fb
Damespraatjes Damespraatjes

Postcodegeneeskunde: vooral ouderen met kanker zijn hier het slachtoffer van

We hadden nog nooit van Postcodegeneeskunde gehoord tot we vanochtend een berichtje lazen op Trouw.nl, waaruit blijkt dat ouderen niet gelijk behandeld worden bij de behandeling van kanker. Ongelofelijk om dit te lezen.

Postcodegeneeskunde

Als patiënten in het ene ziekenhuis veel eerder een genezende behandeling aangeboden krijgen dan in het andere, dan noemen artsen dat ‘Postcodegeneeskunde’. Volgens die artsen is dat onwenselijk. De woonplaats mag niet de kans op een operatie bepalen.

Ouderen met kanker

Trouw.nl beschikte over cijfers van de Nederlandse Kanker Registratie en die tonen de grote regionale verschillen aan. In het ene ziekenhuis krijgt maar 10 procent van de 75-plussers met slokdarmkanker waarbij genezing nog mogelijk is, daadwerkelijk een behandeling aangeboden. In andere ziekenhuizen wordt bij 60 procent van de ouderen de tumor bestreden. Dat gebeurt met een operatie of door een combinatie van chemo en bestraling.

Bij een bepaalde variant van blaaskanker (die waarbij de ziekte in het spierweefsel is ingegroeid) varieert de kans op een behandeling van 6 tot 64 procent. Bij maagkanker zijn de verschillen iets minder groot.

Ziekenhuizen doorverwijzen

Eigenlijk hoop je als patiënt dat je door je specialist wordt doorverwezen naar een ziekenhuis dat jou wél kan helpen of beter kan helpen. Dit gebeurt dus lang niet altijd. Je wordt dan gewoonweg niet geopereerd of je krijgt een minder goede (gespecialiseerde) behandeling. Daarom is het zeker goed om zelf zoveel mogelijk de regie te nemen en je niet klakkeloos over te leveren aan de ziekenhuizen.

Hoe kun je er voor zorgen dat je (als oudere) geen slachtoffer wordt van Postcodegeneeskunde?

  • Probeer zo fit mogelijk te blijven, voor zover de situatie dat natuurlijk toelaat. Blijf trainen, wandelen, oefeningen doen etc. Je algehele conditie is dan beter en als je wat gebeurt is de kans dat je wordt geopereerd groter, omdat er een grotere kans is op slagen van de operatie.
  • Houd altijd zelf de regie. Of laat je kinderen of familieleden dat voor je doen. Blijf kritisch op de behandeling die je krijgt. Heb je een ziekte informeer dan of er in de buurt een gespecialiseerd ziekenhuis is. De kans op succes is vaak veel groter dan in een regulier streekziekenhuis (tenzij deze toevallig in jouw aandoening is gespecialiseerd).
  • Heb je twijfels over een behandeling? Vraag dan een second opinion aan, overleg dit wel vooraf met je ziektekostenverzekeraar of dit wordt vergoed.

Niet alleen voor kankerbehandelingen zou je goed rond moeten kijken waar je wordt geopereerd. Ook bijvoorbeeld bij een knievervanging is het raadzaam om rond te kijken.

Arts Olde Rikkert pleit er in Trouw.nl voor om ook ingrepen zoals een knievervanging bij ouderen uit te voeren in gespecialiseerde ziekenhuizen, waar bijvoorbeeld de anesthesist ervaring heeft met ouderen. “Een gewone auto kun je prima naar de Kwik-fit brengen, een oldtimer niet.”

Heb jij ervaring hiermee?

We zijn heel benieuwd of jullie of jullie ouders of andere familieleden iets dergelijks hebben meegemaakt. Deel je ervaring met ons hieronder bij REAGEER OOK of op onze Facebookpost hierover.

Lees ook: Hoe stap je over naar een nieuwe huisarts?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook