat mee

Wij hebben nu een watermelder bij de cv-ketel liggen. Hopelijk ontdekken we mogelijke toekomstige lekkages nu sneller en is er minder schade. Bij ons is de lekkageplek inmiddels droog en kunnen we gaan schilderen. In ons geval betekent dit helaas dat de hele hal moet worden aangepakt. Eén voordeel: we kunnen nu wel een leuk nieuw kleurtje kiezen. Maar echt ‘leuk’ zijn dit soort dingen natuurlijk nooit. Heb jij ooit last gehad van lekkage? Hoe heb jij dit toen opgelost? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Afbeelding: Unsplash+

Reageer ook