fb
Damespraatjes Damespraatjes

Samen een ‘saaie’ avond op de bank: waarom dat onzeker kan maken

Het was Laureen al vaker opgevallen. Na een aantal heerlijke dagen samen, zitten zij en haar vriend Jeroen op de bank en valt het wat stil. Ze kunnen niet echt iets vinden waar ze allebei zin in hebben, en Laureen begint dan te klagen tegen Jeroen. Hij trekt zich terug in zijn schulp. De laatste avond die ze nog met elkaar kunnen doorbrengen voor zijn week met zijn kinderen begint, eindigt zo heel ongezellig rug aan rug in bed. Zij boos op hem en hij weet het even niet meer.

Onderlinge dynamiek
Ze hebben inmiddels al wat jaren een LAT-relatie. Allebei gescheiden zien ze elkaar vooral als Jeroen zijn kinderen niet heeft. Daarna weer een weekje niet. Hoewel Laureen blij is met wat ze hebben, komt op dit soort avonden de vraag op of ze er nog wel mee door moet gaan. Samen onderzoeken we wat er op die momenten in hun dynamiek gebeurt.

Veel hoogtepunten
Laureen en Jeroen hebben de eerste dagen meestal volop aandacht voor elkaar en voor wat ieder die week daaraan voorafgaand heeft meegemaakt. Ze praten veel en trekken erop uit om leuke dingen te doen. Er zijn zo veel hoogtepunten in hun relatie. Tijd samen is dus vaak intensief en intens, de week erna weer alleen. Vlak voor de overgang van de ene staat naar de andere, voelt Laureen onrust en onvrede.

Stabiele fase roept onrust op
Het is de kunst om als stel na de verliefde fase in een meer stabiele fase terecht te komen, waarin ieder zijn eigen dingen oppakt en toch in verbinding blijft. Het lijkt erop dat Laureen en Jeroen door hun week op week af-ritme niet makkelijk in die volgende fase komen, waarin ze ieder iets voor zichzelf kunnen doen in elkaars nabijheid. Hij kan bijvoorbeeld tv kijken terwijl zij een boek leest. Laureen zegt dat zonde van de tijd samen te vinden en voert zo de druk op hun quality time op. Ergens verwijt ze Jeroen dat hij niet genoeg zijn best doet er tot op de laatste dag iets moois van te maken. Terwijl hij het prima vindt als het een avond minder sprankelend is.

Broer en zus-relatie
Met Laureen speur ik verder naar wat er dan in haar gebeurt. Eerder heeft zij een relatie gehad die is geëindigd omdat zij en haar partner meer als broer en zus naast elkaar leefden. Hij verliet haar voor een veel jongere en in haar ogen meer energieke versie van haarzelf. Zij is als de dood dat haar zoiets weer overkomt en zij in haar eentje overblijft. Opeens valt bij Laureen het kwartje. Dat wat ze eerder heeft meegemaakt, herleeft ze elke keer op het moment dat Jeroen haar voor een week alleen laat. De avond voor hun afscheid, werkt ze er keihard aan om die pijn niet opnieuw te hoeven voelen. Met boosheid en verwijten naar Jeroen denkt ze die de baas te kunnen zijn. Toch is de pijn er steeds weer en heeft haar boosheid eigenlijk betrekking op die andere situatie.

Nieuw vertrouwen krijgen
Nu we te pakken hebben waar voor Laureen de kramp zit op die schakelmomenten, weet ze ook beter te zakken in hoe het nu in dit ritme tussen Jeroen en haar gaat. Zo krijgt ze meer vertrouwen dat een avond ‘saai’ op de bank niet hoeft te leiden tot verlating.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in hun professionele leven en/of relaties. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties. Over de zoektocht op Ibiza naar het effect van de intieme band met haar moeder op haar eigen leven, relaties en seksualiteit, schreef Mayke samen met haar moeder Alice Altink ‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’. Een waargebeurd avontuur dat zich laat lezen als een roman en dat de moeder-dochterrelatie beschrijft vanuit het perspectief van zowel de dochter als de moeder. ‘Ins & Outs van het Moeder-Dochtergesprek’ verscheen aansluitend met theoretische achtergronden, oefeningen en tips voor andere moeders en dochters die hun relatie willen verrijken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook