fb
Damespraatjes Damespraatjes

Potentieel zeer zorgwekkende stof ‘GenX’ in Nederlands drinkwater: hoe filter je dit er zelf uit?

Wat hadden we toch een ongelofelijk hete zomer dit jaar! Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet kan herinneren dat ik het ooit nog warmer heb meegemaakt. Gelukkig had ik er weinig last van. Ik deed het wat rustiger aan, probeerde de hitte zoveel mogelijk buiten te houden en dronk vooral veel water.

Ik drink zo’n 2,5 liter per dag en dan gewoon uit de kraan. Want het Nederlandse kraanwater is van een hoge kwaliteit. Of toch niet…?

GenX in het drinkwater

Laatst las ik een krantenartikel over het Amerikaanse bedrijf Chemours in Dordrecht dat een vergunning heeft om GenX in het oppervlaktewater te lozen. Klinkt niet goed, maar wat is het eigenlijk? GenX is een technologie die door dat bedrijf wordt gebruikt om coatings (voor bijvoorbeeld pannen) te maken. Hierbij worden stoffen gebruikt die mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn. Uit onderzoek blijft dat deze stoffen in het drinkwater voorkomen in een groot deel van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Ik zal je niet lastigvallen met het scheikundige praatje achter deze stoffen, hiervoor verwijs ik je naar de website van het RIVM.

Potentiële Zeer Zorgwekkende Stoffen

Grote hoeveelheden GenX zijn mogelijk schadelijk voor de volksgezondheid. Hiervoor moet je echter flinke hoeveelheden binnenkrijgen en daar worden we in Nederland niet aan blootgesteld. Toch wil het RIVM meer onderzoek naar de schadelijkheid van GenX laten uitvoeren. Om deze reden is GenX nu opgenomen op de lijst van ‘Potentiële Zeer Zorgwekkende Stoffen‘. Op deze lijst staan stoffen waarvan nog niet zeker is of ze op de ‘Lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen’ thuishoren.

Nederlandse drinkwaterbedrijven doen hun werk bijzonder goed. Het grootste deel van de vervuiling kunnen ze uit het water filteren. Volgens het RIVM zijn de concentraties van het GenX, de medicijn- en hormoonresten, pesticiden, herbiciden, chemicaliën zo klein dat we er niet ziek van worden. Het RIVM bepaalt per stof wat de veilige concentratie is waarbij we niet ziek worden. Ze kijken hierbij niet naar het effect van de combinaties van de verschillende stoffen. We weten dus niet wat dit voor ons lichaam betekent op langere termijn.

Het zit mij toch niet lekker

Toch zit het mij niet lekker. Ik drink veel water en geef ook mijn dochtertje van één dagelijks water uit de kraan. Onder het motto “wat mijn lichaam niet binnen krijgt, kan ook geen schade veroorzaken” ben ik daarom op zoek gegaan naar een waterfilter.

Waterfilters vind je in alle soorten, maten en prijsklassen. Mijn oog viel echter op de Aqualine waterfilterproducten van Tradeline. Op hun site gaven ze aan dat ze 99,99% van het GenX uit het water kunnen filteren.

Water filteren

Omdat ik alles over het filteren van water wilde weten had ik een uitgebreid gesprek met Marcel Luijendijk, de eigenaar van Tradeline. Hij vertelde me dat hij en zijn vrouw al 18 jaar waterfiltersystemen importeren uit Zuid-Korea. Hij was met name gecharmeerd van de manier waarop de Koreanen omgaan met de natuur en dat ze ook hun filtersystemen zoveel mogelijk de natuur na laten bootsen. Het water wordt door verschillende filters en filtermaterialen gefilterd. Daarna komt het water in contact met Elvan mineraalstenen die het water voorzien van verschillende mineralen. Bij het uittappen wordt het water verwerveld zoals dit ook in de natuur gebeurd. Dit verwervelen wordt ook wel vitaliseren genoemd.

Marcel vertelde me dat ze dit jaar regelmatig waren benaderd door bestaande en potentiële klanten met de vraag of hun systemen GenX uit het water konden filteren. Hij heeft toen de Aqualine filters laten testen in het onderzoekslaboratorium voor Milieu en Gezondheid van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Het resultaat was fantastisch. Er werden geen moleculen meer aangetroffen van de stoffen die bij de GenX technologie gebruikt worden. Ze konden echter niet uitsluiten dat ze niet een molecuul hadden gemist. Daarom kon Marcel zijn klanten melden dat de Aqualine systemen GenX voor 99,99 procent uit het drinkwater kunnen filteren.

Overstappen

Voor mij was dit een hele goede reden om over te stappen naar een Aqualine waterfilter. Ik heb gekozen voor de glazen versie van de Aqualine 5 (er is ook een kunststof versie). Dit systeem is compact, kan overal geplaatst worden, heeft geen stroom- of water aansluiting nodig. Het prachtige blauwe glas (om UV licht te filteren) is gemaakt in een kleine ambachtelijke glasblazerij in Zuid-Korea.

Kortingscode!

Wij mogen onze lezeressen een mooie korting aanbieden! Wil je ook graag een Aqualine 5 (glas of kunststof)? Dan kan dit met een korting van 20%. Ga naar de website van Tradeline en gebruik de kortingscode: DP20 . De actie is geldig tot en met 30 september 2018.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook