fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra vertelt wat het betekent als een moeder sterft

Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik mijn moeder bij me gehad. Ze heeft meegemaakt dat ik voor het eerst naar school ging, verliefd werd, ging trouwen, kinderen kreeg en mijn eigen bedrijf begon. Overal was ze heel nauw bij betrokken en haar liefde voor mij, mijn zusje en mijn broer was onvoorwaardelijk. Ze is zo belangrijk voor mij geweest en heeft me mede gemaakt tot de mens die ik vandaag de dag ben. Helaas is ze vorig jaar overleden en ik mis haar ….

Regelmatig realiseer ik me dat ik een geluksvogel ben en mijn moeder zo lang bij me heb gehad. De manier waarop zij mij naar volwassenheid heeft begeleid zie ik als zeer waardevol en essentieel voor mijn eigen leven. Dezelfde rol probeer ik in het leven van mijn dochters te hebben. En hoe mooi is het dat mijn oudste dochter niet zo lang geleden ook moeder is geworden en al net zo lief, beschermend en zorgzaam is voor haar kindje.

Helaas is het niet voor alle kinderen vanzelfsprekend om op zo’n fijne manier je moeder bij je te hebben. Zelfs hier in Nederland kan het door allerlei omstandigheden zijn dat een moeder niet bij haar kind kan zijn. In Afrika is het echter helemaal schrijnend en daar zou ik het eigenlijk met jullie over willen hebben in dit artikel.

Zonder moeder

In Burundi is het aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling 1 op 31. In Nederland is dat 1 op 10.500! Elke 2 minuten sterft er in een ontwikkelingsland namelijk een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. Bevallen is in Afrika en Azië doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen van 15-44 jaar. Door gebrek aan medische zorg, kennis en middelen lopen veel vrouwen onnodige risico’s en overleven zij hun zwangerschap of bevalling niet. Als een baby’tje dit al overleeft, leeft het daarna zonder moeder en met een kleinere kans om zelf te overleven.

Wat betekent het als een moeder sterft?

Moeders zijn onmisbaar, zij hebben die onvoorwaardelijke liefde voor hun kindje en in moeilijke omstandigheden zullen zij een kind er doorheen slepen en voor het kind opkomen. Een moeder die overlijdt, betekent hierdoor niet alleen het verlies van een jonge vrouw, maar de ontwrichting van een gezin, en voor veel kinderen een sombere toekomst. Want mogelijk had deze moeder al meerdere kinderen die het nu zonder haar steun moeten doen.

Hoe vreselijk is het dat er jaarlijks een miljoen kinderen hun mama tijdens de zwangerschap of bevalling verliezen. De kansen op een goed leven voor het kind daalt enorm. Een kind zonder moeder loopt 4x zoveel kans om het 5e levensjaar niet te halen. Het is statistische informatie, maar zo schrijnend. Hoe kan het dat we hier met z’n allen niet veel meer aan doen om dit op te lossen? Gelukkig gebeurt er al wel heel veel en is het goed om te weten dat hulp echt helpt. Tussen 1990 en 2015 daalde de moedersterfte wereldwijd met ongeveer 44%. Maar dit cijfer kan nog veel verder omlaag en Cordaid heeft zich dit als doel gesteld.

Wat doet Cordaid?

Cordaid zorgt ervoor dat meer vrouwen in ontwikkelingslanden hun zwangerschap overleven en dat hun baby’s een gezonde start krijgen. Zij richten zich hierbij op de verschillende fases van het krijgen van een kind:

  • Voor de zwangerschap.Voorlichting van meisjes en vrouwen over familieplanning en gezonde voeding
  • Tijdens de zwangerschap. Medische controles om complicaties tijdig te ontdekken en te behandelen
  • Tijdens de bevalling. Zorgen dat vrouwen in een kliniek bevallen onder deskundige medische begeleiding in plaats van thuis
  • Na de bevalling. Nazorg voor moeder en kind: voorlichting en vaccinatie van de baby’s

Hoe kunnen wij helpen?

Omdat ik weet hoe belangrijk het is om je moeder bij je te hebben als kind vind ik het echt moeilijk om maar een beetje met mijn armen over elkaar te blijven zitten. Het liefst zou ik willen helpen. Maar hoe? Ik neem me voor om het werk van Cordaid te gaan steunen, zodat meer vrouwen veilig kunnen bevallen.

Steun Cordaid. Voor € 7 kan een vrouw veilig bevallen onder medische begeleiding.

Wil je weten hoe Cordaid hulp biedt in een specifiek project dan kun je hier kijken: ‘veilig bevallen in Ethiopië’.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook