fb
Damespraatjes Damespraatjes

Scheiden met kinderen, hoe beleeft een kind een echtscheiding?

Scheiden met kinderen. Het is heel moeilijk om te zeggen hoe een kind een echtscheiding beleeft, omdat ieder kind anders is. Veel kinderen voelen zich verdrietig, boos of verward. Sommige kinderen kunnen zich afsluiten en anderen kunnen zich terugtrekken. Het is belangrijk dat ouders in contact blijven met hun kind en dat ze hun kinderen steunen door open te communiceren, luisteren naar hun gevoelens en hun behoeften te begrijpen. Ouders moeten ook een veilige omgeving creëren waarin kinderen zich comfortabel voelen om hun gevoelens te uiten. Zet de hulp in van een mediator om de afwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wat kan een mediator doen bij een echtscheiding?

Een mediator kan helpen bij het begeleiden van een echtscheiding. De mediator kan bijvoorbeeld luisteren naar de partijen en helpen bij het vinden van een oplossing, onderhandelen of adviseren over de financiële consequenties. Ook kan de mediator beide partijen bijstaan bij het opstellen van een ouderschapsplan, het bepalen van alimentatie, het verdelen van bezittingen en schulden en het aanvragen van een echtscheiding. Het is belangrijk dat beide partijen zich comfortabel voelen bij de mediator en bereid zijn om te luisteren naar elkaar. Bezoek de website van Zorgeloosch om meer te lezen over hoe een mediator je kan helpen met het opstellen van een ouderschapsplan, zeker ook van belang bij het scheiden met kinderen.

Partneralimentatie, wat houdt het in?

Partneralimentatie is een financiële ondersteuning die een ex-partner aan de ander moet betalen, als het scheiden een financiële onevenwichtigheid heeft veroorzaakt. Deze ondersteuning is bedoeld om de partner die er financieel minder goed voor staat, te helpen. De alimentatie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de financiële situatie van de betalende partij, de levensomstandigheden en de duur van de relatie.

Als ouders scheiden, scheiden de kinderen ook een beetje mee

Hoewel de ouders een echtscheiding doormaken, blijven de kinderen dezelfde personen. Maar ook kinderen hebben vaak verdriet van een echtscheiding en hun leven verandert ook. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen betrekken bij het proces en hun emoties erkennen. Ouders moeten er ook voor zorgen dat hun kinderen de liefde en het steunnetwerk krijgen dat ze nodig hebben om de echtscheiding te verwerken. Hoe minder ruzie tussen de ouders, hoe makkelijker kinderen de echtscheiding ook vaak accepteren. De meeste kinderen zien hun ouders het liefst nog vriendschappelijk met elkaar omgaan. De veiligheid van een gezin is onvervangbaar, maar goede omgang met elkaar kan veel zorgen die bij kinderen vaak spelen, wegnemen.

Het is goed dat ouders hun kinderen als aparte personen behandelen en hun verdriet erkennen. Ouders kunnen hun kinderen helpen bij de verwerking door naar hun te luisteren, te begrijpen en hen te helpen omgaan met hun gevoelens. Ouders moeten ook duidelijk maken dat de echtscheiding niet de fout van de kinderen is en dat hen gevoelens er ook toe doen.

Wat kan een mediator van Zorgeloosch voor je doen?

De aanpak is erop gericht om een echtscheiding zo goed mogelijk te helpen afwikkelen. Naast de spanningen en het verdriet die vaak spelen, moeten veel praktische zaken zo goed mogelijk geregeld worden. Met behulp van een mediator verloopt het contact meestal beter en worden er goede afspraken gemaakt en vindt er eerlijke verdeling plaats.

Een mediator bij echtscheiding probeert het makkelijker te maken

De mediator bij een echtscheiding is een onafhankelijke, neutrale derde die de twee partijen helpt om een oplossing te vinden voor hun echtscheidingsprobleem. Een mediator is geen advocaat en heeft geen rechtsmacht, maar helpt de partijen om constructief met elkaar in gesprek te gaan en een oplossing te zoeken die voor beiden acceptabel is. De mediator helpt partijen om hun belangen te begrijpen en hun verschillen te overbruggen. Hij of zij is een bemiddelaar die de partijen helpt om hun eigen oplossingen te zoeken. De mediator is geen rechter en zal nooit besluiten voor de partijen nemen. Hij of zij fungeert als een begeleider in het proces om tot een oplossing te komen.

Foto door Pixabay via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

1 reactie

Amber -

Mooie blog en goed dat jullie benoemen wat er in een kind om kan gaan tijdens een scheiding 🙂

Kinderen kunnen ook terecht bij Villa Pinedo. Stichting Villa Pinedo is dé online plek voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders. Zij kunnen bij Villa Pinedo laagdrempelig en kosteloos steun, tips en advies krijgen van jongeren (18 tot 27 jaar) die zelf ook een scheiding hebben meegemaakt. Ook bieden wij volwassenen een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders door onze persoonlijke verhalen op verschillende manieren met hen te delen. Nieuwsgierig? Kom naar http://www.villapinedo.nl.

Reageer ook