fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom behouden design meubels zo goed hun waarde?

Designmeubels hebben altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op liefhebbers van interieurinrichting. Vaak beschouwt men ze namelijk als kunstwerken die niet alleen functioneel zijn, maar ook een statement kunnen maken in een ruimte. Daarnaast lijken ze ook het vermogen te hebben om hun waarde in de loop der jaren te behouden en zelfs in sommige gevallen behoorlijk in waarde te laten stijgen. Maar waarom is dit het geval? Waarom behouden designmeubels zo goed hun waarde? Ik ga het je vertellen.

Tijdloze ontwerpen

Design meubelstukken worden vaak gecreëerd door getalenteerde ontwerpers die aandacht besteden aan de vorm, functie en esthetiek. Hierdoor passen ze goed in verschillende interieurstijlen en blijven ze geschikt voor alle verschillende soorten interieurs, ongeacht de trends die komen en gaan. Je investeert dus eigenlijk voor de lange termijn, zelfs als je gaat voor een vintage meubel, dat tegenwoordig een perfect plekje kan vinden binnen een modern interieur.

Kwaliteitsmaterialen en beperkte oplagen

Designmeubels worden meestal vervaardigd met hoogwaardige materialen en vakmanschap. Dit resulteert in meubels die duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage. In vergelijking met goedkopere, massaal geproduceerde alternatieven gaan designmeubels veel langer mee, waardoor ze hun waarde dus zullen behouden. Veel designmeubels worden in beperkte oplage geproduceerd. Hierdoor wordt de vraag groter dan het aanbod. Mensen zijn vaak bereid meer te betalen voor iets dat uniek en moeilijk verkrijgbaar is, wat de waarde van designmeubels verhoogt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Whoppah (@whoppahsocial)

Vintage trekt aan

Vintage is nog altijd in de mode en niet alleen in de modewereld, maar ook in de interieurinrichting. Van vintage eetkamerstoelen tot mooie banken en tapijten. Mensen waarderen de charme en het karakter van vintage designmeubels. Het feit dat deze meubels al tientallen jaren hebben doorstaan, geeft ze een unieke aantrekkingskracht, waardoor ze hun waarde dus hebben behouden. Vintage wordt ook steeds gebruikt in moderne inrichtingen om zo een spannende mix van materialen te gebruiken.

Onderhoud is nodig

Designmeubels vereisen vaak specifiek (en periodiek) onderhoud om hun waarde te kunnen behouden. Eigenaars ervan investeren tijd en moeite in het behouden van de kwaliteit en conditie van hun meubels. Dit kan betekenen het regelmatig schoonmaken en verzorgen van lederen bekleding en bijvoorbeeld het repareren en bijhouden van houten afwerkingen. Door ze goed te onderhouden, blijven de meubels in uitstekende staat en kunnen dus op een later moment ineens een stuk meer waard zijn.

Investering voor de lange termijn

Voor sommige mensen zijn designmeubels een investering te noemen. Ze kopen de meubelstukken met de verwachting dat ze in waarde zullen stijgen na verloop van tijd. Dit is vergelijkbaar met het investeren in kunstwerken. Als gevolg hiervan zijn er verzamelaars en investeerders die bereid zijn aanzienlijke bedragen te betalen voor zeldzame designstukken. Dit doen ze  om het op een later moment voor een veel betere prijs te kunnen verkopen. Een mooi business model :-).

Heb jij designmeubels in huis staan? Zo ja, waarom heb je hiervoor gesproken? Als investering, of omdat gewoon een aanwinst is binnen jouw interieur? We lezen het graag in de comments!

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook