fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roos: “Ik heb geen geld om het partijtje van mijn dochter in de Efteling te vieren”

Over twee weken wordt haar oudste tien jaar en Roos (35) zit nu al in de zenuwen over het verjaardagspartijtje. “Marjolein zit nu in groep 5 en wordt op partijtjes uitgenodigd die zwaar over de top zijn en veel geld kosten. We hebben het financieel nu niet breed en moeten elk dubbeltje omdraaien. Maar hoe vertel ik dat mijn dochter?”

Buikpijn heeft Roos ervan. Al weken. “Laatst kreeg mijn jongste dochter Saskia een uitnodiging voor een feestje. Ze was helemaal door het dolle heen, want ze gingen naar de Efteling. De ouders van het jarige vriendinnetje hadden een busje gehuurd waarin acht vriendinnen konden zitten en ze haalden Saskia ’s ochtends op en brachten haar ’s avonds weer thuis. Het kind had de dag van haar leven gehad en vroeg of zij ook naar een pretpark mocht gaan als ze jarig was. Nee dus.”

Werkloos

Roos had een goede baan op een reclamebureau waar twee jaar geleden een grote reorganisatie plaatsvond. Haar functie werd weggesneden en ze stond op straat. Vanzelf is Roos aan het solliciteren, maar telkens wordt ze het net niet. Het frustreert haar omdat ze geen geld voor de leuke extraatjes heeft. Het gezin, bestaande uit haar man Jaap en twee dochters, moeten van één salaris rondkomen. “Dat is best te doen, maar ik moet wel altijd goed opletten waaraan ik ons geld uitgeef. Grote cadeaus voor verjaardagen en Kerst zitten er niet in, maar dat vinden we helemaal niet erg. Maar ja, ik snap dat de kinderen ook graag spectaculaire verjaardagspartijtjes willen geven, niet onder willen doen voor hun klasgenootjes.”

Feestje thuis

Ze gunt haar meiden de wereld, maar dure feestjes zitten er niet in. “Zo’n feestje kost misschien wel vijfhonderd euro. Als ik me bedenk wat ik daarvan allemaal kan doen. Ik vind het echt zo rot voor Marjolein. Ze opperde om naar het zwembad te gaan. Maar zelfs daarvoor hebben we geen geld. Ik kan een gezellig partijtje thuis verzorgen, maar dat vindt ze suf. Ik ben bang dat ze op school wordt gepest omdat we het niet breed hebben. Nieuwe kleding kopen we als de kinderbijslag is gestort en verder dragen ze het op tot de laatste draad. Kleding dat nog goed is, draagt Saskia. Zij heeft daar geen probleem mee, vindt het eigenlijk wel stoer om kleding van haar oudere zus te dragen. Dat gaat veranderen als ze ouder wordt, dan vindt ze het vast niet cool meer.”

De man van Roos vindt het heel simpel: er is gewoon geen geld voor een feestje. Klaar. “Zo denken mannen. Als je geld hebt, vier je het uitgebreid, als je minder goed in je slappe was zit, niet. Punt. Ik snap hem wel, maar zo denken de meisjes niet. Zij willen niet worden uitgelachen. Ik heb voorgesteld om in plaats van een partijtje met zijn vieren een dagje wat leuks te doen. Maar daar willen ze niets van weten.”

Roos hoopt dat ze snel weer een baan vindt zodat er geld is voor leuke, extra activiteiten. “Het zou me zoveel rust geven als ik Marjolein en Saskia een partijtje kan laten vieren zoals ze dat voor ogen hebben. Maar ja, voorlopig zit dat er niet in.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook