fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Loaded Freak Fries a la Vegan Junk Food Bar

Heel YouTube staat er vol mee: ‘my vegan journey’ video’s. Persoonlijk vond ik het altijd maar raar, een ‘vegan journey’. Je bent veganistisch of je bent het niet. Dacht ik… Want hoe vreemd ik al die vegan journey’s ook vond, ik ondervind momenteel hetzelfde proces. Ik ga je proberen uit te leggen hoe het precies zit 🙂 

Hoe Becel mijn leven veranderde

Jullie hebben waarschijnlijk wel gezien dat wij al een tijd een mooie samenwerking met Becel hebben. Ik hoor je denken: Becel en veganisme kunnen toch niks met elkaar te maken hebben? Snap ik helemaal. Zo dacht ik er zelf ook eerst over. Totdat ik me beter in hun producten ging verdiepen. Ik sprak met verschillende mensen van Becel en Upfield (waar Becel onderdeel van is), we namen hun producten eens flink onder de loep en bezochten zelfs hun fabriek. Wat voor ons écht in positieve zin opviel, is dat Becel voornamelijk plantaardige producten maakt. Dit houdt in dat er (bijna) geen dierlijke producten, zoals melk, aan de productie te pas komen.

Waarom is dat zo goed? Ik wist dat zelf eerst ook niet! Totdat ik meer te weten kwam over de gevolgen van het eten van dierlijke producten. Het geeft namelijk behoorlijke druk op het milieu! Ik wist altijd al wel dat een stukje biefstuk een stuk meer impact op het milieu had dan een gemiddelde vega burger (er zijn vast wel uitzonderingen), maar dat ook roomboter en kaas fikse boosdoeners zijn? Dat wist ik niet. En ik kan je vertellen dat dit best even slikken was. Want zeg nou eerlijk: hoe leuk is het nou om te horen dat je jarenlang (onbewust!) niet de beste keuzes voor de planeet hebt gemaakt.

Stapje voor stapje

Dit was de start van mijn journey. Het openen van mijn ogen voor de gevolgen van mijn keuzes in de keuken. Maar, toen was ik er nog lang niet! Ik moest de opgedane kennis ook daadwerkelijk in de praktijk gebruiken. En dat is niet makkelijk. Vooral als je ‘s ochtends even snel wat te eten wil pakken. Gelukkig kreeg ik veel tips, waarbij de beste was: wil niet teveel in één keer. Een klein beetje minderen maakt ook al een positieve verandering. En dat is wat ik deed: ik voerde kleine verandering, na kleine verandering door. Zo wisselde ik mijn gewone yoghurt in voor soja yoghurt. Eet ik nu hummus of pindakaas in plaats van kaas op mijn brood. Smeer ik margarine in plaats van roomboter op mijn brood. En vervang ik doordeweeks al het vlees door vleesvervangers. Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk is!

Wie mij kent of volgt, weet dat ik absoluut geen full-time veganist ben. Ik kan enorm genieten van een kaasplankje, een gebraden kippetje of goed stuk echte cheesecake. En dit eet ik ook nog gewoon. Maar alleen in het weekend en zo min mogelijk. Zo draag ik toch mijn positieve steentje bij, maar blijf ik wel genieten van dingen die ik lekker vind. Geloof het of niet: maar sinds mijn ‘journey’ begon, WIL ik vaak niet eens meer vlees of zuivel. Dus ook in het weekend eet ik het steeds minder.

Wat kan je dan wel eten?

Wat eet ik dan wel? Nou, er blijft heel veel over hoor! Wij wonen in Amsterdam en hier merk je wel dat steeds meer mensen (zo veel mogelijk) veganistisch eten. Er zijn dus veel restaurantjes waar je goed terecht kunt. Waaronder: de Vegan Junk Food Bar! Misschien ben je er al eens geweest (en weet je hoe geweldig het is), maar mocht je er nog niet geweest zijn: GA! De Vegan Junk Food Bar verkoopt het lekkerste veganistische cheat-food wat je ooit hebt gezien. Woon je nou niet in de buurt of wil je hun famous Loaded Freak Fries zelf eens proberen? Dan heb ik hier een lekker recept!

Recept: Loaded Freak Fries a la Vegan Junk Food Bar

Ingrediënten (1 grote portie Loaded Freak Fries)

 • 200 gram friet (ik gebruik ovenfriet, maar bij de VJFB gebruiken ze gefrituurde friet. Deze kan je zelf frituren, maar natuurlijk ook even bij de snackbar halen!)
 • 100 gram vegetarische shoarma (dit ligt in het vega-schap bij de grotere supermarkten)
 • 20 gram Becel vloeibare margarine
 • Veganistische Cheddar (onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza)
 • Veganistische mayonaise (bijna overal verkrijgbaar)
 • Sriracha saus (hete saus)
 • 1 lente ui, in ringetjes
 • 1/2 rode ui, in halve ringetjes
 • 1 jalapeño, in ringetjes (of uit een potje als je dat makkelijker vindt)
 • 1 handje gefrituurde uitjes
 • Handje rode kool, in dunne plakjes
 • 1 theelepel sesamzaad

LOADED FRIES 2

Bereiden

1. Bereid de friet zoals aangegeven op de verpakking of fiets naar de snackbar en haal hier en zak friet. Haal je het bij de snackbar? Zorg er dan voor dat alle overige ingrediënten klaarstaan, zodat je meteen kunt beginnen met bouwen.

2. Verhit een bakpan op een middelhoog vuur en laat de Becel Gold voor bakken smelten. Bak de shoarma krokant.

3. Doe 2 eetlepels veganistische mayonaise en één eetlepel Sriracha in een bakje en mix tot één geheel. Zet even opzij.

4. Kies een mooie bak om je Loaded Freak Fries in te bouwen. Doe eerst de friet in de bak en verdeel hier overheen de shoarma. Beleg de shoarma met een lekkere laag kaas. Versier dit met de Sriracha mayonaise en nog wat gewone mayonaise.

5. Versier de Loaded Freak Fries met lente ui, rode ui, jalapeño, gefrituurde uitjes en rode kool. Besprenkel met wat sesamzaad.

Het grote veganistische geniet-festijn kan beginnen!

LOADED FRIES 1

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook