fb
Damespraatjes Damespraatjes

Kris: ‘Mijn man weigert naar de huisarts te gaan terwijl hij prostaatklachten heeft’

man last van prostaat

Al maanden zit Kris haar man Roland niet lekker in zijn vel. Hij kampt met een mannenkwaal waarover hij zelf het liefst zwijgt. Kris niet. Zij is er klaar mee en wil dat hij naar de huisarts gaat. “Ik maak me grote zorgen, niet alleen voor hem maar ook voor ons. Want ons seksleven staat op een bijzonder laag pitje en ik heb daar last van.”

Ze geeft toe: een beetje hypochondrisch is Kris wel aangelegd. Al snel denkt ze bij simpele klachten aan het ergste en heeft ze vreselijke scenario’s klaarliggen. Maar nu haar man Roland problemen met zijn prostaat heeft, denkt ze dat het echt beter is dat hij naar een huisarts gaat. “Het viel me op dat Ro vaak naar de wc ging. In het begin zei ik daar niks over, maar op een goed moment werd ik nieuwsgierig en bezorgd. Ik uitte mijn zorgen, maar Roland vindt dat ik me er niet mee moet bemoeien en dat het vanzelf weer overgaat.”

Even Google raadplegen

In dit soort situaties is Google Kris haar beste vriend en ze googlet er lustig op los. “Ik schrok me rot. Het kan van alles zijn. Prostaatkanker, ontstekingen of iets met zijn nieren. Zelf heb ik best vaak last van blaasontsteking en vertoon dan dezelfde symptomen als Roland; vaak naar de wc en dan maar een klein beetje plassen. Ik vroeg hem of het zeer doet als hij plast, maar hij zegt van niet.” Als Kris Roland vertelt wat ze heeft gevonden op internet, wordt hij boos. Hij vindt dat ze zich er niet mee moet bemoeien en dat er niet zo veel aan de hand is.

Komt gewoon door de stress

“Hij zegt dat zijn weerstand wat lager is dan anders en dat dat komt door de stress op zijn werk. Het bedrijf waar hij al jaren werkt is aan het reorganiseren en Roland heeft net zoveel kans dat hij zijn baan verliest als zijn collega’s. Dat zwaard van Damocles hangt al maanden boven zijn hoofd te wiebelen en Roland wordt daar heel onzeker van. Dat heeft zijn weerslag op zijn prostaat denkt hij. Dat kan hij nou wel denken, maar ik vind het handiger als hij even langs de huisarts gaat.”

Veel te jong voor prostaatproblemen

Want waar Kris zich eigenlijk nog veel meer zorgen over maakt, is hun seksleven. Het is al maanden stil tussen de lakens. Heel stil. “Roland heeft moeite met het krijgen van een erectie. En als het wel lukt, zakt zijn erectie in. Ik heb daar last van. Ik vind seks met Roland heerlijk en we hebben nu denk ik al bijna een half jaar geen seks meer gehad. Ik merk dat Roland het er moeilijk mee heeft maar erover praten wil hij niet. Hij zegt dat het heel normaal is dat mannen wel eens periode wat prostaatproblemen hebben. Hij is nog maar net in de vijftig, ik vind het gewoon veel te jong om zo te tobben met zijn pielemuis.”

Zal ik de huisarts bellen?

Al een paar keer heeft Kris op het punt gestaan om de huisarts te bellen en het probleem van Roland voor te leggen. Maar ze durft niet zo goed omdat ze weet dat haar man dan woest wordt. Veel zin om zo door te gaan heeft ze ook niet. “Weet ik veel hoe lang dit kan duren? Misschien is er niet zo heel veel aan de hand en zijn de klachten op te lossen met medicijnen. Hoe fijn zou dat zijn? Roland weer blij, ik weer blij. Ik word tamelijk chagrijnig van geen seks hebben. Ik denk dat het gemis aan intimiteit draaglijker wordt als ik weet wat er aan de hand is. Dan heb ik er begrip voor. Maar nu twijfel ik aan alles. Is er iets ernstigs aan de hand? Houdt Roland niet meer van me? Verzwijgt hij dingen voor me? Ik begin nu aan alles te twijfelen.”

Ik lijd er ook onder

Hoe Kris ook aandringt, Roland weigert naar de huisarts te gaan en zegt dat het vanzelf wel weer overgaat. “Ik blijf erbij: ik vind dat hij naar de dokter moet. Ik ben ervan overtuigd dat hij hoe dan ook wordt geholpen. Misschien kan hij gelijk over zijn stress vertellen. Kan daar ook iets aan worden gedaan. Ik vind dat hij het moet doen, ook voor mij. Want ik lijd ook onder zijn klachten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Wat moet Kris volgens jou doen? Doet ze er goed aan om haar man Roland aan te sporen naar een huisarts te gaan? Snap je haar zorgen? Of moet ze haar man even laten? Praat mee in de comments onder dit artikel. 

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Pauline’s dochter steelt van vrienden, familie en uit winkels: “Heb het idee dat ze het niet expres doet”

dochter steelt
Alle kinderen nemen wel eens wat stiekem mee van een ander of uit een winkel. Zeker als ze jong zijn weten ze niet helemaal wat goed en slecht is en kun je het ze niet kwalijk nemen. Maar als ze op een leeftijd zijn dat ze dondersgoed weten waarmee ze bezig zijn, wordt het pijnlijk. “Nanja is tien jaar en regelmatig steelt zij spullen. Uit winkels, maar ook op school en van vriendinnen. Ik vind het afschuwelijk en weet niet goed wat er ik mee aan moet.”

Verder lezen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

L van Beers -

Sterkte

L van Beers -

Heel vaak zijn erectieproblemen een alarmbel voor vaatklachten in en rond het hart. Naar de dokter! En mazzel als het alleen een vergrote prostaat is.
Maar wat het ook is; nu ben je er op tijd bij.

Joris -

Ik las ‘pielemuis’. Niet zo gek dat hij een slappe krijgt. Wát een afknapper is dat zeg.

Reageer ook