fb
Damespraatjes Damespraatjes

Rosa (27): ‘Ik snap dat kinderen mijn kind afschuwelijk vinden’

Zeven jaar is Sam nu en het is een onuitstaanbaar mannetje. Zelfs zijn moeder vindt dat. “Het is afschuwelijk om te zeggen, maar ik kan me goed voorstellen dat andere kinderen Sam niet leuk vinden. Hij heeft wrede trekjes. Heel wreed.”

Natuurlijk houdt Rosa van Sam. “Met heel mijn hart doe ik dat. Ik was jong moeder, op mijn negentiende raakte ik per ongeluk zwanger en toen ik net twintig was, beviel ik. De vader van mijn zoon gaf gelijk te kennen dat hij niets met het kind te maken wilde hebben. Ik twijfelde. Ik moest het dus alleen opvoeden. Ik was net uit huis en had werk. Mijn ouders vonden het vreselijk dat ik een abortus overwoog en beloofden me dat ze me zouden helpen. Dat gaf de doorslag om mijn kindje te houden.”

Moeizame zwangerschap

De zwangerschap was geen gemakkelijke. Rosa was misselijk en had een veel te hoge bloeddruk. De laatste weken van haar zwangerschap verblijft ze in het ziekenhuis. Haar ouders, zusje en vriendinnen slepen haar door de vervelende periode heen. De bevalling duurt lang en is zwaar maar dolblij is ze met haar zoon Sam. “Een huilbaby. Nachtenlang houdt hij mij uit mijn slaap. Ik was in die tijd niet de leukste moeder, was zo moe van alles.” Soms denkt ze dat het vervelende gedrag van haar zoon door haar komt. “Ik durf er met niemand over te praten. Soms schaam ik me voor Sam. Dan is hij zo onuitstaanbaar. De moeders op het schoolplein praten niet meer met me maar over me. En ja dat snap ik wel.”

Beestjes doodmaken

Laatst wilde de juf van Sam met Rosa praten. “Hij had in de pauze beestjes doodgemaakt met scherpe stokjes. Volgens de juf ging dat gepaard met veel agressie. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik zag laatst ook dat hij heel hard trok aan de staart van de buurhond. Dat ‘ie niet door het beest is gegrepen, is een wonder.” De juf maakte zich zorgen om Sam en raadde Rosa aan professionele hulp te zoeken. Dat vindt Rosa een beetje overdreven. “Zo erg vind ik het nou ook niet. Ik heb geprobeerd met Sam te praten maar hij zegt dat de juf overdrijft en dat hij geen beestjes heeft gedood.”

Kind zonder geweten

Rosa maakt zich zorgen om haar zoon. Het lijkt soms wel of hij geen geweten heeft. “Ik heb daarover gelezen en ik zie overeenkomsten met Sam. Ik heb het idee dat hij niet beseft dat hij levende wezentjes pijn doet.” Ze heeft besloten het goed in de gaten te houden. “En als het echt uit de hand loopt, ga ik hulp zoeken. Maar zover komt het vast niet,” denkt Rosa.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook