fb
Damespraatjes Damespraatjes

Camille haar 14-jarige zoon krijgt een baby: “Gevoel als ouder gefaald te hebben”

Wat is de perfecte leeftijd om een kind te krijgen? Persoonlijk geloof ik dat elk persoon op een andere leeftijd klaar is om mama of papa te worden. Zelf was ik 25 jaar, wat naar mijn idee best aan de jonge kant is. Wel kon ik mijn kind alle liefde en stabiliteit geven die zij nodig had. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik jong moeder ben geworden! Maar wanneer is het té jong? Wij spraken Camille, wiens 14-jarige zoon Max momenteel zijn eerste kind verwacht.

Loodzware combi

“Mijn zoon Max is een lieve jongen die het niet altijd makkelijk heeft gehad in zijn leven. Toen hij pas een paar weken oud was, verliet zijn vader ons jonge gezin. Hij en ik stonden er toen helemaal alleen voor.” Destijds heeft Camille het zwaar met het alleenstaande ouderschap, maar ze beseft zich maar al te goed dat opgeven geen optie is. “Overdag deed ik de opleiding tot verpleegkundige en ’s avonds werkte ik in de snackbar van mijn ouders. Een loodzware combi, maar het is mij wel gelukt om de opleiding af te ronden. Momenteel werk ik al een ruime tien jaar als verpleegkundige.”

Onregelmatige werktijden

De lange werk- en studiedagen zorgen ervoor dat Camille weinig thuis is. “Overdag gaat Max de eerste jaren vijf dagen per week naar de crèche. In de avonden pasten mijn ouders op, zodat ik de snackbar kon werken. Zo wisselden we elkaar af en was er altijd iemand bij Max.” Zodra Max naar de basisschool gaat, is Camille klaar met haar opleiding en gaat fulltime aan het werk. “Ik kreeg te maken met onregelmatige werktijden en zware nachtdiensten. Ook nu moest Max dus vaak worden opgevangen door mijn ouders.”

Blowen en slechte cijfers

De band tussen Camille en Max is heel erg sterk. “Max zeurde nooit dat ik er niet was. Het leek wel alsof hij als klein kind al doorhad dat ik gewoon keihard moest werken om ervoor te zorgen dat hij een betere toekomst tegemoet zou gaan. Nu, achteraf geredeneerd, denk ik dat ik er al die jaren te weinig voor hem ben geweest.” Sinds Max op de middelbare school zit en vaker zonder oppas thuis kan zijn, gaat het mis. “Hij begon met blowen en hing veel met jongens uit de buurt op straat. Ik wist wel dat het op school niet altijd goed ging, maar dat hij elke middag ging blowen in plaats van aan zijn huiswerk, dat had ik in het begin niet door.”

Zwanger

Niet alleen de cijfers van Max laten te wensen over, ook blijkt een paar maanden geleden dat hij een meisje zwanger heeft gemaakt. “Hij was al weken stil tijdens het eten. Ik had door dat er iets flink mis was, maar Max wilde duidelijk niet vertellen wat. Toen ik heb gedreigd zijn telefoon af te pakken kwam hij eindelijk over de brug: een meisje waar hij weleens mee afsprak was zwanger van hem. Zij had besloten het kindje te willen houden, maar Max wilde dit niet.”

Gesprek

“Je kunt je wel voorstellen dat mijn wereld op dat moment compleet instortte. Ik had het gevoel als ouder gefaald te hebben. Zo hard had ik gewerkt om Max een betere toekomst te geven en dan gebeurt er dit…” Die avond kan Camille niet slapen. Ze besluit op te staan en een actieplan op te stellen. “Toen Max die ochtend uit zijn slaapkamer kwam, lag er een document met alle zaken die we moesten regelen. Met stip op één: een gesprek met het meisje en haar ouders.”

