Pompoenrisotto van Nina

Herfst en pompoen horen bij elkaar, je ziet pompoenen overal en je kunt er van alles van maken, pompoensoep, pompoenstampot of pompoenrisotto! Net liep ik nog in de supermarkt en wat zie ik? Een hele grote mand biologische pompoenen in de aanbieding, je kunt er bijna niet omheen om iets met pompoen te maken. Helemaal niet erg, pompoen is lekker, bijvoorbeeld in deze pompoenrisotto met pancetta.

Voor 2 personen:
• 200 gram risotto rijst (arborio)
• 1 flespompoen van een circa 1 kilo
• 1 liter groentebouillon
• half glaasje droge witte wijn
• 75 gram pancetta
• Parmezaanse kaas
• handje verse basilicum
• peper en zout
• olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil en snijd de pompoen in stukjes. Leg de stukjes pompoen op de bakplaat (vet deze even in met olijfolie) en besprenkel de pompoenstukjes met olijfolie en een snufje peper en zout. Bak de stukje pompoen ongeveer 30 minuten in de oven totdat ze gaar en zacht zijn.

Maak ondertussen de risotto. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en voeg de risottorijst er aan toe, bak dit even een minuutje totdat het glazig is. Draai het vuur zacht en voeg de wijn toe. Laat de rijst de wijn opnemen. Begin daarna met het bouillon proces, voeg telkens een soeplepel bouillon toe en laat de rijst dit opnemen. Als het is opgenomen voeg je weer een soeplepel bouillon toe enzovoort. Dit duurt ongeveer 30/40 minuten. Blijf ondertussen goed en regelmatig roeren en laat het vuur zacht. Als alle of bijna alle bouillon is opgenomen is de rijst gaar, dit kun je proeven want dan is de rijst zacht. Bak als de risotto bijna gaar is de pancetta krokant in een grill of koekenpan. Laat de pancetta even uitlekken op keukenrol.

Als de pompoen klaar is, pureer dan 2/3 van de pompoen in het staafmixerbakje samen met een stuk of 5 blaadjes verse basilicum en een scheutje olijfolie. De andere stukjes pompoen bewaar je even. Roer de pompoenpuree door de risotto en roer er ook ongeveer 3 eetlepels Parmezaanse kaas door. Maak het geheel eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Roer op het laatste nog de overige stukjes pompoen er door. Verdeel de risotto over de borden en verdeel er een paar plakjes krokante pancetta over. Bestrooi eventueel nog met wat gehakte verse basilicum en Parmezaanse kaas, et voila! Een heerlijke pompoenrisotto met pancetta!

Nina Stroo is 24 jaar en sinds kort afgestudeerd als cultureel erfgoed specialist. Ze is gek op reisjes maken, eten, koken en shoppen. Naast al het eten, koken en winkelen houdt Nina hier ook dagelijks een blog over bij, Nina Dinners. Nina houdt ons elke 2 weken op de hoogte van haar culinaire ervaringen. Heerlijke recepten, snelle maaltjes en leuke tripjes; Nina schrijft over alles op het gebied van eten! Want more? Check www.ninadinners.nl


Reageer ook