fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra doet de cholesterol challenge. Doe jij met haar mee?

Een jaar of 18 moet ik zijn geweest toen ik alles kon eten wat ik maar wilde. En dat deed ik ook en kwam geen grammetje aan. Barstte van de energie, maar vroeg me geen seconde af of ik wel gezond leefde. Er ging geen dag voorbij dat ik geen patat, chips, kaasfondue of vette lasagne’s at. Als ik daar nu aan terugdenk dan lopen de kriebels me over de rug. Wat een ongezonde bende moet dat in mijn lichaam zijn geweest. En hoe skyhigh mijn cholesterolgehalte in mijn bloed! Maar daar was ik me totaal niet van bewust. 

De cholesterol challenge

Als je cholesterolgehalte in je bloed te hoog is merk je dat niet. Je voelt je er niet ziek of lamlendig door. Meestal kom je er pas achter als het te laat is en je last krijgt van hart- en vaatziekten. Maar waarom zou je het erop aan laten komen? Door middel van een heel eenvoudig bloedtestje kun je er achter komen hoe het met je cholesterolgehalte is gesteld.

Wij dagen jullie daarom uit om de challenge met ons aan te gaan. Laat je waardes controleren! Zijn die helemaal goed dan is dat goed nieuws en kun je lekker verder gaan zoals je altijd al deed. Doe je met ons mee aan de #cholesterolchallenge? Iets verderop in het artikel vertellen we hoe we het willen aanpakken!

Wat is cholesterol eigenlijk?

Nu volgt er een heel klein lesje biologie haha! Op de website van de Hartstichting lezen we dat ons lichaam cholesterol nodig heeft om goed te kunnen functioneren. En dat cholesterol wordt vervoerd via het bloed. “Het is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt in kleine bolletjes. Je lichaam gebruikt cholesterol als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein deel zit in ons eten. Normaal gesproken maakt het lichaam precies genoeg cholesterol aan. Onder allerlei omstandigheden kan dit uit balans raken. Te veel cholesterol is schadelijk” Dit omdat een te hoog cholesterolgehalte een belangrijke risicofactor is voor hart en vaatziekten.

Good and bad guys

De 2 belangrijkste eiwit-deeltjes van cholesterol zijn LDL en HDL. LDL wordt slecht cholesterol genoemd en HDL goed cholesterol.

  • LDL (low density lipoproteïne), het slechte cholesterol, vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. LDL-verbindingen kunnen zich vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Ze blijven plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking. Een hoog LDL bevordert het ontstaan van slagaderverkalking. Het wordt daarom het slechte cholesterol genoemd.
  • HDL (high density lipoproteïne), het goede cholesterol, zorgt voor transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever. De lever zorgt er vervolgens voor dat het cholesterol het lichaam verlaat via de ontlasting. Hoe hoger het HDL-cholesterol, hoe beter de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever. Het wordt daarom het goede cholesterol genoemd.

Hoe kun je het laten meten?

Gewoon naar de huisarts gaan en vragen of hij de testjes wil laten uitvoeren. Het bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van je eigen risico, maar het laboratoriumonderzoek wél. Toch adviseren we jullie wel om het op deze manier te doen, omdat de huisarts na afloop de uitslag met je kan bespreken. En eventueel een plan met je kan opstellen om je LDL omlaag te krijgen.

Ga je liever niet naar de huisarts en wil je het zelf testen, dan kan dat ook. Er bestaan diverse soorten thuistesten. Op Testjezelf.nu kwamen wij deze strips tegen: Multicheck Cholesterol Strips.

Wat zijn goede cholesterolwaardes?

Als je naar de huisarts gaat worden er in ieder geval 4 waardes gemeten. Hieronder zal ik noemen welke waardes dat zijn en hoe hoog ze mogen zijn. Deze info komt trouwens ook van de website van de Hartstichting:

1. Totaal cholesterol. Een cholesterolgehalte lager dan 5,0 mmol/l is wenselijk. Een cholesterolgehalte boven de 8,0 mmol/l is echt veel te hoog.

2. LDL-cholesterol (slechte cholesterol). Deze waarde moet zo laag mogelijk zijn. De gewenste waarde voor het LDL is 2,5 mmol/l of lager.

3. HDL-cholesterol (goede cholesterol). Hoe hoger deze waarde is hoe beter, maar er bestaat niet echt een streefgetal. Een HDL van meer dan 1,0 mmol/l voor mannen en meer dan 1,2 mmol/l voor vrouwen wijst wel op een lager risico op hart- en vaatziekten.

4. Triglyceriden. Dat zijn stoffen die vetzuren binden en bij elkaar houden. Een deel van deze gebonden vetten zit in het bloed en dient als energie voor de spieren, het andere deel zit vaak opgeslagen in vetweefsel. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.

What’s up Doc: Sandra doet de challenge!

Een paar weken geleden ben ik zelf naar de huisarts gegaan en heb haar gevraagd of mijn cholesterol waardes onderzocht konden worden. Ze gaf me meteen een verwijsbrief voor het laboratorium. Een paar dagen later had ze de uitslag voor mij:

  • Totaal cholesterol: 4.4
  • LDL cholesterol: 2.2
  • HDL cholesterol: 2.4
  • Tryglyceriden: 0.71

Echt een perfecte uitslag dus! Het verbaasde haar trouwens niet want ze weet hoe ik met mijn voeding (Weight Watchers en ik vermijd verzadigde vetten zoveel ik kan) en sporten bezig ben. Ik vroeg haar nog of ik bepaalde waardes misschien nog verder omlaag zou moeten brengen. “Absoluut niet nodig Sandra”, drukte ze me op het hart. Een heel goed begin van mijn #cholesterolchallenge dus.

Hoe pakken we de challenge aan?

Wil jij je cholesterolgehalte op peil houden, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleinen? Doe dan mee aan onze challenge. Ga naar je huisarts of schaf een thuistest, bijvoorbeeld Multicheck Cholesterol Strips en laat je waardes checken. In het overzichtje hierboven kun je zien of je binnen de juiste waardes valt.

Volgende week publiceren we de cholesterol challenge deel 2. Zijn jouw waardes niet naar tevredenheid dan geven we je tips om dit te verbeteren. En ik kan je alvast verklappen dat er een paar zeer verrassende tips tussen zitten, die je wellicht niet had verwacht.

#Cholesterolchallenge

Ook zouden we het super tof vinden als je iedereen die je lief is oproept om mee te doen aan de #cholesterolchallenge. Deel het bericht dat we hierover plaatsen zoveel mogelijk via Facebook, Instagram en Twitter en laten we proberen met elkaar de gezonde uitdaging aan te gaan. Niet alleen voor ons zelf maar ook met iedereen van wie we houden!

Tot volgende week! We zijn heel benieuwd of jullie meedoen. Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel? Vinden we gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Riekie -

Heb getest vorige week ldl van 7 ????

sandra -

Hoi Riekie, heb je het bij je huisarts laten testen? Ben benieuwd of je ook tips hebt gekregen? Volgende week plaatsen wij tips om het LDL omlaag te krijgen. Hoop dat je hier wat aan hebt! Liefs Sandra

Reageer ook