Goed regelen

Ook het meisje had het pas net tegen haar ouders verteld en ook zij hadden behoefte aan een gesprek met z’n allen. “We hebben een hele middag samen gezeten. Alles werd besproken: hoe goed ze elkaar eigenlijk kennen, hoe ze de toekomst zien, hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we er met elkaar voor zorgen dat dit kind een fijne jeugd gaat krijgen.” Het wordt Camille snel duidelijk dat ook de ouders van het meisje er alles aan willen doen om te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt. “We hebben regelmatig een gesprek met z’n vijven. Heel fijn, want zo kunnen we met elkaar alles goed regelen.”

Voorpret

Nu Camille, Max, het meisje en haar ouders van de eerste schrik zijn bekomen en weten hoe ze alles gaan aanpakken, begint ook de voorpret. “Max zat er eerst helemaal niet op te wachten, maar nu hij inziet dat het allemaal goed gaat komen merk ik dat hij het zelfs leuk vindt. Dit kindje gaat duidelijk in een liefdevolle omgeving te wereld komen en ik ga er alles aan doen om te zorgen dat hij of zij niks tekort komt. Max doet nu ook beter zijn best op school, is gestopt met blowen en heeft een bijbaantje gevonden. En vorige week kwam hij voor thuis met een paar ini-mini sneakers voor de kleine. Ik heb er alle vertrouwen in!”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel. 

7 reacties

Joyce -

Geef niet jezelf de schuld! Ik lees het verhaal van een moeder die haat best doet! Respect voor je manier van kei hard werken voor je zoon.

Marianne -

Wij hebben 1 dochter (1996). Toen ze op de middelbare school zat, werd er een meisje uit haar klas zwanger (15 jaar). Toen hebben wij daar thuis een goed gesprek over gehad. Gezegd dat we hopen dat ze het altijd veilig doet, maar dat er altijd iets mis kan gaan. Gezegd dat het altijd haar keus is mocht ze wel zwanger worden. Bij een abortus steunen we haar en mocht ze de baby zelf willen houden, dan komt hij/zij ook wel groot. Gelukkig is er niks mis gegaan en is ze nu ruim 38 weken zwanger van ons eerste kleinkind (het word een jongen). Communicatie is denk ik het belangrijkste…..

Anoniem -

Hier een oma van een kleindochter. Heel veel problemen gehad, veel juridisch gedoe maar nu heeft mijn zoon om de week zijn dochter hier bij ons want hij woont uiteraard nog thuis. De moeder van mijn kleindochter woont ook thuis bij haar moeder. Het was allemaal niet makkelijk maar nu gaat het goed.

Anoniem -

Ik kan me voorstellen dat dit ZO hard schrikken is. Het zal ook echt niet makkelijk worden, en nee het is verre van ideaal.
Maar als er iets is dat ik helaas zelf heb moeten leren door ondervinding, dan is het dat je altijd liever een kindje rijker bent dan eentje kwijt..

Maria -

Ik ben zelf ook alleenstaande oma van tiener moeder en weet hoe is maar als ik zie hoe ze veranderd is en hoe ze alles doet met hulp van mij en me zoon Joe liefde vol alles gedaan wordt zij had niet de steun van de kant van de valer en die is ook niet in de leven van mij kleinkind me dochter heb alles op alles gezet om haar studie af te ronden en zelfs nog verder te leren en is nu verpleegkunde dit is mij raad aan jullie blijf praten met elkaar en zorg dat ze hun studíes af kunnen maken komt goed en ze waar deben de hulp van jullie ben trots dat jullie zo achter hun staan ookal is soms niet makkelijk

Brigitte -

Geweldig dat dit tussen de ouders en met de zoon en dochter allemaal besproken wordt! Echt Top, daar kunnen anderen nog wat van leren!
Heel veel succes voor de toekomst voor zowel de aanstaande ouder als de 2 oma’s en de opa!

Joris -

Succes ermee. En sterkte voor de grootouders die ongetwijfeld de opvoeding grotendeels gaan moeten verzorgen.

Reageer ook