fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra heeft respect voor Latoya: “Ik ben een 1.60 m lange, 109 kilo wegende hardloopster en ik krijg continu te maken met fatshaming.”

“Je gaat toch niet zo’n graatmagere vrouw worden met kortgeknipt haar?” vroeg een vriend me grappend toen ik hem vertelde dat ik nog wat af wil vallen vanwege mijn marathon. Mijn coach vertelde me namelijk dat 10 kilo minder gewicht een uur tijdwinst op de marathon kan betekenen. En dat is mooi meegenomen. Maar even los van die als grapje bedoelde stereotypering van die vriend over vrouwelijke marathonlopers, wil ik liever niet te veel kilo’s kwijt, omdat ik eigenlijk redelijk tevreden ben met mijn lichaam zoals het nu is. Maar om blessures te vermijden als ik echt hard ga trainen is het verstandig om iets minder zwaar te zijn. Dus ik wil nog een kilo of 6 afvallen.

Fatshaming

Iemand die niet wil afvallen en toch al veel marathons heeft gelopen (zelfs dubbele) is marathonloopster Latoya Shauntay Snell. Haar  open brief aan de Huffington Post ging een paar weken geleden  wereldwijd viral. Ze is helemaal klaar met het commentaar op social media en ze haalt hard naar iedereen die zich hier schuldig aan maakt. “Ik ben een 1.60 m lange, 109 kilo wegende hardloopster uit Brooklyn die wordt gesponsord door een bedrijf voor hardloopschoenen en ik krijg continu te maken met fatshaming.”

De internetpolitie vindt dat ik moet afvallen

Dit jaar heeft ze zich opgegeven voor tien marathons en een 50-miler (meer dan 80 kilometer). ,,En toch word ik er – na het winnen van meer dan 100 finishing-medailles en het uitlopen van bijna 200 fiets- en obstakelparcoursen in een tijdsspanne van vijf jaar – door de internetpolitie constant op gewezen dat ik maar eens een beetje moet gaan afvallen”, schrijft ze.

Waarom ben je nog steeds zo dik?

In het verleden trok ze zich die kritiek wel aan. Ze werd onzeker van vragen zoals ‘Als je een hardloper bent, waarom ben je dan nog steeds dik?’ Ze ging heel weinig eten, maar trainde keihard. Ze ontwikkelde een eetstoornis en kreeg last van geheugenverlies, vermoeidheid en irritaties. En ze haatte hoe ze eruit zag. Gelukkig wist ze uit dit dal te klimmen. Bij hardloopwedstrijden kwam ze mensen in allerlei soorten- en maten tegen, ze realiseerde zich dat niemand gelijk is, en dat gaf haar kracht.

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I took this picture because my legs look like two buff pieces of delicious. My posts aren’t always as reflective. Sometimes you have to incorporate a “bitch yasssss” moment into your life, especially after a hard ass workout. Carry on. P.S. Don’t ask me a damn thing about the Superbowl. I love the players but not the NFL shady ass practices (and that’s beyond the take a knee thing). I said enough and no shame or shade if you’re watching. #runningfatchef #fatrunner #skirtsports #womenwhomove #swiftwick #chaseadventure #hokaoneone #timetofly #skratchlabsambassador #womenwhofly #ultrarunner #marathoner #selfie #legs #istandwithkap #celfie #gains #representationmatters #everybodyhappy #blinkfitness Een bericht gedeeld door Latoya Shauntay Snell (@iamlshauntay) op

Minder tijd om te haten

Snell besluit haar brief met de wens dat mensen meer op zichzelf gaan letten ,,zodat ze te druk zijn om zich zorgen te maken over wat ik doe. Ik hoop dat ze meer tijd vrijmaken om van henzelf te leren houden en minder tijd om te haten op anderen zoals mij. Hopelijk kunnen ze zichzelf er ooit toe zetten om hun ongevraagde, ongewenste opmerkingen voor zichzelf te houden.”

Tien kilo minder, één uur sneller

Ik heb wel bewondering voor deze dame. Maar ik snap de vragen ook wel van de mensen die haar volgen op social media. Voor de meeste mensen is het niet te doen om met overgewicht een marathon te lopen. Het enige dat ik met deze info kan doen is naar mezelf kijken. Ik zou juist een paar kilo kwijt willen raken omdat ik me dan zoveel makkelijker voortbeweeg. En het is minder belastend voor mijn knieën. Ik ben trouwens wel benieuwd of 10 kilo minder leidt tot een verbetering van mijn marathon tijd met een uur. We zullen het zien, voorlopig ligt mijn doel op 6 kilo kwijtraken.

Nog 262 dagen tot de marathon van New York. Deze week loop ik 4 keer buiten hard. En ik ga wat in de sportschool trainen. Vanochtend ook wat krachttraining gedaan!

Sandra Blikslager (55 jaar) gaat voor het eerst van haar leven een marathon lopen. Dat wil ze in november in New York gaan doen.

Lees hier de andere blogs van Sandra over haar marathonvoorbereiding

Je kunt Sandra ook op Instagram volgen.

Bronnen:
Metronieuws
Buzzfeed

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook