fb
Damespraatjes Damespraatjes

Prinsjesdag: 10 vragen beantwoord

Prinsjesdag

Het is weer zo ver: op dinsdag 19 september 2023 is het Prinsjesdag. In dit artikel beantwoorden we 10 vragen over deze dag. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of prinses Alexia aanwezig zal zijn? En weet jij al waarom vrouwen een hoed dragen? En wat trekken de mannen aan? Lees mee en krijg antwoord op al je vragen! Ik ben in ieder geval van plan om het voorlezen van de Troonrede weer te gaan kijken. Voor mij voelt het als een bijzonder en belangrijk moment. Door inzicht te hebben in de functie en invulling van Prinsjesdag, wordt het leuker om er naar te kijken. Prinsjesdag gaat iedereen aan en jou dus ook. Lekker kijken dus! 

1. Wat is Prinsjesdag?

Prinsjesdag is een belangrijk jaarlijks evenement, waarbij de regering haar plannen en begroting voor het komende jaar presenteert. Het vindt plaats op de derde dinsdag van september. Tijdens Prinsjesdag verzamelen leden van de regering, het koningshuis en het parlement zich in Den Haag. De koning leest de Troonrede voor, waarin de regeringsprioriteiten en beleidsdoelstellingen worden uiteengezet. Daarnaast wordt de rijksbegroting gepresenteerd, inclusief financiële plannen voor verschillende sectoren. Prinsjesdag markeert het begin van het parlementaire jaar en biedt inzicht in de koers van de regering. Het evenement wordt gevierd met optochten en festiviteiten, maar heeft vooral politieke betekenis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

2. Wat is de Miljoenen Nota?

De Miljoenennota is een essentieel document in de Nederlandse politiek dat jaarlijks op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het maakt deel uit van de begrotingscyclus en biedt een gedetailleerd overzicht van de overheidsfinanciën voor het komende jaar. In de Miljoenennota worden de verwachte inkomsten, uitgaven en fiscale beleidsmaatregelen van de Nederlandse regering uiteengezet. Het is een cruciale bron van informatie voor zowel parlementsleden als het brede publiek, omdat het de financiële plannen en prioriteiten van de overheid onthult. Het helpt bij het beoordelen van het economische beleid en het beïnvloeden van politieke discussies over hoe belastinggeld wordt besteed.

3. Hoe lang bestaat Prinsjesdag?

Prinsjesdag heeft een lange geschiedenis in Nederland en bestaat al sinds de 17e eeuw. Het evenement werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens het bewind van koning Willem I in 1814, maar de huidige traditie zoals we die nu kennen begon in 1904.

4. Waar wordt de Troonrede voorgelezen?

De Troonrede wordt voorgelezen in de Ridderzaal, gelegen in het Binnenhof in Den Haag. De Ridderzaal is een historisch en symbolisch belangrijke locatie, waarbij de prachtige gotische architectuur en rijke geschiedenis de plechtigheid extra gewicht geven.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tweede Kamer (@tweede_kamer)

5. Is Amalia aanwezig op Prinsjesdag?

In 2022 was Amalia voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag en ook dit jaar is ze erbij. Als troonopvolgster zal zij (als haar studie het toelaat), elk jaar aanwezig zijn. Haar vader, koning Willem-Alexander, was ook vanaf zijn achtiende verjaardag in 1985 consequent aanwezig op Prinsjesdag.

6. Is Alexia aanwezig op Prinsjesdag?

Ja, de Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt dat prinses Alexia aanwezig is bij Prinsjesdag 2023. Enkele weken geleden ging Alexia op haar eerste officiële werkbezoek. Hier doopte ze het schip, de ‘Vox Alexia van Oord’. Tijdens dit evenement droeg ze een prachtige jurk van Oscar de La Renta. Deze jurk mocht ze lenen van haar moeder. We zijn erg benieuwd naar wat zij op Prinsjesdag zal dragen!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

7. Waarom dragen vrouwen een hoed op Prinsjesdag?

Vrouwen dragen hoeden op Prinsjesdag in Nederland als een eerbiedige traditie en een uiting van respect voor de formele aard van het evenement. Deze gewoonte, die teruggaat tot de 19e eeuw, weerspiegelt respect voor de koninklijke familie en benadrukt de ceremoniële betekenis van de dag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tweede Kamer (@tweede_kamer)

8. Wat dragen mannen tijdens Prinsjesdag?

Tijdens Prinsjesdag in Nederland dragen mannen doorgaans formele kleding. De meest voorkomende outfit bestaat uit een donkerblauw of zwart kostuum, een wit overhemd, een das en zwarte leren schoenen.

9. Is Prinsjesdag een vrije dag?

Nee, Prinsjesdag is geen officiële vrije dag in Nederland. De meeste bedrijven, scholen en instellingen blijven open op Prinsjesdag. Mensen die de festiviteiten en de rijtoer willen bijwonen of de Troonrede op televisie willen bekijken, moeten vaak hun eigen tijd plannen om dit evenement te volgen. Wil jij tijdens werktijd kijken? Dan zou je met je werkgever kunnen overleggen of dit mag. In veel sectoren is het een belangrijke dag. De kans is aanwezig dat jullie in werktijd gewoon mogen kijken.

10. Hoe belangrijk is Prinsjesdag voor mij?

Prinsjesdag is voor gewone mensen in Nederland symbolisch en praktisch belangrijk. Symbolisch vertegenwoordigt het de democratische principes van transparantie en verantwoording, waarbij de regering haar plannen en prioriteiten voor het komende jaar onthult. Het biedt inzicht in hoe belastinggeld wordt besteed en welke beleidswijzigingen kunnen optreden, wat van invloed kan zijn op burgers. Praktisch gezien kunnen bepaalde beleidsmaatregelen die tijdens Prinsjesdag worden aangekondigd, gevolgen hebben voor mensen op het gebied van belastingen, zorg, onderwijs en meer. Prinsjesdag gaat iedereen aan!

Praat mee

We hopen dat je nu meer inzicht hebt in deze bijzondere en belangrijke dag. Ga jij kijken naar het voorlezen van de Troonrede? Wat vind jij belangrijk en waar hoop je op? Kijken jouw kinderen er op school naar? Bij ons wel en ik vind het dus fijn om een beetje te weten waar het over gaat. Praat met ons mee in de reacties van dit artikel. Dat vinden we erg gezellig!

Bovenste afbeelding: Nancy Beijersbergen via Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

jehoedje -

Dit jaar krijgen we uiteraard weer te horen dat we de buikriem weer verder moeten aantrekken, dus dames maatje 36 wordt nu 34 en een mooie hoed zit er ook niet meer in! De oplichtersbende gaat gewoon verder met u uit te kleden. Dit alles houdt op zodra u wakker wordt (dus niet woke)

Joris -

Zwarte schoenen onder een blauw kostuum; dan sla je de plank wat mij betreft mis. Overigens ga ik niet kijken en vind ik vraag 9 wel héél erg gezocht om aan 10 vragen te komen. Waarom wordt er voor dames alleen op de hoed ingegaan en niet op de kleding?

Reageer ook