fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra weet nu wat er met haar moet gebeuren als ze sterft

Een paar maanden geleden wandelde ik met een vriend door het Vondelpark en we hadden het over doodgaan en wat er daarna gebeurt. Hij vertelde dat hij graag begraven wilde worden. Na zijn dood zou hij uiteindelijk weer onderdeel van de natuur uit gaan maken, voer worden voor de insecten, die vervolgens door de vogels opgegeten worden. Misschien een beetje een lugubere gedachte, maar eigenlijk ook wel weer heel mooi. Voor mij was dit gesprekje in het park een goed moment om stil te staan bij wat wil ik na mijn overlijden en ook eens na te denken over de kosten die mijn keuze met zich meebrengt.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Als vanzelfsprekend was ik altijd uitgegaan van een crematie. Maar het gesprekje met die vriend over de dood was een soort game-changer. Door zijn uitleg raakte ik eigenlijk heel enthousiast over begraven worden. Maar om mijn beslissing nou geheel te baseren op een wandelingetje door het Vondelpark leek me wat overhaast en ik nam me voor om me te oriënteren op wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Een paar maanden geleden had ik het boek van Annet de Jong: Vaarwel, Dé gids voor een mooie, persoonlijke uitvaart ontvangen om te recenseren. Ik pakte het meer dan 250 pagina’s tellende boek erbij en las dat er volgens de Nederlandse wet vier mogelijkheden zijn van wat er na je dood met je lichaam gebeurt: begraven, cremeren, zeemansgraf (alleen in internationale wateren), ter beschikking stellen van de wetenschap. In het boek was ook een heel hoofdstuk opgenomen over natuurbegraafplaatsen en toen ik dat las vielen alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Dit wil ik!

Begraven worden in de natuur

Begraven worden ergens midden in de natuur, onder een eik, op de hei of op een groot veld waar de wilde bloemen overheen groeien. Dat lijkt me zo mooi! En ik ben niet de enige, want steeds meer mensen kiezen voor een dergelijke laatste rustplaats omdat het ook een hele duurzame manier van begraven is, zelfs de minst belastende manier (blijkt uit onderzoek van TNO). Bestaande begraafplaatsen bieden soms ruimte voor natuurbegraven, maar het kan ook in een aantal natuurgebieden van Natuurmonumenten. Eerlijk gezegd word ik steeds enthousiaster over mijn onvermijdelijke dood :-).

Kostenaspect natuurbegraven

Lig je op een gewone begraafplaats dan is dat in principe niet voor altijd. Meestal wordt na 10 of 20 jaar het graf geruimd, tenzij je uitdrukkelijk aangeeft dat je dat niet wil, maar dan moeten de nabestaanden wel flink in de buidel tasten. Bij natuurbegraafplaatsen is dat anders. Meestal wordt eeuwige grafrust gegarandeerd zonder bijkomende kosten voor grafverlengingen of onderhoud. Een ander bijkomend voordeel is dat de natuurgraven volledig onderhoudsvrij zijn, want de natuur zorgt voor het graf :-).

Klik hier voor een overzicht van de natuurbegraafplaatsen

Naast het milieuaspect van het natuurbegraven en een groene uitvaart vind ik het kostenaspect ook belangrijk. Ik wil mijn nabestaanden niet heel lang opzadelen met allerlei kosten. Wel wil ik graag een mooi afscheid en als dat kosten met zich meebrengt, dan is dat maar zo. Maar het liefst wil ik daar nu al rekening mee houden, zodat mijn kinderen daar niet voor hoeven op te draaien en daarom heb ik jaren geleden al een uitvaartverzekering afgesloten. Binnenkort ga ik wel even checken of de kosten van mijn huidige wensen gedekt worden door mijn verzekering en ga ik me serieus voorbereiden op mijn uitvaart. Ook wil ik alvast een natuurbegraafplaats gaan uitzoeken.

Mijn droomafscheid

Mijn hoop (maar dat het nog maar heel ver weg mag zijn) is dat ik ergens in de zomer overlijdt en dat mijn begrafenis en ook een eventuele herdenking ergens aan het eind van de dag in de natuur zal zijn. Na afloop wordt er op mij geproost en zal er een goed glas wijn worden gedronken. En als de zon ondergaat zal ik opgaan in de natuur. Hoe mooi is dat!

Wij zijn benieuwd hoe jouw droomafscheid er uitziet? En heb je hier al eens met je familie over gesproken? Bijvoorbeeld over de kosten van je uitvaart?  Wil je je gaan oriënteren op de mogelijkheden voor jouw uitvaart en de kosten die daar bij komen kijken? Op de website van Monuta kun je zien wat jouw mogelijkheden zijn en je kunt ook online een prijsopgave laten doen. Daarnaast is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten om de kosten grotendeels te laten dekken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook