fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pure nostalgie: Sandra en Karin bezoeken het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Werken bij Damespraatjes is leuk. Wat zeg ik? Het is super leuk! Dagelijks schrijven we mooie verhalen, spreken inspirerende vrouwen en bezoeken bijzondere plekken. Laatst stond er voor Karin en mij een wel heel leuk uitje op de planning: we bezochten het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. En ik kan alvast verklappen dat het een ware trip down memory lane was. Lees lekker mee!

Oude Ambachten & Speelgoed Museum 

Onwijs enthousiast werd ik van de uitnodiging van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Om er een écht dagje uit van te maken, besloten Karin en ik op de fiets naar het museum in Terschuur te gaan. Hilversum – Terschuur is ruim dertig kilometer. Een flinke tocht, maar zeker de moeite waard.

Geschiedenis van het museum

Bij een museum werden we hartelijk ontvangen door Wendy, een van de eigenaren van het museum. “Dertig jaar geleden startte mijn vader Kees een verzameling van allerhande spullen. Dit deed hij naast het runnen van zijn veehouderij, op het erf van mijn opa en oma, die een kaasmakerij/boerderij hadden. In 1995 stopte hij met het boerenbedrijf en opende hij officieel de deuren van het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Mijn broer en ik zetten het werk van onze vader met veel liefde voort”, vertelde ze trots. En dat het met veel liefde wordt voorgezet was te voelen en te zien. En wist je dat het museum draaiend wordt gehouden door vrijwilligers?

Lunchen en oriënteren op de routes

Het fietsen had ons hongerig gemaakt. We lunchten in het Museumrestaurant waar ouderwets lekkere gerechten werden geserveerd. Ook hier werken vrijwilligers en met veel aandacht wordt alles bereid en geserveerd. Tijdens de lunch oriënteerden we ons vast op de routes door het museum. Al etend en lezend deden Karin en ik een leuke ontdekking: momenteel is er een tijdelijke expositie over Barbie: ‘Barbie Around the World’. Heel gaaf!

Oude ambachten-route

Alsof je terug in de tijd gaat; dat gevoel kregen Karin en ik toen we de oude ambachten-route liepen. Zo’n beetje ieder beroep dat vroeger bestond werd in beeld gebracht. Soms kreeg ik ook een beetje de kriebels -zeker toen ik zag hoe gynaecologen vroeger hun patiënten behandelen- maar vaak een gevoel van herkenning vanuit de verhalen van mijn ouders, opa’s en oma’s. Hier realiseer je je enorm wat er in de wereld is veranderd. Leerzaam voor kinderen en jongeren, een stukje nostalgie voor senioren.

Speelgoed-route

De trip down memory lane ging echt los toen we de speelgoed-route liepen. We keken onze ogen uit en zagen zo veel dingen waar wij vroeger allebei mee speelden. Van Dr. Bibber tot airhockey en van tafelvoetbal tot treinbaan: zó nostalgisch. Het nam ons allebei terug naar onze jeugd en dat bracht mooie gesprekken op gang. Ik kreeg direct zin om hier ook mijn dochters en kleindochters mee naartoe te nemen.

Barbie expositie

En dan voor mij het absolute hoogtepunt: de Barbie expositie! Barbie loopt als een rode draad door mijn leven. Barbie is slechts een paar jaar ouder dan ik. Ik meen dat het op mijn negende verjaardag was dat ik mijn eerste Barbie kreeg.  ‘Barbie Around the World’ is samengesteld door Armel Rood en alle Barbies behoren tot haar privécollectie. Armel is al 30 jaar een verzamelaar en een autoriteit op het gebied van Barbies. Naast de expositie worden er in samenwerking met het Museum nog meer activiteiten rond Barbie georganiseerd. Zo zijn er Barbie taxatiedagen, maar ook een Ladies Afternoon (met onder andere een High Tea). Daarnaast zijn er nog meer activiteiten rond Barbie, mocht je meer willen weten check dan even de website.

Te veel om op te noemen

Eerlijk gezegd had ik wat langer in het Oude Ambachten & Speelgoed Museum willen blijven, maar we moesten nog terug naar huis fietsen. Graag kom ik weer terug, zeker vanwege Barbie, maar ook vanwege alle andere exposities die nog gepland staan. Het beste kun je de website bezoeken en daar eventueel je tickets voor toegang bestellen. We hebben ook een leuk nieuwtje; we mogen namelijk vrijkaartjes weggeven voor het museum.

Winactie

We mogen 5 x 2 vrijkaarten weggeven voor het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Wil je in aanmerking komen voor twee tickets? Geef dan hieronder bij de comments aan waarom jij 2 kaartjes zou moeten winnen.

Bekijk onze reel

Leuke beelden van ons bezoek zien? Bekijk dan onze reel op Instagram!

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Stieneke -

We gaan elk jaar minimaal 1 keer ernaar toe!

Evelyn Tutelaers -

Mijn hobby is poppenhuizen, mijn broer en schoonzus raden mijn man en mij aan om bij jullie eens te kijken en omdat er zoveel te zien is wat ook mijn man (FTD) patiënt heel erg interessant zal vinden ,zijn reuze benieuwd

Camilla -

Wij hebben iets met oude ambachten/beroepen en met speelgoed. We zullen ook zeker veel herkennen van het speelgoed uit onze jeugd. We hebben het museum al een tijdje in de planning maar vrijkaartjes zouden ons bezoek zeker bespoedigen dus hopen dat we een setje winnen.

Marja -

Ik wil graag de 2 kaartjes winnen omdat ik nog nooit het museum heb bezocht. Dit terwijl ik notabene in Terschuur woon. 🤦‍♀️

Annemieke -

Waarom ik twee kaartjes zou willen winnen: Het lijkt mij ontzettend leuk om deze expositie en het museum te zien. De trip down to memory lane om zo mijn net geslaagde nichtje te laten zien waar we vroeger mee speelden.

Reageer ook