fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Pompoensalade met kikkererwten en geitenkaas

Ik ben dol op salades! Zo dol dat ik niet alleen zomers graag salades als maaltijd eet, maar ook wanneer het wat kouder wordt. Maar hoe maak je nou zo’n lekkere salade die je een gure herfstavond laat lachen tijdens het eten ervan? Voor mij is dat deze pompoensalade met kikkererwten en geitenkaas. Oh, en hij is nog hartstikke gezond ook!

Ingrediënten pompoensalade

  • een middelgrote pompoen
  • blikje kikkererwten
  • 1 zak sla
  • 1 rol zachte geitenkaas
  • Balsamico siroop
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Maak de pompoen schoon en snijd hem in plakken van 1 cm dik. Leg ze op een bakplaat en strooi hier wat zout overheen. Zet dit 15 minuten in de oven.

3. Doe de kikkererwten ondertussen in een bakje. Voeg hier de knoflook, olijfolie en peper en zout bij. Meng door elkaar.

4. Haal de pompoen uit de oven en leg de plakken op een bordje op wat af te koelen. Leg nu de kikkererwten op de bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven.

5. Doe de sla in een grote bak. Voeg naar smaak wat balsamico toe. Verveel hierover de kikkererwten, pompoen en geitenkaas.

Eet smakelijk en geniet van de pompoensalade!

Oh ja. Nog leuk om te vertellen waarom vooral foodies dol zijn op pompoen en dit in allerlei gerechten verwerken.

Natuurlijke zoetheid en complexe smaakprofielen

Pompoenen staan bekend om hun natuurlijke zoetheid en complexe smaakprofielen, waardoor je ze in allerlei gerechten kunt gebruiken. Foodies waarderen de rijke, aardse smaak van pompoen, die zowel hartig als zoet kan zijn. Dit maakt het een essentieel onderdeel van zowel zoete desserts als hartige hoofdgerechten.

Seizoensgebondenheid en herfstige charme

Herfst. Pompoenen zijn er onlosmakelijk mee verbonden. Onder andere door de warme kleuren en smaken van de pompoen, maar natuurlijk ook omdat ze in de herfst volop verkrijgbaar zijn. En zeg nou eerlijk, hoe lekker is het om met een pompoensoepje voor de open haard te zitten. Voor wie niet van soep houdt of eens wat anders wil: pompoensalade :-). Voor het recept zie bovenaan dit artikel.

Gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen

Pompoenen zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vezels en antioxidanten. Foodies waarderen dit ook vwerl vanwege de gezondheidsvoordelen van pompoen die eraan toe worden geschreven,. Het zou het hebben van een gezonde huid en ogen bevorderen en er wordt ook gezegd dat het de immuniteit ten goede komt. Het toevoegen van pompoen aan maaltijden biedt een smakelijke manier om voedingsstoffen binnen te krijgen.

Creatieve culinaire mogelijkheden

Foodies genieten van het experimenteren met verschillende bereidingswijzen voor pompoen, van roosteren en pureren tot bakken en frituren. De veelzijdigheid van pompoen maakt het mogelijk om een breed scala aan gerechten te creëren, zoals pompoensoep, pompoentaart, geroosterde pompoen met kruiden en nog veel meer. Loopt het water je al in de mond?

Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid

Pompoenen zijn relatief gemakkelijk te kweken en vereisen over het algemeen niet veel pesticiden of chemicaliën. Dit maakt ze een milieuvriendelijke keuze voor foodies die geven om duurzaamheid en het milieu. Bovendien kunnen pompoenen vaak lokaal worden geteeld, wat de voetafdruk van voedseltransport vermindert. Hoe fijn is dat!?

Wat is jouw favoriete pompoengerecht? Een pompoenrisotto, pompoensalade of een lekker soepje? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Reageer ook