fb
Damespraatjes Damespraatjes

Primeur: ’s Werelds eerste Suiker Afkickkliniek geopend

Vandaag is in Amsterdam ‘s werelds eerste Suiker Afkickkliniek geopend door onder andere Pierre Wind. De kliniek, een initiatief van Het Diabetes Fonds, wil mensen bewust maken hoeveel suiker we in Nederland iedere dag binnenkrijgen en wat dat met je lichaam doet.

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetesfonds onderstreepte het belang van deze Suiker Afkickkliniek: “Gemiddeld krijgen we per persoon per dag 20 tot 25 suikerklonten binnen. Meestal zonder dat we het in de gaten hebben. Met deze opening luidt het Diabetes Fonds de noodklok over het toenemende suikergebruik in ons land.”

In een portie pastasaus zitten 3 klontjes suiker 
Suiker stimuleert het beloningscentrum in de hersenen en daardoor geeft het eten ervan je een prettig gevoel. Mede daaromstoppen veel fabrikanten suiker in hun producten, ook producten waarvan je het niet verwacht. Dessing: “In een portie pastasaus zitten zo 3 klontjes suiker. Yoghurt met vruchten? Een klein bakje bevat al gauw 5 suikerklontjes. En die zogenaamd gezonde vruchtensappen? Die bevatten vaak evenveel suiker als een blikje fris. De verleiding van producten met suiker vind je bovendien op elke hoek van de straat en maakt het moeilijk een gezonde keuze te maken.”
Te veel mensen met Diabetes type 2
Met de Suiker Afkickkliniek wil het Diabetes Fonds onder andere laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van al die zoetigheid in je lichaam. Dessing: “We weten allemaal dat je van teveel suiker dikker wordt, wat je kans op diabetes type 2 vergroot. Maar wie weet dat door het drinken van veel dranken met suiker, je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline? En je daardoor grotere kans loopt om diabetes type 2 te krijgen? Als we niets doen, krijgt één op de drie Nederlanders diabetes type 2 en die toename moet echt stoppen.”
Van 7 tot 13 november is de Suiker Afkickkliniek aan de Leidsestraat 46 geopend. Bezoekers komen er alles te weten over suiker en de werking van suiker op het lichaam aan de hand van een ‘bodyscan’. Woensdag 9 november is er onder leiding van Vivian Reijs een speciale middag voor kinderen waarin ze – samen met hun ouders – op speelse wijze leren dat er ook leuke en lekkere alternatieven voor suiker zijn. De toegang op alle dagen is gratis.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook