fb
Damespraatjes Damespraatjes

Samenwonen met je nieuwe liefde? Zo houd je ook de kinderen tevreden!

Helène is gescheiden en heeft co-ouderschap over haar dochters. Ze heeft sinds een jaar een nieuwe liefde, Theo, met wie ze dolgraag wil samenwonen. Maar ze merkt dat haar oudste dochter Luna vaak de strijd aangaat met Theo. Luna laat zich niets door hem zeggen en is niet altijd even enthousiast als Theo langskomt op de vrijdag waarop ze eerst meidenavond hadden. Helène vraagt zich af wat ze kan doen om te zorgen dat ze straks wel met zijn allen goed in één huis kunnen samenleven.

Niet meer zoals vroeger
Helènes dochters wonen voor de helft van de tijd bij hun vader die is hertrouwd. Ze klagen bij Helène over het feit dat het daar echt niet meer is als vroeger. ‘Papa past zich veel te veel aan en er mag een stuk minder dan eerst’, aldus de dochters. Deze ervaring en het feit dat ze bij Helène tot dan toe nog niet rekening hoefden te houden met een nieuwe huisgenoot die nieuwe regels meebrengt, kan wel bepalend zijn voor hoe ze aankijken tegen de komst van Theo in hun huis.

Kind was er eerder

Daarnaast kan er een gevoel van strijd bestaan in ieders plek ten opzichte van hun moeder. Mijn eigen ervaring als kind van gescheiden ouders is dat het als kind belangrijk is om erkend te worden in het feit dat je als kind – hoewel je jonger bent – eerder aanwezig was in het leven van je ouder dan de nieuwe vriend. Die partner staat wel op de lijn van de ouder en heeft daarmee als nieuwe huisgenoot tevens zeggenschap over het reilen en zeilen in huis, maar neemt daarmee niet de plek in van de andere ouder. Kinderen kunnen er heel gevoelig voor zijn als die plekken en lijnen door elkaar gaan lopen.

Gehoord worden

Als je dus opnieuw wilt gaan samenleven met je lief en je kinderen, is het belangrijk om alle lijnen die er lopen te ontrafelen. Er ontstaat met jullie een nieuw systeem maar het oude systeem blijft ook bestaan en invloed hebben. Over het algemeen willen kinderen dat hun ouders beiden weer gelukkig worden, want daarmee ontstaat er ook voor hun weer rust. Voor de kinderen verandert er in beide systemen veel. Het is fijn voor ze als ze het gevoel hebben dat ook hun wens ertoe doet en dat ze gehoord worden in wat er voor hun van werkelijke betekenis is in de nieuwe situatie.

Samen nieuwe setting inrichten

Helène gaat het gesprek aan met haar dochters en met Theo om hen duidelijk uit te leggen hoe zij het voor zich ziet en wat er kan gaan veranderen. Daarbij onderzoekt ze wat er voor de dochters van belang is om echt nog bij het oude te houden en te zien of zij en Theo dat kunnen respecteren. Zo vindt Luna het belangrijk dat Theo haar niet aanspreekt als haar vader in de opvoeding maar eventueel wel als huisgenoot. Ook is ze erg gehecht aan hun tweewekelijkse meidenavond. Theo zou op die avond zijn golfavond kunnen hebben. Samen richten ze zo de nieuwe setting in. Nu de dochters daarin een stem hebben en voelen dat er met hun wensen eveneens rekening wordt gehouden, ontstaat er ook weer ruimte voor verbinding en een goed gevoel over hun nieuwe start.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook