fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Eline schaamt zich omdat haar dochter op het VMBO zit

vmbo advies mbo

Op het forum van Oudersonline kwamen we een topic tegen waarin een moeder aangeeft zich te schamen voor het VMBO-kader/TL advies van haar kind. Je schamen voor je kind, wie doet dat? We besloten contact te zoeken met een moeder die dit ook ervaart en haar verhaal wil doen. Via een ander forum kwamen we in contact met Eline, die mij telefonisch heeft uitgelegd waarom zij zich schaamt voor het feit dat haar dochter op het VMBO zit. 

VMBO advies

“Mijn man, onze ouders en onze broers en zussen hebben allemaal VWO gedaan en dit in zes jaar afgemaakt. We komen uit een hoogopgeleid milieu waarin iedereen zeer ambitieus is” begint Eline het gesprek. “Toen onze dochter Floor van haar basisschool een VMBO advies kreeg, waren we dan ook meer dan verbaasd. Floor leek altijd zo’n slim kind en in onze ogen kon het advies van de school niet kloppen.”

Tijdens een gesprek met de meester van Floor bekijken ze haar werk en vergelijken het met andere kinderen van haar leeftijd. “Hieruit bleek dat Floor inderdaad het beste op haar plek zou zijn op het VMBO. We konden niet anders dan het advies accepteren en samen met Floor een leuke middelbare school zoeken.”

Gepest

Zelf zit Floor in het begin helemaal niet met haar VMBO advies. “Alle vriendinnen van Floor gingen ook naar het VMBO op dezelfde school. Gezellig vond ze het!” Helaas sloeg de gezelligheid snel om. “Floor had veel opstandige jongens in de klas die haar een ‘kakker’ en een ‘verwend nest’ noemden. Haar vriendinnen vonden deze jongens heel cool en besloten mee te gaan in hun kinderachtige gedrag.” Al snel heeft Floor geen vriendin meer over en hier baalt Eline van. “Je gunt haar een mooie middelbare school-tijd.”

Saai en niet zo slim

Eline besluit Floor een handje te helpen en stelt haar voor aan de dochter van een van de vrouwen in haar hockeyteam. “Annelot is even oud als Floor, zit op dezelfde school, maar doet hier VWO.” Floor en Annelot spreken af om een keer samen naar de stad te gaan, om te winkelen. Helaas pakte dit niet helemaal uit zoals Eline had gehoopt… “Na een uur stond Floortje weer voor de deur. Ik vroeg haar waarom ze zo snel weer terug was, maar Floor durfde niks te zeggen.” Eline heeft meteen de moeder van Annelot gebeld om te vragen of de meisjes ruzie met elkaar hadden gekregen. “Volgens de moeder van Annelot hadden ze geen ruzie gehad, maar hadden ze gewoon niks om samen over te praten. Annelot had Floor ‘saai en niet zo slim’ genoemd.”

Woedend

“Na dit telefoongesprek was ik woedend. Ik was niet boos op Annelot, dat is een jong meisje die alleen maar eerlijk is. Ik was niet boos op haar moeder, die net als haar dochter, gewoon eerlijk was. Al snel kwam ik erachter dat ik boos was op mezelf. Dat ik mijn kind niet genoeg bagage had meegegeven en dat ze hierdoor ‘saai en niet zo slim’ is geworden.” Na dit incident merkte Eline dat ze steeds meer moeite met opleidingsniveau van haar dochter krijgt.

Gênant

“Het is heel gênant, maar op feestjes ontwijk ik het om over haar school te praten. Als mensen vragen wat ze doet, praat ik er een beetje omheen. Het is zelfs zo erg dat ik een keer gelogen heb dat ze op het Gymnasium zat. Tegen iemand die ik niet eens kende!” Ergens weet Eline dat ze zich niet voor haar dochter schaamt, maar eigenlijk vooral voor zichzelf. “Het is mijn schuld dat we haar niet genoeg bijles hebben gegeven op de basisschool. Ik had er meer bovenop moeten zitten.”

Als verloskundig meer geld verdienen

Floor zit nu in de derde klas en wil na volgend schooljaar naar het MBO. Hier wil ze graag verpleegkunde studeren. “Mijn man is gynaecoloog en ik heb het idee dat Floor daarom ook graag de zorg in wil. Ik denk dat het goed bij haar zou passen, het is een zorgzaam meisje.” Toch ziet Eline Floor liever eerst nog doorstromen naar de Havo. “Ik denk dat ze hier leukere vriendinnen zal maken dan op het VMBO en dat ze zo een fijnere herinnering aan haar schooltijd zal overhouden. Ook kan ze dan de HBO opleiding Verloskunde doen. Als verloskundige zou ze ook veel meer verdienen later.”

Goed voor mijn kind

Eline en Floor hebben het laatste woord over haar school nog niet gesproken. “Uiteindelijk gaat het om Floor, maar ik denk toch echt te weten wat goed is voor mijn kind. Ook zou ik het veel minder gênant vinden. Ik weet zeker dat zij er later precies hetzelfde over denkt.”

Wij nodigen jullie van harte uit om (op respectvolle wijze) op het verhaal van Eline te reageren. 

Camille haar 14-jarige zoon krijgt een baby: “Gevoel als ouder gefaald te hebben”

zoon van 14 vader

Wat is de perfecte leeftijd om een kind te krijgen? Persoonlijk geloof ik dat elk persoon op een andere leeftijd klaar is om mama of papa te worden. Zelf was ik 25 jaar, wat naar mijn idee best aan de jonge kant is. Wel kon ik mijn kind alle liefde en stabiliteit geven die zij nodig had. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik jong moeder ben geworden! Maar wanneer is het té jong? Wij spraken Camille, wiens 14-jarige zoon Max momenteel zijn eerste kind verwacht…. Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

57 reacties

N. -

Wat ik daarmee wil zeggen is dat de kern van het probleem hem zit in het vergelijken met anderen. Je moet gewoon accepteren dat niet iedereen even slim is. Nu zie je al die woke maatregelen zoals het plaatsen van mbo’ers in de categorie student zodat ze zich slim mogen voelen, terwijl een mbo 1 entree-opleiding of mbo 4 met de vakken rekenen, taal en maatschappij niets met studeren te maken hebben. Het mbo is een beroepsopleiding, geen studie. Zelfs hbo vind ik geen studie. Dat is een opleiding op geavanceerd niveau. Je lost het probleem van het imago van vmbo niet op door alsof te doen dat ze zo goed zijn met hun handen of dat ze zulke praktijkwonderkinderen zijn. Ze zijn gewoon minder slim en daar is niets mis mee. Niet iedereen is slim. Ik ben ook niet zo slim als een Nobelprijswinnaar in natuurkunde. Zit ik daarmee? Nee, natuurlijk niet. Verschil moet er zijn. Doe gewoon wat je aan kunt en stop met die zielige aanvallen naar hogere niveaus, die zorgen niet voor meer waardering van het vmbo en mbo. Niet alle werk is gebaseerd op slimheid. Dit hele onderwerp over vmbo imago is gebaseerd op gekwetste ego’s. Accepteer dat je minder slim bent, dan komt de rest vanzelf.

N. -

Wat ik altijd lees:

Het vmbo doe je omdat je meer talent hebt met je handen dan een kind op havo of vwo.
Het vmbo is niet makkelijker dan havo of vwo omdat je daar anders denkt.
mbo niveau 4 is gelijk aan havo
Een hbo’er en academicus zitten alleen maar naar een scherm of boek te staren

En nog meer van die zure, jaloerse, politiek-correcte verdedigingsmechanismen en aanvallen naar boven die bovendien niet waar zijn. Het vmbo doe je simpelweg omdat je aanzienlijk minder intelligent bent dan havisten en vwo’ers. Omdat je vmbo doet heb je niet automatisch talent met je handen. Je moet vmbo doen omdat je cognitief geen havo of vwo aan kunt. Het kan zijn dat je vmbo doet én niet goed bent met je handen. Dan moet je een theoretische mbo 4 doen die veel makkelijker is dan havo. Het mbo 4 is bij lange na niet op het niveau van havo. Het biedt toegang tot hbo omdat je na het afronden van mbo 4 al 20 jaar oud bent. Op mbo 4 krijg je rekenen en taal die onder het niveau van havo 1 is, laat staan bovenbouw havo.

Op het mbo kun je hele leuke beroepen doen. Maar het vmbo en mbo zijn gewoon heel makkelijk en bedoeld voor aanzienlijk minder intelligente leerlingen. Maar door al dat woke gebeuren moeten we alsof doen dat iedereen even slim is.

Marloes -

Respectvol reageren, maar hoe dan? Ik lees geen enkel respect naar haar eigen dochter door te liegen over het niveau van je dochter. BAH 🤢

Rieneke -

Het voelt denk ik voor jou als moeder een beetje als falen.(On)bewust had jij te hoge verwachtingen van je kind. Heb nooit
te hoge verwachtigingen want een kind voelt dit onbewust aan en dat is niet goed voor het zelfbeeld. Met bijlessen geven geef je ook indirect aan “je bent niet goed genoeg”
Daarnaast heb jij denk ik de angst of ze het wel gaat redden in de maatschappij, en het besef dat ze waarschijnlijk geen studententijd zal krijgen, en het besef dat alles zo anders gaat als bij mijzelf vroeger en misschien het financieel het moeilijker krijgt. Besef de gelukkigste mensen zijn de mensen die lekker vrij,intens en authentiek zijn opgegroeid waarvan de ouders zichtbaar trots zijn op hun kind. De mensen die hun gevoel/passie hebben gevolgd en een beroep uitoefenen waarvan ze voldoening krijgen en dat alles heeft niets te maken met opleidingsniveau. Wees blij dat je een gezond kind hebt. Wees juist trots op haar en dat ze zo verzorgend is ingesteld. Richt je op de positieve aspecten.

Amanda -

Ik voelde me erg aangesproken om ook op dit artikel te reageren. Mijn ouders hebben toen ik op de basisschool zat besloten om me over te plaatsen naar het speciaal onderwijs omdat ik een reken- en taalachterstand had ontwikkeld. Heel veel mensen om hen heen zeiden altijd “wat erg voor jullie en voor Amanda”, maar voor mij was het de beste beslissing ooit. Ik hoefde niet meer op mijn tenen te lopen en haalde als een speer alles i!n. Ook ik ben naar het VMBO gegaan, daarna naar het MBO, het HBO en ik volg nu zelfs een Master. Kortom er is niks mis mee om je tijd te nemen en VMBO zegt nog niets over de toekomst van jouw dochter en zeker niet over haar intelligentie niveau. Er zijn miljoenen slimme mensen die niet zo goed zijn in studeren maar op andere manieren omhoog geklommen zijn. Daarnaast zou geluk altijd op de eerste plaats moeten staan dus of ze nu minister president wilt worden of interieur verzorgster, beide beroepen zijn belangrijk en nodig.

Munira -

Wow dit is echt heftig om te lezen. En dat de moeder zoveel eist van de dochter. Ik begrijp niet waarom je schaamt dat ze vmbo gaat doen. Er zijn zoveel beroepen en zelfs er is krapte op de arbeidsmarkt. Jouw dochter gaat echt haar doelen bereiken, daar hoef je geen zorgen te maken. Wat het advies ook kan zijn van de docenten. Spreek uit eigen ervaring. Ik kom zelf uit vroeger basis VBO opleiding, daarna mbo niveau 2, daarna doorgestroomd naar niveau 3 mbo, daarna door een docent die mij niet wilde dat ik ging verder studeren omdat hij zei dat ik het niet aankon. Niet naar geluisterd, kei hard vóór moeten werken. Elke dag 3 uur reizen voor een uurtje vak volgen soms. En toch mij mbo niveau 4 diploma op zak. Ook 2x hbo opleiding gedaan dat helaas niet gehaald. Maar als ouder zeg nooit nooit. Maar we gaan gewoon door. Waar een wil is, is een weg

Henk -

Eline is zelf ook niet zo slim blijkbaar.

Tirsa -

Ik heb dit verhaal wel 3 keer gelezen en ik kan niet begrijpen dat er mensen bestaan die er zo over denken. Ik vind het uiterst vervelend voor Floor dat ze het mikpunt is van pesterijen, dat heeft ze niet verdiend.
Maar dat ze naar het VMBO gaat/zit mag niks uitmaken.
Hier spreekt iemand die een advies van school heeft gekregen om maar iets met mijn handen te gaan doen, daar zou ik het beste in zijn. Ik ben blij dat mijn ouders daar niet naar geluisterd hebben. 4 jaar zonder problemen mijn VMBO afgerond met prachtige cijfers op mijn eindexamen. In mijn 2e jaar de kans gehad om naar de HAVO te gaan, maar mijn ouders vonden het prima zo. Na het VMBO doorgegaan naar het MBO. 2 opleidingen in 3,5 jaar afgerond! Vervolgens zonder problemen doorgegaan naar het HBO. Inmiddels heb ik een Bachelor’s Degree in Social Works. Oftewel: ik ben er ook gekomen met maar mijn “VMBO”.

Ik hoop dat deze ouder zichzelf eens even goed achter de oren krabt, want je legt heel veel druk op je dochter en ik heb dit van dichtbij meegemaakt dat er teveel druk werd gelegd op iemand zijn zoon of dochter en die zijn uit het leven gestapt, omdat ze niet voldeden aan de eisen van vader of moeder.

Beste mevrouw. Leg u er bij neer en wees trots op uw kind. Kunt u dat niet zijn, dan bent u het niet waard om haar moeder te zijn. Hard maar waar.

Ilse -

U moet trots zijn op uw dochter. Lief en zorgzaam meisje dat verpleegkundige wil worden. Wat fantastisch!

You go Girl!

Ron -

VWO een hoog opgeleid milieu? Hahaha, hou eens op zeg.

Wendy -

Misselijkmakend dit. En je dan nog schamen ook voor je kind, bah. Die hokjescultuur word steeds erger. De tussentijdse cito toetsen in groep 4 zorgt al voor verdeling. O die gaat vast VMBO doen. Ja ach die heb je ook nodig en dan nog lachen ook. Absoluut niks mis met VMBO. En ja dat zijn vaak de mensen die je haren knippen, nagels lakken en zorgen dat de winkels vol liggen. Wil de Havo en hoger “kakkers” wel eens horen als dat niet meer kan, omdat er geen VMBO-er is die een “simpel ” beroep wil hebben.

nina -

ik hoop echt dat deze moeder zich KAPOT schaamt.

Annet -

Wat vind ik dit een afschuwelijk voorbeeld zeg! Door zo over haar dochter te praten en te denken geeft juist ZIJ het gevoel aan d’r dochter dat ze niet goed genoeg is!
Dit heb ik zelf ook ervaren als jong kind al. Ik was nooit goed genoeg, mijn moeder kwam van het gymnasium, en m’n zus had (weliswaar met moeite) het havo gedaan. Ikzelf heb 6 jaar over de Mavo gedaan. Ik was nooit goed genoeg en van jongs af aan dit ook te horen gekregen. Het effect: onderpresteren.
Met een IQ van rond de 135 vooral desinteresse in school gekregen. “ach ik was volgens mijn familie toch niet slim genoeg”
Nu, op mijn 52e begin ik eindelijk een beetje door te krijgen dat ik zelf altijd zo’n fout beeld van mezelf had.
De meisjes op school zijn slechts meisjes, daar verander je niets aan, maar de moeder die zulke hoge verwachtingen heeft, daar gaat het vooral mis!
Wat is er trouwens uberhaupt mis met een ‘lagere’ opleiding? Dat zegt toch niets over de persoonlijkheid?
Hou van je meisje, laat haar zijn wie ze wil zijn, laat haar zelf ontdekken wat ze wil, en stop met de verwachtingen! Ze hoeft alleen maar gelukkig te zijn!

Geert -

Theoretisch zien als “hoger” en praktisch zien als “lager” is een beetje ouderwets. Het zit nog wel ingebakken in onze cultuur. Het heeft gewoon nog wat tijd nodig.

Tom -

Wat een misselijkmakend verhaal! Ik wens dochter Floor een mooie toekomst toe, met beide benen in het echte leven!

Anoniem -

Neem het van een 24 jarige die altijd is gepusht door haar moeder om maar beter te presteren op school. Niet doen!! Ik heb hierdoor op latere leeftijd zo veel psychische problemen aan ondervonden omdat ik altijd het gevoel had ‘nooit iets goed te doen’. Laat je dochter met een beetje begeleiding haar eigen pad bewandelen en neem van mij aan ze komt er dan veel beter vanaf. Ze wil nu op het MBO verpleegkunde doen en kan daarna nog altijd doorstromen naar het HBO. Tegen die tijd is het echter haar keuze en zodra het haar keuze is zal er meer motivatie achter zitten. Wanneer de motivatie uit de persoon zelf komt, zal het leren ook veel makkelijker gaan. Ik spreek uit ervaring.

Roxanne -

Wat verschrikkelijk om dit te lezen.
Ik ben moeder van 3 leuke jongens.
De ene is wat slimmer dan de andere.
Mijn oudste heeft nu het advies gehad om de HAVO te gaan doen.
Oooh wat zijn wij trotse ouders.
Maar ook al was het lager wat maakt het uit.
Als je kind maar zijn best heeft gedaan.
Ik vind dat je je kind moet stimuleren in plaats van je eigen schamen voor je eigen kind.

Inge -

Wie bakt je brood, bouwt je huis, repareert je fiets of auto, zorgt voor toevoer van levensmiddelen, zorgt voor je als je ziek of oud bent enz enz.
Juist de praktisch opgeleide jongeren zijn het goud voor de toekomst.

Henny Schrijver -

Ik vraag me altijd af hoe een kind over 10 tot 20 jaar naar zijn ouders kijkt. Het belangrijkste is, dat je kind zich geliefd en gewaardeerd en gewaardeerd voelt. En dat hij mag zijn, zoals hij is.

Yana -

Eline, misschien ben ik een van de weinigen die jou wel begrijpt. Als we op de koffie zijn, is iedereen te spreken over mensen die succesvol zijn. Een goede baan en ‘huisje, boompje, beestje’ is wat iedereen graag wil voor zijn kind. Een hogere opleiding maakt het gewoon makkelijker. Zelf heb ik een familie met hoog opgeleide mensen. Helaas kwam ik ook op het MBO terecht en hierdoor was alles moeilijker. Later heb ik doorgeleerd maar ik heb altijd gedacht ‘had ik het maar eerder ingezien’. Als je eenmaal zelf een kind, werk en een huishouden hebt, is doorstuderen moeilijker.

Iedereen zou zeggen dat het MBO prachtige beroepen heeft maar als je kijkt naar salarissen die er tegenover staan en de kosten voor een koopwoning, heb ik toch liever een betere start voor mijn kind (als ik het voor het zeggen heb).

Wees blij voor je dochter als ze successen boekt en motiveer haar om zelfvertrouwen te krijgen. De rest komt vanzelf!

Ricky -

Ik vind het pijnlijk dat deze moeder last heeft van het stigma wat er heerst om dit onderwerp. Mijn venijnige kant zou willen zeggen dat ik het opvallend vind dat zij spreekt over leerwegen die andere familiegenoten hebben bewandeld maar ze er geen woord over rept welke die van haar is. Maar we mogen alleen respectvol reageren.
Ik vind dat we af moeten van terminologie als “hoog/ laag” en “niveau”. Door wat het impliceert creëert het een hoop vervelende situaties en ongelukkige mensen (zie dit artikel) Het suggereert dat de een meer en de ander minder, de een slimmer en de andere dommer, dat de een beter leert en de ander slechter. Wanneer dit maar vaak genoeg wordt herhaalt, gaan mensen dit geloven ook over zichzelf. En zich er naar gedragen terwijl het mischien helemaal niet terecht is.
Of je nu een praktische of theoretische leerweg volgt zegt niets over of je een beter, slechter, slimmer, dommer, meer of minder bent dan een ander. Het zegt iets over hoe jij als persoon het beste kennis tot je kan nemen.
En of je nu praktisch of theoretisch geschoold bent, we hebben al deze mensen nodig in onze maatschappij.

Jes -

Heel jammer dit, precies de reactie van deze moederis waarom veel kinderen geen zin hebben in school op het vmbo, er word zo op nee gekeken. Het schoolniveau heeft vrij weinig te maken met je intelligentie niveau. Zelf ben ik van het vwo naar het vmbo gegaan door omstandigheden. En weetje, dit past ook veel beter bij mij, leren en werken tegelijk werk zo veel beter voor sommige mensen als alleen maar de boeken in. Je denkt misschien dat je dochter niets weet van jouw gevoelens hierover maar ik kan je bijna garanderen dat ze het merkt. Kinderen kennen hun ouders beter dan de ouders vaak denken. Misschien juist stimuleren en motiveren dat het prachtig is dat ze mbo gaat doen, als iedereen hoog opgeleid was werden onze oudjes niet verzorgd en verschoont in de tehuizen. Dan konden we niet naar de winkel om iets te kopen. Dan hadden we geen stratenmakers, en nog zo veel meer essentiële beroepen. Ik heb zelf mbo gedaan en werk als welzijnsmedewerker in een team met mensen die ook uni gedaan hebben of HBO. We doen dezelfde werkzaamheden en dit gaat meer dan goed. Ik heb geen hoge studieschuld en leer intern door. Er zijn meer wegen die naar Rome lijden. Juist dit gedrag, het bijna neerkijken op mensen die minder goed kunnen leren, houd de kloof tussen de sociale klasses zo groot. Heel fijn dat je zelf ook zegt dat het meer jouw probleem is dan die van iemand anders. Maar ik moet je eerlijk zeggen, als je mijn moeder geweest was en ik was erachter gekomen dat je loog over mijn opleidingsniveau had ik echt helemaal klaar met je geweest. Misschien zou je hulp kunnen zoeken want het lijkt alsof het beeld wat de buitenwereld van jou en je gezin heeft voor jou belangrijker is dan hoe jullie het zelf zien. En als mensen neerkijken op haar hierdoor, zou ik als moeder zijnde die mensen vertellen dat ze geen stuiver waard zijn en dan hoeven ze ook niet in mijn leven. En ja, als je uit een net gezin komt is het hard om op bepaalde scholen te zitten. Maar daar word je hard van, en daar leer je dat het leven niet perfect is en dat tegenslagen erbij horen. Ook leerd ze dat niet iedereen zo bevoorrecht is als jullie en dat is ook goed voor haar ontwikkeling. Ik ken meiden die nooit wat meegemaakt hebben altijd een perfecte gezinssituatie hebben gehad, en zij hebben zo verschrikkelijk weinig inlevingsvermogen en een hele kortzichtige manier van denken. Ik zou het zien als een cadeau, dat je dochter wereldwijs word, misschien doordat ze hier het leven van een andere kant ziet. En juist omdat ze bevoorrecht is heeft ze te tools en achterban om grootse dingen te bereiken. Wie weet zet ze later wel gave projecten op om kinderen te helpen doorstuderen of wat dan ook. Probeer om te denken en alle mooie kansen te benutten. Veel succes en ook sterkte maar probeer alsjeblieft van dit beeld af te komen want ik denk echt dat dat jouw leven en dat van je dochter en stuk leuker maakt..

Gerita -

Is vind dit echt erg dat je zo naar het vmbo kijkt.
Er zijn prachtige beroepen voor mensen met vmbo niveau. En ik ken stukadoors die niet goed konden leren maar goed zijn in hun werk en ook behoorlijk goed verdienen meer dan vele anderen.
Mijn dochter heeft zuurstof tekort gehad tijdens geboorte en ben blij met wat ze ook mocht gaan doen.

Mirjam -

Ik kijk om mij heen en zie volwassenen die uiteindelijk wel op de juiste plek terecht komen. School kijkt maar naar een deel van de talenten van onze kinderen. Maar de zorgzaamheid van uw dochter is een heel bijzonder talent die niet in de schoolbanken wordt gemeten. Ik denk waarom alleen kijken naar dat schooladvies. Kijk breder, kijk naar je hele kind. Ik weet zeker dat ze dan veel meer talenten zal hebben waar je ontzettend trots op zou zijn.

Ammi -

Wat jammer dat u niet wat meer zelfvertrouwen heeft. Het komt op mij over dat u uw eigenwaarde laat afhangen van uw opleiding, afkomst en succes van uw kinderen. Ik denk dat daar uw schaamte vandaan komt. Niemand zou zich hoeven schamen voor wie zij is, wat zij doet of welk niveau haar kinderen hebben. Ik denk dat u niet zozeer zou moeten investeren in bijles voor uw dochter maar veel meer in uzelf! In uw eigenwaarde. Als u zich niet meer hoeft te schamen voor wie u bent en geen spijt meer zou hebben van de kansen die u gemist hebt om uw dochter hoger te laten scoren dan kunt u een goed rolmodel voor haar zijn en zal zij leren dat ongeacht opleiding, afkomst of wat dan ook zij precies goed is zoals zij is. Ik wens u dat beiden van harte toe.

Iris -

Dit artikel zegt vooral héél veel over de moeder! U moet zich schamen!

Ally -

Ik ben zelf iemand die van vmbo tl naar de mbo is gegaan, vervolgens hbo, toen masters aan de universiteit om vervolgens toch nog een tweede bachelors aan het hbo te doen en een carrière switch te maken. En ik kom uit een familie die bijna 80% uit artsen bestaat.

Ik denk dat jouw dochter nog moet ontdekken wat ze leuk vind. Hierbij heeft ze van jou oneindige liefde en steun nodig.. schaamte voor haar zou geen onderwerp moeten zijn. Misschien kan je met iemand (professional) hierover praten en inzien wat de gevolgen van jouw gedrag op haar zijn en wat je het beste kan doen om dit nu nog zsm om te buigen.

Debbie -

Ik heb geen idee hoe ik hierop, op een respectvolle manier kan reageren. Ik heb medelijden met Floor. Niet om haar niveau. Maar om haar moeder. Kinderen zijn niet dom. Floor heeft altijd geweten dat je je ervoor schaamt en nu weet de hele wereld dat je een oppervlakkige persoonlijkheid hebt. Boven aan mijn opvoedlijstje staat dat we allemaal evenveel waard zijn. Je spreekt een directeur van de Philips net zo aan als de vuilnisman die iedere week jouw rotzooi ophaalt, totdat mensen denigrerend naar jou zijn. Behandel een ander zoals jij zou willen worden behandeld. Ik vind oprecht dat je je moet schamen. Misschien moet jij eens een een jaartje meelopen op de MBO. Ik heb zo een vermoeden dat je achterloopt, als we het hebben over emotionele ontwikkeling. En voor Floor. You go girl. Volg je dromen. Jouw dromen. Je kunt alles bereiken. “Kan ik niet” bestaat alleen in je gedachten.

Marrigje Barnard -

Zoonlief doorliep de route vmbo wat hij met veel moeite heeft gehaald. Wat was ik trots toen we zijn diploma gingen halen. En wat was ik trots toen zijn mentor op het 10 min gesprek van de mbo 4 opleiding die hij nu doet vertelde hoe geweldig hij het doet op de opleiding. Net zo trots als tien de professor van de universiteit Utrecht over mijn andere zoon zei: deze jongen is cum laude materiaal maar hij doet te veel ( nl twee studies tegelijk ). Beide kinderen zitten goed in hun vel, dien een studie waar ze enthousiast over vertellen en kunnen ook nog goed met elkaar overweg. Opleidingsniveau zegt zo weinig over iemand. En welke middelbare school iemand doet nog minder.

Ine -

Ik vind het juist genant dat deze moeder zich schaamt dat haar dochter op het VMBO zit. En het voelt ook als een diepe belediging voor ons en ons kind! Onze zoon van 21, die begonnen is op het speciaal onderwijs vanwege autisme, VMBO heeft gedaan op het laagste niveau maar wel een diploma heeft gehaald, daarna een MBO elektromonteur heeft gedaan en wederom een diploma glansrijk heeft gehaald! En nu vliegtuigtechniek studeert! Alle vakken in het Engels! Ze zou juist trots moeten zijn op haar dochter. Ze komt er wel. En wat maakt het uit als het via een omweg is? Mijn zoon was met alles later. Maar hij zegt altijd: ‘mamma wie het laatst lacht, lacht het beste’. En gelijk heeft hij!

Judith -

Ik heb een spuughekel aan ouders die moeite hebben met het niveau van hun kind.
Arrogantie naar je eigen kind, hoe is het mogelijk…. iets anders kan ik er niet van maken. Die moeder moet zich schamen.

Nelleke -

Dit meisje heeft liefde nodig en een moeder die haar in alles steunt en liefde geeft. Dit is zoveel meer waard dan cognitief uitblinken. Mijn zoon van 8 zei onlangs ik wens dat iedereen weet dat hij goed is zoals.je bent deze wens wens ik u ook toe! Veel wijsheid gewenst!

Mandy -

Neem bewust de tijd om uw kind te leren kennen en te zien in welke aspecten zij sterk en bijzonder is. Slim of intelligent zijn staat niet gelijk aan een hoge opleiding genoten hebben. Mogelijk is zij een geniaal ontwerper of zoals u noemt ontzettend barmhartig. Onderschat deze kwaliteiten niet. Kijk wel bewust naar of u haar niet onzeker maakt. Van alles is dit wel hetgene wat haar het meest zal remmen in haar sociale leven.

Tessa -

Opleidingsniveau moet niets uitmaken, het gaat erom dat je dochter doet wat ze leuk vindt en waar ze gelukkig van wordt. Als je je dochter oprecht steunt in wat zij wil, zal je dochter hierdoor sterker en zelfverzekerder worden. Ik gun haar een fantastische toekomst.

Emma -

Wat een mafkees bent u zeg 🙈
Het aller aller belangrijkste is dat u dochter gezond zelfvertrouwen heeft en gelukkig is in wat ze doet ..
Ik hoop zo dat ze ten alle tijden voor zichzelf zal kiezen haar eigen pad gaat volgen
En niet piepen als u oud alleen en door mensen met een mbo opleiding verzorgd gaat worden
Verschrikkelijk bent u !!!!!!!!!!!

S -

Het potentieel van je kind uit zichzelf wel. En extra bijles op de lagere school wordt je kind niet slimmer van wel gestresster. Gewoon lekker mbo laten doorstromen en als het erin zit en je dochter het zelf aangeeft mooi doorstromen naar hbo. Met een veilige omgeving komt talent vanzelf tot bloei. Zelf ook steeds doorgegroeid vanuit lager niveau dan ‘erin zat’ ivm dyslexie. Wel universiteit gedaan uiteindelijk, maar op een leuke manier.

Liz -

Wat jammer dat de eerlijkheid van moeder meteen afgebrand wordt. Ze realiseert zich dat ze zich schaamt. Dochter kan eerst de MBO doen en evt, als ze dat wil, de HBO-V. Zorgelijker is het gebrek aan vrienden. Een leuke hobby of sport starten en daar een groepje zoeken, buiten school om?

René -

Ik zou het leuk vinden als al die hoogopgeleide wappies door hun nicht in het ziekenhuis verzorgd/verpleegd worden.
Geen onbekende handen aan het bed.
Succes Floor!

Linda -

Hat is pijnlijk om te lezen. Uw dochter zal hier zeker iets van mee krijgen en zich hoorlijk niet minderwaardig gaan voelen. U mag dan zelf heel intelligent zijn, emotioneel lijkt u echter on ontwikkeld. Mijn zoon had havo-vwo advies maar is bewust naar het vmbo gegaan waar hij direct een vak heeft geleerd. Dat paste hem beter en hij heeft daar veel geleerd. Werkzaam in een sterrenrestaurant waar hij mensen zoals u van een culinair hoogstandje kan voorzien. U bent vast blij dat u op dat moment van een geweldige maaltijd kunt genieten. Geef uzelf een schop onder de kont en laat uw kind weten dat het gewaardeerd en geliefd is. Veel sterkte met uzelf gewenst.

Mia -

Wat een ongelooflijk arrogant mens bent u. U zit helemaal niets in met u dochter zelfs nu nog wilt u persé uw wil opdringen terwijl u al bewezen heeft uw kind totaal niet te kennen. En dan bent u zogenaamd hoog opgeleid.
Ik beklaag uw dochter

Sjoukje -

Hoezo mensen in hokjes plaatsen. Belachelijk.
Zolang je dochter maar gelukkig is en op haar eigen manier zich kan ontwikkelen.
Alsof je met vmbo achtergrond geen hbo kan doen. Zelf vanaf vmbo kb, de route mbo en uiteindelijk versneld een hbo studie gedaan. Allemaal op mijn eigen tempo, zonder druk. Gun dat je dochter ook. Wil ze mbo verpleegkundige worden, geweldig toch?!

Katia -

Is Floor ‘saai en niet zo slim’ of durft ze gewoon niet meer zo veel te zeggen omdat haar eigen familie haar niet goed genoeg vindt?
En hoe kan het dat je precies weet wat je kind allemaal moet doen, maar je haar schijnbaar niet goed genoeg kent om te weten wat voor schooladvies ze zou gaan krijgen? Wat doe je nu anders dan toen, dat je het nu wel zou weten?

Trotse moeder -

Wat verschrikkelijk zonde van jullie relatie, ik vertel mijn dochter heel vaak dat ik haar mooi vind van binnen en van buiten dat ik supertrots op haar ben niet omdat ze zo vreselijk slim is want daar heeft ze geen aandeel in maar wel wat ze met haar kennis doet, de keuzes die ze maakt en vooral hoe zij andere mensen behandelt. Daarnaast laag opgeleide mensen bedoel je dan die automonteur, verpleegkundige of kapper die zijn hele leven bij moet leren? Of die gast met een en andere vage universele opleiding die nog steeds niks kan?

Griet -

Ik denk dat het niveau van die moeder ook behoorlijk te wensen over laat.

Joris -

“Het is mijn schuld dat we haar niet genoeg bijles hebben gegeven op de basisschool. Ik had er meer bovenop moeten zitten.”
Wat een onzin. Het is vooral treurig dat je er pas in groep 8, na hier nadrukkelijk op gewezen te zijn door de juf, achter komt dat ze niet bovenmatig intelligent is. De dochter van je vriendin had het in een uurtje door. Daar is niets mis mee, he, niet iedereen kan vwo doen en aan een universiteit studeren.

Verpleegkunde en verloskunde zijn niet hetzelfde. Als dochterlief verloskundige had willen worden, had ze zelf wel bedacht dat ze havo en verloskunde zou moeten volgen, zou het niet?

“Ik weet zeker dat zij er later precies hetzelfde over denkt.”
Sneu.

Deze moeder kan er overduidelijk niet mee omgaan dat haar dochter niet net als haar ouders, ooms en tantes en grootouders óók ‘gewoon’ vwo doet.

Elise -

Ik snap dat je dochter een ander pad bewandeld dan dat je had verwacht op basis van het opleidingsniveau van je omgeving.

Je geeft ook aan dat ambitie een kernkwaliteit is binnen jullie familie. Ambitie kan op alle niveau’s tot uiting komen! Dat heeft niets met opleidingsniveau te maken maar is wel een mooie drijvende kracht in een persoon. Heeft je dochter deze eigenschap ook? Laat haar die inzetten bij het behalen van haar doelen.

Verpleegkunde, wat een ontzettend mooi beroep. Weet u wat het mooie is aan verpleegkunde, je kan het op vele niveau’s beginnen en gemakkelijk doorstromen. En er is in dat beroep niets belangrijker en leuker dan praktijkervaring.

Wanneer ze haar eigen ambitie kan volgen gaat ze gelijk gestemden tegen komen en vriendschappen voor het leven maken.

Geniet samen van alles wat er komen gaat

Nelly -

Moet je kind niet gelukkig worden en blij met wie ze is? Als je eigen moeder al vind dat je niet goed genoeg bent met een VMBO / MBO opleiding.

Ann -

Rustig vmbo en mbo laten doen. Heeft ze de capaciteit en zin kan hbo volgen. Niet druk maken.

Zyna -

Ik kan mij best voorstellen dat je bepaalde verwachtingen hebt van je kind. Helemaal als je zelf en je familie een hoog niveau heeft. Wat nu belangrijk is, is dat zij haar school afmaakt. Ik heb zelf op een speciale basisschool voor moeilijk lerende kinderen gezeten waarbij het leek alsof we allemaal hetzelfde schooladvies meekregen, en wij allemaal naar het VMBO zijn gegaan. Hier ben ik vreselijk gepest en heb dan ook mijn school niet afgemaakt. Probeer je op je kind te focussen, laat vooral niet doorschemeren dat je je schaamt maar zorg dat zij wel haar school afmaakt want het is zo verschrikkelijk belangrijk. Ik wordt er zo nu en dan nog wel eens mee geconfronteerd dat ik geen middelbare school diploma heb, als ik kijk naar een opleiding. En het pesten (en het onbegrip wat ik daar toen bij over mij heen kreeg van mijn omgeving) achtervolgt mij dagelijks. Zorg dat dingen tot een goed einde komen, accepteer je kind, luister naar haar behoeftes en zorg dat zij een veilig en geborgen gevoel blijft houden.

Heleen -

Lager opgeleiden bestaan niet, het zijn praktisch opgeleide mensen…. Waarschijnlijk is het voor deze dochter het beste door te gaan naar MBO en of daar vroeg of laat nog HBO opvolgt, dat zie of hoor je vanzelf. Ik was ongelukkig op de HAVO en redde het daar niet. Ik was gelukkig toen ik na 3 jaar van HAVO naar MBO mocht. Mijn cijfers en zelfvertrouwen gingen daar echt van vooruit. Het gaat er niet om wat voor opleidingen een doen. Maar of we onze talenten gebruiken en er gelukkig van worden… Mijn kinderen hoeven geen professors te worden. Vakkenvullers en tuinmannen zijn net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker .. om eten op ons bord te krijgen…!

Olga -

Ik denk dat moeder zich moet schamen ondat ze zich schaamt voor haar kind!!!
Ooit bij nagedacht dat je kind zich dood ongelukkug kan voelen als ze niet gewaardeerd is om wie ze is en niet om wat ze is.
Opleidingsniveau heeft nik te maken met het geluk van je kind en al helemaal de euro’s niet.
Last je kund zich gewaardeerd, geliefd voelen zoals hij/zij is en niet wat ouders willen/verwachten-eisen en zelfs pushen.
Daar wordt n kind alleen maar onzeker en ongelukkig van.
Laat je kind het kind zijn dat het is en prop ze niet in het hokje ‘””gestudeerde dochten met perfect salaris””
Schaam je, moeder…schaam je heel erg!!!

Sandra -

Verdrietig word ik hiervan. Eigenlijk zeg je dat hoog opgeleid dus beter is en meer verdiend?🧐🤨 Wellicht is dat zo.Maar is het niet veel fijner als je kind op haar manier een weg vind en een beroepskeuze waarin ze gelukkig is? Maar MBO? Sorry…Mijn zoon wilde enorm graag MBO en HBO maar komt ivm zijn leerproblemen niet verder dan MB2. Als ik zie hoe hij heeft geknokt dan ben ik rente trots dat hij het tot daar heeft vol gehouden. Is gelukkig nu met wat hij doet. Status lieve Mama is maar een materieel iets. Een gelukkig kind die weet wat ze wil is zoveel meer waard. Wees trots op de weg die ze bewandeld. Niet linksom dan maar rechtsom! Petje af voor uw dochter❤️🥊

Hinde -

Geen aansluiting vinden op een school kan ook aan het kind of persoon zelf liggen. Ik had ook geen aansluiting op het lbo (was vroeger vmbo praktische leerweg) maar later ook niet in de vervolg opleidingen. (Zelfs niet toen ik een hbo master deed …) Wellicht zit ze gewoon anders in elkaar. Accepteer dat en steun haar. Ze gaat verder studeren als mbo verpleegkunde en daar schaamt de moeder zich voor … Ik weet nu al dat deze vmbo’er nu al heel wat meer in haar mars heeft aan sociale intelligentie dan die snob van het meisje en haar moeder die haar als ‘saai en niet zo slim’ omschreven en wellicht haar eigen moeder. Verpleegkunde is een heel mooie opleiding waar je levenlang leert. Beste moeder, ik help u uit de droom als verpleegkundige: de meeste gespecialiseerde verpleegkundigen verdienen net zoveel als verloskundigen en b t.w. er studeren heel wat verpleegkundigen via route mbo-hbo door tot verpleegkundig specialist. Dat is een master opleiding. Die verdienen meer dan een verloskundige en een basisarts. U bent met een gynaecoloog getrouwd. Die moet de waarde weten van verpleegkundigen in spe. Mijn eigen huisarts notabene verteld aan iedere patient over zijn 2 dochters en weet je wat ze studeren? Allemaal verpleegkundige en 1 heeft zelfs gymnasium als vooropleiding gedaan. Die schaamt zich er niet voor en is heel trots Neem daar een voorbeeld aan. Heus er zijn veel artsen waarvan de kinderen op vmbo zitten. Niets mis mee. We maken ons land straks failliet aan enkel theoretisch opgeleiden. We hebben ook praktisch opgeleiden nodig. Dat hebben we gezien aan de corona crisis … maatregels werden ingevoerd door: juist ja, door gebrek aan o.m verpleegkundigen. 😉

Shig -

Wat een vreselijk moeder, wees trots wat je dochter wel kan en doet. Ze heeft iets voor ogen. Genoeg havo mensen die geen idee hebben wat ze willen studeren. Vanuit MBO kan ze ook naar het HBO (mocht ze dit willen). Geld is ook niet alles. Dat je als moeder geld belangrijk vindt, hoeft je kind niet zo te zijn.

Denk eerder dat ze gepest wordt omdat ze niet genoeg haarzelf kan zijn. Als kind voel je echt wel dat je moeder je niet goed genoeg vindt.

leny -

ik vind het belang van de dochter voorop staan moeder ziet dochter liever naar hbo gaan dan mbo want dan kan ze later meer verdienen ……………… moeder kom nou zeg gaat om geluk van je dochter en haar toekomst laat ze worden wat ze later worden wil en laat haar de schoolkeuze nemen die zij wil en waar ze gelukkig door is iedere meid die zich voor haar toekomst voorbereid voelt zichzelf daar voor verblijd ………………..

Laura -

Uit uw verhaal maakl ik uit dat uw Dochter ondanks de obstakels door wilt naar het MBO en een keuze maakt voor verpleegkunde , daar mag en kunt u trots op zijn !

Dacht u dat op hoger niveau niet wordt gepest ? Niet iemand wordt buitengesloten ?

Steun uw Dochter in haar weg die ze bewandeld , het heet toch niet dat het èèn het andere definitief uitsluit , zoals u al aangaf op school zijn ze al hard , laat haar thuis dan in een warm bad thuis komen en niet bij iemand die ook nog een stempel op haar drukt !
U gunt haar een mooie schooltijd, vergeet niet dat de tijd dat ze thuis wonen ook relatief kort kan zijn, dus steun haar en geef haar vertrouwen mee op weg naar een trotse Jonge dame !

Cvapatient -

wat jammer voor jou en voor je dochter dat je er zo tegenaan kijkt! Mijn dochter zat op het groen VMBO en kwam met de mooiste bloemstukken thuis. Ze leerde koken en dieren te verzorgen. Planten te herkennen en een tuin aan te leggen. Ik vond het geweldig! Nu op het MBO en ze doet op haar stage dingen die de doorsnee gymnasiast nog niet aan zou kunnen. We zijn heel erg trots op haar. En we leren haar dat er altijd mensen nodig zijn die deze dingen doen. En dat ze daar ontzettend trots op moet zijn. Ze heeft moeite met gymnasiasten en hun ouders die dergelijke opmerkingen maken. Die zogenaamd slimme mensen hebben een sociaal IQ waar nog wel wat aan te verbeteren valt.
Ik kan alleen maar zeggen: wees trots op je dochter! En wees blij met jezelf dat je zo’ n prachtig kind op de wereld hebt gezet.

Reageer ook