fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sandra belandt op de rode loper. Dit is de film die ze heeft gezien!

Borrels, etentjes, boekpresentaties, weekendjes weg, vakantietripjes. Als blogger voor Damespraatjes komen we op de leukste plekjes en dat maakt dat dit de mooiste baan ter wereld  is :-). Maar nog niet eerder had ik een uitnodiging voor een rode loper premiere. Je snapt, deze uitnodiging nam ik met beide handen aan. Zeker omdat de premiere in Eye Filmmuseum zou plaatsvinden. En na een heerlijk dineetje in het restaurant van Eye mocht ik mijn opwachting maken op de rode loper. Met heel veel cameramensen er omheen. Die zullen wel gedacht hebben wie is die dame in het zwart? Die helemaal in haar eentje naar de film gaat? En ik? Ik stond me vooral te verheugen op de film die ik zou gaan zien!

Intrigerende karakters

Het gebeurt niet zo vaak dat ik naar een Duitse film in de bioscoop ga. Maar ook dat is zo leuk van mijn werk. Dat je uitgenodigd wordt voor dingen die je normaal niet zou bezoeken. En die je dan zo positief verrassen. En ik kan je vertellen dat dit bij deze film zo enorm het geval was. Ik heb bijna drie uur genoten van een film, die mij enorm intrigeerde. Na afloop van de film had ik nog helemaal geen zin om op te staan. Ik wilde weten hoe het verder zou lopen met de mooie, bijzondere karakters die door regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (bekend van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen) zijn neergezet. Ik kan het iedereen aanraden om ook naar deze film te gaan: Werk ohne autor.

Werk ohne autor

De hoofdpersoon uit de film, Kurt groeit op onder het Hitler regime in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft een sterke band met zijn tante die een psychische aandoening heeft, maar hem wel bepalende dingen bijbrengt die van belang zijn voor de rest van zijn leven. Zij activeert bij hem een manier waarop je tegen dingen aan kunt kijken en daarmee start de ontwikkeling van zijn artistieke talent. Voor mensen met psychische afwijkingen was weinig plek in het Duitsland van Hilter. Mensen moesten perfect zijn en dat wat afwijkt moest uit de weg worden geruimd. Zo wordt de tante van Kurt gedwongen in een psychiatrische inrichting opgenomen.

Verheerlijking van de arbeider

Jaren later belandt Kurt op een kunstacademie in Oost-Duitsland. Hij wordt een expert in de door de communistische overheid opgelegde kunstbeoefening, die de arbeider verheerlijkt en de individualiteit van de kunstenaar onderdrukt. Het levert echter wel prachtige muurschilderingen op die ik met veel plezier heb bekeken. Echt heel bijzonder aan deze film om dit te zien.

Liefdesverhaal met een randje

Gelukkig zit er ook een liefdesverhaal in de film. Daar hou ik van haha. Kurt wordt verliefd op Elisabeth die hij op de kunstacademie leert kennen. De vader van Elisabeth, Professor Seeband, speelde een belangrijke rol in het Duitsland van Hitler, waarbij mensen als de tante van Kurt, niet welkom waren. Maar ook speelt hij een bepalende rol in de toekomst van het verliefde stel.

Een geweldig filmscript, goede acteurs en prachtige beelden maken dat ik deze film aan iedereen kan aanraden.

Werk ohne autor is nu bij Pathé en in de filmtheaters te zien!

Regisseur: Florian Henckel von Donnersmarck
Hoofdrollen: Tom Schilling, Paula Beer en Sebastian Koch.

De trailer van de film

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook