fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra en Karin ontdekken het Amsterdamse Eiland Oostenburg op de fiets

“Eiland Oostenburg? En dat ligt in Amsterdam?” Mijn vriendin Esther knikt. Vertelt hoe leuk het er is. Dat er volop wordt gebouwd, dat er exclusieve winkeltjes zijn en restaurants waar je heerlijk kunt eten. Razendsnel denk ik na en bel Sandra. De volgende dag stappen we in Hilversum op de fiets en peddelen op ons gemak naar Amsterdam. Het is een stralende dag en wij zijn klaar om Eiland Oostenburg te ontdekken.

“Ik wil je in elk geval Café Roest laten zien,” zegt Sandra. Ze is er eerder geweest en enthousiast. Als we na een uurtje Amsterdam Oost bereiken en naar Roest fietsen komen we tot de ontdekking dat het dicht is. We fietsen terug naar de Czaar Peterstraat waar ons hart een sprongetje maakt als we de winkels zien. Groene bordjes aan de gevel geven aan welke winkel in het pand huisvest. Eerst ploffen we neer op het terrasje van Coffee & Friends waar we een cappuccino en flat white bestellen en de kaart van Eiland Oostenburg bekijken. Het is één van de drie historische eilanden in het centrum van Amsterdam. Zonder de geschiedenis van het eiland uit het oog te verliezen, wordt er hard gewerkt om er een stadswijk met leuke straatjes, exclusieve winkels en cafe’s en restaurants van te maken, zo lezen we in de folder.

Werken, wonen en leven

Ik leun achterover en fantaseer hoe het zou zijn als ik hier zou wonen, werken en leven. In een van de pandjes zou ik een schrijfkantoor kunnen maken, in een appartement in De Vijzel, De Hout of De Admiraal zou ik heerlijk wonen en ’s avonds zou ik me prima vermaken in de wijk. Door de centrale ligging ben je met het openbaar vervoer zo in het hartje centrum en met de auto rijd je vrij snel de ring van Amsterdam op. Bovendien is het een leuke wijk voor jong en oud met voorzieningen als kinderopvang en scholen. Sandra haalt me uit me uit mijn overpeinzingen door op mijn schouder te tikken en zegt dat we weer eens verder gaan.

Pindakaaswinkel

We hebben niet zoveel tijd dus maken een keuze uit de winkels die we binnenlopen. Bovenaan mijn lijstje staat De Pindakaaswinkel. Ik ben er dol op en de smaken chilipeper citroengras, koffie of kokos zeezout laten het water in mijn mond lopen. Naast de koffie zeezout reken ik ook een pot sport pindakaas af met daarin meer eiwit dan in de andere smaken. We lopen door en stoppen bij Olie & Zo waar Sandra de heerlijkste olijfolies proeft. In het Atelier Parfum van Mona di Orio snuiven we geuren op die we niet eerder roken; een zweem van suede blijft prikkelt mijn neus aangenaam. Het zijn parfums die je niet in de gangbare parfumerieën kunt kopen. Met geurkaartjes in ons hand wandelen we naar het Cacaomuseum. Daar krijgen we een ingekorte rondleiding en nemen als afscheid een kopje thee dat gemaakt is van de schillen van de cacaoboon. De smaak van chocola zonder de calorieën; wij vinden het ideaal.

De Bierkoning

Bij Mac Mae bewonderen we een bijzondere collectie whisky. De winkel heeft een uitgebreid assortiment whisky uit onder meer Schotland, Ierland, Nederland, Frankrijk en er is een selectie whisky’s van onafhankelijke botterlaars te koop. Van whisky schakelen we moeiteloos over naar bier. De buurman van Mac Mae is De Bierkoning, die als enige van heel Amsterdam een grote selectie wilde bieren hebben. Geuzes, Lambic bieren, Saisons en Farmhouse ales. Het personeel heeft een passie voor bier; ze brouwen zelf, hebben in brouwerijen gewerkt en kunnen daardoor hun klanten goed adviseren.

Koel glas witte wijn

Moe gewinkeld bekijken we de lunchkaart van Café restaurant Czaar en bestellen een broodje met een koel glas witte wijn. We proosten. Op het leven, maar ook op Eiland Oostenburg dat werkelijk alles in huis heeft om een gewilde wijk van Amsterdam te worden. Met een vollere rugzak dan op de heenweg, fietsen we terug naar het Gooi en zijn vast van plan dit ritje nogmaals te maken.

Als je in de vakantie een dagje naar Amsterdam gaat, is het echt de moeite waard Eiland Oostenburg te bezoeken. Laat ons weten wat je ervan vond. We zijn benieuwd of je net zo enthousiast bent als wij!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook